På kanten af verden

/Filmekspeditioner fra Grønland til Galapagos 1910-60

Hop om bord på Kon-Tiki og besøg eksotiske steder som Galapagos, Congo og Sydpolen, når vi blænder op for en perlerække af ekspeditionsdokumentarer fra 1910-1960.
På kanten af verden

Filmiske rejsebreve og turistfilm var en populær del af biografernes repertoire allerede i filmens tidligste barndom. Levende billeder fra øde, faretruende og eksotiske egne beboet af fremmedartede folkeslag, man aldrig havde hørt om, udgjorde en fast og magisk del af biografoplevelsen, og det er stadig en ’genre’ med solidt publikumstække. Tænk blot på TV2’s serie ’Kurs mod fjerne kyster’, der følger Mikkel Beha Erichsen og hans sønners færd på verdenshavene.

TIDLIGE EKSPEDIONSFILM
Ekspeditionsfilm adskiller sig fra ’almindelige’ rejsefilm ved at have et bestemt formål, f.eks. at finde svar på videnskabelige spørgsmål eller at plante flag, der markerer nationale territorier.

Nogle af de første ekspeditionsfilm blev optaget under kampen mellem Amundsen og Scott om at nå først til Sydpolen. Interessen for historien om den unge nation Norge, der i 1911 besejrede det britiske imperium i kapløbet om Sydpolen, lever stadig i bedste velgående.

De spændende optagelser fra 1911 og 1912 giver ikke blot et indblik i polarekspeditionernes væsen, men også i tidsånden og filmhistorien.

Polarforskeren Knud Rasmussen var også tidligt bevidst om vigtigheden af at dokumentere sine Thule-ekspeditioner på film. Allerede på 2. Thule-ekspedition (1916-1918) medbragte Rasmussen et kamera, og der eksisterer derfor en række unikke optagelser fra Knud Rasmussens slæderejser over isdækkede vidder, hvor kun grønlændere før havde sat deres kamik-spor.

DAMEFRISØR I JUNGLEN
I 1930’erne vandt det amerikanske ægtepar Martin og Osa Johnson det internationale publikum med deres underholdende, men groft racistiske ekspeditionsfilm fra det mørke Afrika. Filmene reproducerer datidens racestereotyper af ’de indfødte’ som forvoksede børn.

En interessant dansk udløber af 1930’ernes ekspeditionsfilm er de etnografiske kortfilm, som Paul Fejos optog for Nordisk Film på Madagaskar og Seychellerne i 1935.

Vi præsenterer et par eksempler – om en høvdingebegravelse og en damefrisør i junglen.

REJSELYST OG NY GULDALDER
Efter isolationen under 2. verdenskrig hungrede publikum efter at rejse ud og opleve verden. 1950’erne og 60’erne blev en ny guldalder for ekspeditionsfilmen, ikke mindst efter den eventyrlige biografsucces ’Kon-Tiki’ af Thor Heyerdahl.

Også i Danmark blomstrede rejse- og ekspeditionsfilmen. Især Jens Bjerre og Jørgen Bitsch trak fulde huse under deres omfattende foredragsturneer ledsaget af 16 mm-optagelser fra eksotiske himmelstrøg. Med fjernsynets indtog var ekspeditionsfilmens storhedstid omme – i alt fald på det store lærred.

Vi præsenterer seks programmer om ekspeditionsfilm på kryds og tværs af kloden, alle ledsaget af introduktioner, blandt andet ved de førende norske forskere på området.

Se også vores to arrangementer om Amazonas-ekspeditioner 7. og 9. juni under ’Latinamerikansk festival’ andetsteds på hjemmesiden.

Jesper Andersen, programredaktør / Cinemateket

Jens Bjerre blandt buskmænd og kannibaler

Jens Bjerre blandt buskmænd og kannibaler
Mød den 96-årige globetrotter Jens Bjerre og nyd et glas vin i Asta Bar. Allerede fra slutningen af 1940’erne rejste Jens Bjerre ud for at dokumentere de nu for altid tabte ritualer og skikke blandt aboriginere, buskmænd, kannibaler og andre fjerne folkeslag. Vi præsenterer to af Jens Bjerres første og mest kendte film, hvori han skildrer livet blandt buskmænd i Kalihari-ørkenen og ceremonierne blandt kannibaler på Ny Guinea.
45 Min.

O'Kung - Afrikas sidste urfolk

O'Kung - Afrikas sidste urfolk
Instruktør: Jens Bjerre
Jens Bjerres indfølte film fra 1959 om hverdagsliv og ritualer blandt San-buskmændene i Kalihari-ørkenen. Bjerre er vidne til buskmændenes legender, traditioner og skikke, går med dem på jagt og oplever, hvordan de håndterer en altødelæggende skovbrand.
Danmark, 1959
HD-Cam PAL, 49 min.
Uden dialog
Tilladt over 15 år

Med Jens Bjerre blandt kanibaler

Med Jens Bjerre blandt kanibaler
Instruktør: Jens Bjerre
Jens Bjerre optog ’Med Jens Bjerre blandt kanibaler’ under en rejse/ekspedition i 1954. Hjemvendt lavede han en stum film, som han havde med på sine foredragsturneer i hele landet. I 1978, på SFCs foranledning, fik filmene lagt lyd på af Jens Bjerre. Speak, effektlyde og musik.
Danmark, 1955
Betacam, 26 min.
Dansk tale
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Med Per Høst til Panama og Columbia

Med Per Høst til Panama og Columbia
Per Høst var en af Norges store dokumentarfilmpionerer. Han brød igennem med farvefilmen ’Gjensyn med jungelfolket’. Hovedparten af materialet stammer fra hans tredje og sidste ekspedition til det indre Panama og Bolivia. Her møder Høst den frygtede Choko-stamme, hvis hverdagsliv og ceremonier han dokumenterede i fascinerende optagelser, inden Chokoernes levevis blev indhentet af civilisationen. Se ’Gjensyn med jungelfolket’ med oplæg ved Gunnar Iversen fra Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet i Trondheim).

Gjensyn med jungelfolket

Gjensyn med jungelfolket
Instruktør: Per Høst
Per Høst var en af Norges store dokumentarfilmpionerer. Han brød igennem med farvefilmen ’Gjensyn med jungelfolket’. Hovedparten af materialet stammer fra den tredje af hans ekspeditioner til det indre Panama og Bolivia. Her møder Høst den frygtede Choko-stamme, hvis hverdagsliv og ceremonier han følger i fascinerende billeder. En oversvømmelse ødelagde de fleste af optagelserne fra den anden ekspedition. At Høst drog af sted en tredje gang vidner om, hvor vigtigt han synes, det var at indfange og bevare stammens levevis på film, inden den blev ødelagt af civilisationen.
Norge, 1950
ProRes File, 83 min.
Norsk dialog
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Thor Heyerdal på Kon-tiki og Galapagos

Thor Heyerdal på Kon-tiki og Galapagos
Vi præsenterer Thor Heyerdals to dokumentarfilm, den Oscar-vindende’Kon-Tiki’ og den æstetisk frydefulde ’Galapagos’, med oplæg af Gunnar Iversen (NTNU, Trondheim) og pause-vin i Asta Bar.
45 Min.

Kon-Tiki

Kon-Tiki
Instruktør: Thor Heyerdahl
Den Oscar-vindende dokumentarfilm følger Kon-Tikis eventyrlige færd tværs over Stillehavet – 8000 kilometer fra Peru til de polynesiske øer. Målet var at bevise Heyerdahls teori om, at øriget midt i Stillehavet var blevet befolket østfra og ikke fra vest som hidtil antaget. Den diskussion vandt han aldrig definitivt, men han fik bevist, at tidligere tiders flåder af det lette og skrøbelige balsatræ var tilstrækkeligt sødygtige til at kunne klare tusinder af sømil over oprørt hav. Optagelserne havde et amatøragtigt præg, dogme til søs, før begrebet blev søsat, hvilket gav filmen et nyt og mere autentisk anstrøg end de fleste samtidige dokumentarfilm. ’Kon-Tiki’ er krydret med et stænk af underfundig humor og er stadig en fascinerende filmoplevelse.
Medvirkende: Thor Heyerdahl, Herman Watzinger, Erik Hesselberg, Knut Haugland, Torstein Raaby, Bengt Danielsson
Norge, Sverige, 1950
DCP, 74 min.
Engelsk dialog
Tilladt over 15 år

Galapagos

Galapagos
Instruktør: Per Høst, Thor Heyerdahl
I kølvandet på Kon-tiki-ekspeditionen forsøgte Heyerdahl at underbygge sin teori om, at de sydamerikanske indianere havde koloniseret de sydlige stillehavsøer. Galapagos-øerne ligger fuldkommen isoleret, omkring 1000 km fra Ecuador. Øerne var angiveligt ubeboede, da de blev opdaget af biskop Fray Tomás i 1535, men Heyerdahl fandt spor fra tidligere bosættelser. Med på ekspeditionen havde Heyerdahl naturfotografen og instruktøren Per Høst, som leverede nogle helt fantastiske optagelser fra de øer, hvor Darwin fandt belæg for menneskets evolution.
Norge, 1955
35mm, 78 min.
Norsk dialog
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Knud Rasmussens Thule-ekspeditioner

Knud Rasmussens Thule-ekspeditioner
Knud Rasmussens Thule-ekspeditioner og filmene herfra bliver introduceret af Lisbeth Valgreen, arkivchef ved Arktisk Institut.

Optagelser fra 2., 5. og 6. Thuleekspedition

Optagelser fra 2., 5. og 6. Thuleekspedition
Instruktør: Knud Rasmussen, Thorild Wulf
Knud Rasmussen var leder af de i alt syv Thule-ekspeditioner og så tidligt fordelen i at anvende filmmediet til at dokumentere ekspeditionerne. Allerede på 2. Thule-ekspedition (1916-18) medbragte den svenske botaniker Thorild Wulff et kamera. Wulff og en anden ekspeditionsdeltager, Hendrik Olsen, omkom begge under ekspeditionen. Den 5. Thule-ekspedition (fra Grønland til Siberien 1921-24) er nok den mest kendte af ekspeditionerne, og herfra eksisterer en række sommeroptagelser af dyre- og dagligliv. Optagelserne fra 6. Thule-ekspedition (fra Kap Farvel op til Angmassalik på østkysten 1931) er af virkelig fin kvalitet og ekstremt øjenåbnende.
Grønland, 1918
DCP, 48 min.
Dansk tale
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Kampen om Sydpolen

Kampen om Sydpolen
Roald Amundsens originale optagelser fra Sydpolsekspeditionen (1910-12) er på UNESCOs ’Memory of the World’-liste. Mindst lige så enestående er Herbert Pontings nyrestaurerede film ’The Great White Silence’, der følger kaptajn Scotts tragiske forsøg på at nå Sydpolen før Amundsen. Ponting fokuserer i bjergtagende billeder på de heroiske mænds kamp imod det barske, hvide landskab. Introduktion ved Jan Anders Diesen fra Høgskolen i Lillehammer.
30 Min.

The Great White Silence

The Great White Silence
Instruktør: Herbert Ponting
Herbert Pontings filmoptagelser fra Captain Scotts legendariske ekspedition til Sydpolen, restaureret af BFI og med et nyt score af Simon Fisher Turner, skildrer i storslåede optagelser det barske, ugæstfrie landskab og de heroiske mænd på deres skæbnesvangre mission.
Storbritannien, 1924
DCP, 108 min.

Tilladt over 15 år

Roald Amundsens sydpolsferd

Roald Amundsens sydpolsferd
Instruktør: Roald Amundsen
Filmen indeholder den norske opdagelsesrejsende Roald Amundsens (1872-1928) originale optagelser fra sydpolekspeditionen, som foregik mellem 1910 og 1912. Amundsens optagelser indgår i UNESCOs Memory of the World-register.
Norge, 1912
DVD, 17 min.

Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Afrika-ekspeditioner i 1930'erne

Afrika-ekspeditioner i 1930'erne
Martin og Osa Johnson fik stor succes med deres første lydfilm, ’Congorilla’ (optaget i Congo), der udmærker sig ved selvglorificering og utilsløret nedladenhed over for de indfødte. Den ungarske instruktør Paul Fejos, som Nordisk Film i 1935 sendte til Madagaskar og Seychellerne for at optage etnografiske kortfilm, havde en mere nuanceret tilgang til de lokale stammer og deres levevis. Oplev ’Congorilla’, ’The Bilo’ og ’Damefrisørinden i junglen’ – med oplæg af Cinematekets programredaktør Jesper Andersen.
30 Min.

Congorilla

Congorilla
Instruktør: Martin Johnson, Osa Johnson
Martin og Osa Johnson besøger i deres succesfilm ’Congorilla’ fra 1932 pygmæ-stammerne i det daværende Belgisk Congo. De to instruktører optræder konstant foran kameraet og demonstrerer deres mod og vid. De uddeler blandt andet store Havana-cigarer og morer sig over, at pygmæerne ikke kan finde ud af at tænde dem. Johnson-ægteparrets form for humor omfatter også at give en ballon til en indfødt og bede ham blæse den op uden at fortælle, at den på et tidspunkt vil sprænge.
Originaltitel: Congorilla - Adventures Among the Big Abes and Little People in Central Africa
USA, 1932
35mm, 70 min.
Danske undertekster
Tilladt over 15 år

The Bilo - høvdingebegravelse på Madagaskar

The Bilo - høvdingebegravelse på Madagaskar
Instruktør: Paul Fejos
En af de mest interessante og dramatiske kortfilm fra Paul Fejos’ Madagaskar-ekspedition er ’The Bilo’. Filmen følger Antandroy-stammens begravelsesceremoni – ”en af de sælsomste og mest dystre ceremonier, som nogensinde er blevet filmet af en hvid mand”, proklamerer den indledende speak.
Originaltitel: The Bilo
Danmark, 1935
DVD, 11 min.
Engelsk speak
Tilladt over 15 år

Damefrirsørinden i Junglen

Damefrirsørinden i Junglen
Instruktør: Paul Fejos
I det meste af den charmerende kortfilm følger vi i nærbilleder, hvordan en høvdinge-hustru i Bara-stammen på Madagaskar får sat håret op i kunstfærdige ’sneglehuse’ af to lokale skønhedseksperter. I kortfilmens sidste minutter oplever vi en hel mannequinopvisning af spændende frisurer, nu også præsenteret af indfødte mænd og børn.
Danmark, 1935
DVD, 10 min.
Svensk dialog
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?
oenskefilm_lille

Ønskefilm i Cinemateket

Ønsk en filmperle til visning på det store lærred - eller flere! Klassikere, kultfilm eller oversete mester-værker. Vi håndplukker regelmæssigt fra listen af forslag.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

Den sidste drøm

17.08.2017Mac Sledge var engang en berømt countrysanger, men er nu flad, alene og alkoholiseret. Men takket være motel-ejer Rosa og hendes søn hiver han sig op af dyndet og starter på en frisk. Alligevel sav...

Alperne

17.08.2017En sygeplejerske, en paramediciner, en gymnast og hendes træner indgår i en hemmelig gruppe, som sælger sorgterapi. Ved dødsfald tilbyder gruppens medlemmer at agere de nyligt afdøde slægtninge, så...

Aks Festival: Kortfilmsprogram af &PROUD og QKIFF - med efterfølgende Q&A

17.08.2017&PROUD er en film- og kunst-festival i Yangon, Myanmar, der viser værker af og promoverer lokale LGBT kunstnere. Queer Kampala International Film Festival (QKIFF) er den første filmfestival i Ugand...

69 Minutes of 86 Days

17.08.2017’69 Minutes of 86 Days’ er en simpel idé udfoldet med kolossal effekt: At følge et barn på klos hold, fra hun sammen med sin familie rejser fra en flygtningelejr på den græske ø Kos til deres mål:...

Solens rige

17.08.2017Steven Spielbergs ’Solens rige’ fra 1987 bygger på den skotske forfatter J.G. Ballards selvbiografiske bog om sine oplevelser under 2. verdenskrig. Drengen James’ (en ung Christian Bale) trygge omg...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412