Historier om Danmark

/Fra guldhorn til klaphat - film og forskning om den danske historie

Cinemateket hører til de mange institutioner, der giver DR’s nye søndagsserie ’Historien om Danmark’ perspektiv og dybde med særlige events og udstillinger. Den 4. april med et debatarrangement om historieskildring på film og den 18. april med en visning af Paul Gernes og Per Kirkeby revisionstiske vikingefilm ’Normannerne’ fra 1976.
Historier om Danmark

Fra april til december bliver danmarkshistorien endevendt, diskuteret og måske revideret, når DR – med Lars Mikkelsen som fortæller – laver historiske nedslag med serien ’Historien om Danmark’.

Cinemateket hører til de mange institutioner, der giver disse nedslag perspektiv og dybde med særlige events og udstillinger – læs mere på hjemmesiden www.historieromdanmark.dk.

40 ÅRS FILM UDEN HISTORISKE DANSKERE - HVORFOR?

Den 4. april åbner vi med et arrangement, der sætter tendenser i den danske historieskildring på film under lup. Historiker Bue Kindtler-Nielsen fremlægger denne dag nogle af de opsigtsvækkende resultater fra et stort stykke grundforskning på området.

Et af de gennemgående træk i den nyere danske filmhistorie er, at film om historiske danskere kommer i bølger - fx er der 40 års lavvande efter 2. verdenskrig. Den danske historiefilm kæmper her imod et dårligt ry, der bl.a. skyldes en række fiaskoer i 1940’erne. Opfattelse af, at kunstnerisk kvalitet og skildringen af dansk historie på film er nærmest uforenelige størrelser, stikker dybt og varer længe.

På trods af disse markante tendenser og den historiske films (dokumenteret store) betydning for historieopfattelsen har forskningen i dette været særdeles begrænset – det gælder sådan set også den danske historiefilm som selvstændig genre.

Med sin nyligt udgivne registrant over historisk film og tv i Danmark (se webtidsskriftet Kosmorama eller brug dette link: http://www.kosmorama.org/Artikler/Danske-historiske-dramatiseringer.aspx), har Bue Kindtler-Nielsen - med afsæt i sit speciale fra Syddansk Universitet - forsøgt at skabe grobund for videre forskning i dette meget relevante emne. Foredraget den 4. april er et eksempel på, hvordan denne forskning kunne se ud.

I tilgift viser vi A.W. Sandbergs 43-minutters dokumentar skabt til Verdensudstillingen i Paris 1937 om danernes historie fra istid til nutid. Samlet billetpris: 30 kr.

(META)HISTORIEFORMIDLING SOM KUNST

Den 18. april er det blevet vikingetid. Malerne Paul Gernes og Per Kirkeby ville med ’Normannerne’ (1976) lave en film om vikingetiden, men resultatet er ikke en traditionel fiktionsfilm: En guide fremviser forskellige historiske steder og forsøger at levendegøre fortiden, selv om hun kun har en enkelt interesseret tilhører. Den løse form skal understrege, hvor fragmenteret vor viden om vikingetiden egentlig er. Bag filmen ligger historiske og arkæologiske studier.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket
Lars-Martin Sørensen og Lisbeth Richter Larsen / Filmarkivet, Det Danske Filminstitut

Historier om Danmark: Fra guldhorn til klaphat

Historier om Danmark: Fra guldhorn til klaphat
Den 4. april sætter vi – i anledning af tv-premieren på ’Historier om Danmark’ – fokus på tendenser i den danske historieskildring på film. Historiker Bue Kindtler-Nielsen, der til daglig arbejder på Historiebladet, fremlægger denne dag hovedtræk i et enormt research-arbejde udført på Syddansk Universitet, som bl.a. har udmundet i en registrant over samtlige historiske spillefilm. I tilgift viser vi A.W. Sandbergs 43-minutters dokumentar skabt til Verdensudstillingen i Paris 1937 om danernes historie fra istid til nutid. Samlet pris: 30 kr.

Nogle tendenser i den danske historieskrivning på film - Foredrag og debat

Nogle tendenser i den danske historieskrivning på film - Foredrag og debat
Instruktør:
Den 4. april sætter vi – i anledning af tv-premieren på ’Historier om Danmark’ – fokus på tendenser i den danske historieskildring på film. Historiker Bue Kindtler-Nielsen, der til daglig arbejder på Historiebladet, fremlægger denne dag hovedtræk i et enormt research-arbejde udført på Syddansk Universitet, som bl.a. har udmundet i en registrant over samtlige historiske spillefilm. I tilgift viser vi A.W. Sandbergs 43-minutters dokumentar skabt til Verdensudstillingen i Paris 1937 om danernes historie fra istid til nutid. Samlet pris: 30 kr.

Hvorfor kunne vi i 40 år ikke finde ud af at lave film om historiske danskere?

Med titler som bl.a. ’Dirch’ (2011), ’En kongelig affære’ (2012) og ’Sommeren 92’ (2015) er skildringen af historiske danskere på film eksploderet i de seneste år. Derimod rummer de 40 år fra 1945 til 1984 forsvindende få skildringer af historiske danskere – på trods af det samlede antal historiske film faktisk er stærkt stigende i midten af perioden. Hvorfor?

Historiker Bue Kindtler-Nielsen vil i dette foredrag vise, at den historiske film på ingen måde er en statisk størrelse. Den 40 år lange tidsramme fra 1945 til 1984 kan opdeles i fire perioder, som hver er udtryk for specifikke tendenser i det danske filmlandskab. Økonomiske, kulturelle og filmkunstneriske faktorer påvirker synet på den historiske film og dens muligheder som kommercielt produkt. Bue Kindtler-Nielsen viser også eksempler på, hvilken rolle pressens modtagelse af filmenes historiske elementer spiller.

Spørgsmålene har betydning langt uden for filmbranchen cirkler. For megen forskning peger på, at historiske (fiktions)film er noget af det mest effektive, når det gælder om at skabe en vedvarende historieopfattelse hos modtageren. Filmens kombination af specifikke billeder, karakterdrevne historier og faktiske begivenheder skaber en væsentlig stærkere historiebevidsthed end traditionel historieformidling. Det er altså også vores historiesyn, der er i spil.
Medvirkende: Bue Kindtler
Kendes ikke, 60 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Vikingerne, deres Forfædre og Efterkommere

Vikingerne, deres Forfædre og Efterkommere
Instruktør: A.W. Sandberg
I den 43 minutter lange dokumentarfilm 'Vikingerne, deres Forfædre og Efterkommere' beskriver instruktør A. W. Sandberg Danmarkshistorien fra sidste istid og frem til 1937 i en række rekonstruktioner - med tørsten som ledemotiv. Filmen blev lavet til verdensudstillingen i Paris i 1937.
Danmark, 1937
35mm, 43 min.
Dansk tale

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Historier om Danmark: Vikingetiden til revision

Historier om Danmark: Vikingetiden til revision
Malerne Paul Gernes og Per Kirkeby ville med ’Normannerne’ (1976) lave en film om vikingetiden, men ikke en traditionel fiktionsfilm: En guide fremviser forskellige historiske steder og forsøger at levendegøre fortiden, selvom hun kun har en enkelt interesseret tilhører. Bag filmen ligger en del historiske og arkæologiske studier, og den løse form skal understrege, hvor fragmenteret vor viden om vikingetiden egentlig er. Filmen vises med introduktion - nærmere information følger her på hjemmesiden.

Normannerne

Normannerne
Instruktør: Paul Gernes, Per Kirkeby
Malerne Paul Gernes og Per Kirkeby ville med 'Normannerne' lave en film om vikingetiden, men ikke en traditionel fiktionsfilm, hvor handlingen var henlagt til denne periode. I stedet har filmen en nutidsramme, hvor en guide fremviser forskellige historiske steder og forsøger at levendegøre fortiden, selvom hun kun har en enkelt interesseret tilhører. Inden for denne ramme bliver episoder fra den danske sagnhistorie levendegjort: Kong Skjold, Rolf Krake, Regnar Lodbrog, Slaget ved Svold osv. Den løse form skal understrege, hvor fragmentarisk vor viden om vikingetiden egentlig er.

Man følger især fremstillingen i Saxos krønike, men dramatiserer også en beretning hos den arabiske forfatter Ibn Fadlan. Han skildrede en vikingehøvdings ligbrænding i Rusland omkring år 900, hvor bl.a. en trælkvinde blev ofret efter et rituelt samleje. Bag filmen ligger en del historiske og arkæologiske studier.
Medvirkende: Lisbet Dahl, Henning Jensen, Preben Lerdorff Rye, Dick Kaysø
Danmark, 1976
35mm, 89 min.
Dansk tale
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

Børnebiffen 4-6 år, april

27.04.2017Cirkeline og musene laver en drage, de maler et ansigt på den, så den bliver rigtig flot. De sætter dragen op, men den mindste mus, Sofus, flyver væk, da dragesnoren knækker. Sofus møder en masse s...

Børnebiffen 5-7 år, april

27.04.2017Linnea elsker at besøge Blomkvist. Blomkvist har god tid, der vanker altid saftevand og kage, og så har han en dejlig bog med billeder af Claude Monets malerier. Men en bog med Monets kunst er slet...

'Drømme i København' - med introduktion

27.04.2017Lone er 16 år og kun lige ankommet til Hovedbanen, da hun kommer i kontakt med nogle tricktyve, og derfra går det kun én vej for den stakkels pige fra landet. Det offentlige system, der filmen igen...

Hedi

27.04.2017Dardenne-brødrene faldt for historien og har koproduceret, Majd Mastoura vandt Sølvbjørnen for bedste hovedrolle ved Berlin-festivalen, og i det hele taget er ‘Hedi’ en sjælden succeshistorie fra d...

Celebration at Big Sur

27.04.2017Mange har set filmene om Woodstock og Monterey, men de færreste har set portrættet af folk- og beat-festivalen i Big Sur 1969 – en intim tidslomme, der bl.a. indfanger Crosby, Stills, Nash & Young...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412