Københavnerbilleder – en rejse gennem tiden

Rejs gennem tiden. Fra de første levende billeder af fodgængere og sporvogne i Kongens København til vor tids pulserende storby med biler, cykler og S-tog.

Om EFG

European Film Gateway (EFG) er et digitaliseringsprojekt, hvis overordnede mål er at skabe en visuel indgang til den europæiske filmarv. På deres hjemmeside kan man finde snart 500.000 film, billeder og tekster om alt fra den første danske film til sjældne kortfilm af eksempelvis Lars von Trier.

København er som centrum for dansk film, tv og medier flittigt skildret i levende billeder. Siden filmmediets barndom er hverdagen, byen selv samt enhver større begivenhed blevet flittigt dokumenteret.

Blandt de tidligste filmmagere med Danmarks hovedstad som base og ramme er filmpioneren og hoffotografen Peter Elfelt.
De følgende filmklip er et mindre udvalg, der viser, hvordan København har forandret sig over de seneste omkring 100 år.

København – til lands, til vands, i luften

København blev i stumfilmen gennemfotograferet. Fra sporvogne, fly og både. København paa Kryds og Tværs (1906) rummer udover billeder af vagtparaden på Amalienborg og fiskekoner på Gl. Strand lange ture med sporvogn gennem alle byens kvarterer.

København paa Kryds og Tværs (1906)

Filmen blev fulgt af titler som En tur gennem Københavns kanaler (1908) og Luftoptagelser af København (1915).

En tur gennem Københavns kanaler (1908)

Andre film gav stemningsbilleder og satte fokus på årstidens aktiviteter. En Vinterdag i København og omegn (1917)  viser fritidsaktiviteter med kælk, skøjter og badedragt.

/ Se klip fra En Vinterdag i København og omegn på Europeanfilmgateway

I 1917 vandt ugerevyerne indpas i biografen. Med deres fokus på aktuelle begivenheder og portrætter af den københavnske dagligdag giver de et unikt indblik i perioden. Ugerevyen Danmark 10-13 (1917) viser bl.a. Kødbyen før kreaturerne blev erstattet med de kreative.

Ugerevyen 10-13 (1917)

[Fra det København der forsvinder] (1924) viser hestedrevne Brandsprøjter og brandmænd, der redder nødstedte kvinder ud af brændende huse.

[Fra det København der forsvinder] (1924)

Gunnar Wangels fine Copenhagen (1950) giver et charmerende indblik i, hvordan man i halvtredserne ønskede, turisterne skulle opfatte se hovedstaden.

/ Se klip fra Copenhagen på Europeanfilmgateway

Blandt de nyere titler kan det betale sig at gå via Filmstriben.dk for at se filmene i fuld længde.

Nogle højdepunkter i nyere film

Nyere højdepunkter blandt københavnerfilm spænder vidt. København selv er sjældent i centrum, men dukker alligevel op som central medspiller, bl.a. i film om forholdet mellem arkitektur og beboere, om Ungdomshuset og om Københavns sociale problemer.

Max Kestners underfundige Drømme i København (2009) viser forholdet mellem byen, arkitekturen og det liv, som udfolder sig i og mellem byens bygninger.

69 (2008). Nikolaj Viborgs dokumentar om huset, der blev en byggetomt, og en by, hvor afvigelser fra en borgerlig voksentilværelse ikke altid er lige velset.

Hjemløs (2010). Ditte Haarløv Johnsens dokumentarfilm om nogle af dem, der – ikke altid frivilligt - har gjort Københavns gader til deres hjem.

De udvalgte københavnerfilm viser udviklingen fra de første stumme billeder af en by, hvor alt foregår i et adstadigt tempo, til de mangfoldige dokumentarer med skildringer fra en by i stadig hastig udvikling.

København er uden tvivl den mest veldokumenterede by i EFGs samling, men hvis man er nysgerrig på hvordan Rom, Paris eller Berlin har ændret sig gennem de sidste hundrede år, rummer EFG masser at gå på opdagelse i.