Japansk 1930'er-film med benshi-besøg

/OVER LYDMUREN OG TILBAGE IGEN

2.-6. december præsenterer vi hele ni sjældne japanske 30’er-film – fire ’stumme’ med benshi-ledsagelse og fem af de smukkeste eksempler på tidlige japanske tonefilm. Søndag den 3. december koster billetterne kun 50 kr.
Japansk 1930'er-film med benshi-besøg

I dagene 2.-6. december får Cinemateket ekstraordinært mulighed for at præsentere en kunstform, som de færreste kender til, og som er helt særlig for den japanske film i 30’erne: Stumfilm med live-dialog fremført af en såkaldt ’benshi’.

Benshi betyder ganske enkelt ’fortæller’, men den japanske benshi var ofte den egentlige stjerne for biografpublikummet. Han eller hun var den, der lagde ømhed, sarkasme, action og humor ind i filmene – vel at mærke med en mangefold af mande- og kvindestemmer og stor frihed til at kommentere og digte!

BENSHI'EN - EN MAGTFAKTOR

Benshi’ernes popularitet var så enorm, at man lavede stumfilm i Japan, længe efter at lydteknikken var på plads. Hvor Oscars for bedste film i USA er gået til lydfilm siden 1928, er de fineste filmpriser i Japan helt frem til 1935 blevet uddelt til stumfilm. De var både bedre og mere populære.

”Benshi’en havde en så magtfuld position i den japanske filmindustri, at de endda kunne finde på instruere studierne i, hvordan de skulle lave deres film,” fortæller seriekurator og filmhistoriker Dick Stegewerns fra International Research Center for Japanese Studies (Kyoto) & Oslo Universitet.

Der var engang mere end 8.000 benshi’er i Japan, og interessen for stumfilm med fortællere holder fortsat enkelte beskæftiget. Takket være støtte fra Japan Foundation og Japans Ambassade, som fejrer 150-året for de japansk-danske diplomatiske relationer, er det en ære for os at kunne byde velkommen til en af de mest anerkendte aktive benshi’er, nemlig Ichiro Kataoka.

MEGET MERE JAPAN I 1930'ERNE

2.-6. december vil Stegewerns introducere hele ni sjældne japanske 30’er-film – fire ’stumme’ med benshi-ledsagelse og tillige fem af de smukkeste eksempler på tidlige japanske tonefilm. For naturligvis indtog lyden også Japan til sidst – på sin helt egen måde.

Udvalgte af lydfilmene kan opleves - uden foredrag - i Cinemateket helt frem til den 21. januar.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket
Dick Stegewerns, seriekurator / International Research Center for Japanese Studies

Gratis foredrag: Japanese Cinema in the 1930s

Gratis foredrag: Japanese Cinema in the 1930s
”Overgangen til lyd i japansk film skete langsomt og var præget af op- og nedture,” fortæller seriekurator Dick Stegewerns, der åbner filmserien med en times foredrag med kuriøse arkivfotos og klip. ”Først og fremmest havde japansk stumfilm aldrig været stum. Der var musikalsk akkompagnement og desuden tilstedeværelsen af en fortæller/stemme-performer, en benshi, der i mange tilfælde var de sande stjerner af showet. Men efterhånden løftede lydoptagelsernes indmarch alligevel filmen til et højere niveau, hvorfra det blev uafhængigt af benshi’en – man gik fra multimedie-præstation til et særskilt medium med egne muligheder.” Nyd en filmbegejstret fortæller og et stof, der bugner af pionérhistorier og fiaskoer. Dick Stegewerns er hollænder, men arbejder i Kyoto på International Research Center for Japanese Studies og underviser på Oslo Universitet. Fri entré.

Foredrag: Japanese Cinema in the 1930s

Foredrag: Japanese Cinema in the 1930s
Instruktør:
”Overgangen til lyd i japansk film skete langsomt og var præget af op- og nedture,” fortæller seriekurator Dick Stegewerns, der åbner filmserien med en times foredrag med kuriøse arkivfotos og klip. "Først og fremmest havde japansk stumfilm aldrig været stum. Der var musikalsk akkompagnement og desuden tilstedeværelsen af en fortæller/stemme-performer, en benshi, der i mange tilfælde var de sande stjerner af showet. Men efterhånden løftede lydoptagelsernes indmarch alligevel filmen til et højere niveau, hvorfra det blev uafhængigt af benshi’en – man gik fra multimedie-præstation til et særskilt medium med egne muligheder". Nyd en filmbegejstret fortæller og et stof, der bugner af pionérhistorier og fiaskoer. Dick Stegewerns er hollænder, men arbejder i Kyoto på International Research Center for Japanese Studies og underviser på Oslo Universitet. Fri entré.
Medvirkende: Dick Stegewerns
60 min.
Engelsk tale
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

The Neighbor's Wife and Mine / med introduktion

The Neighbor's Wife and Mine / med introduktion
Filmen introduceres den 2. december af seriekurator Dick Stegewerns.

The Neighbor's Wife and Mine

The Neighbor's Wife and Mine
Instruktør: Heinosuke Gosho
Japans første ægte lydfilm blev en på flere punkter overraskende succes, både kunstnerisk og publikumsmæssigt. Denne komedie om en forfatter (Atsushi Watanabe), hvis skrive-deadline tikker nærmere, mens forstyrrelserne bare tårner sig op, brugte den nye gimmick – lyd – som en tematisk komponent og med enorm opfindsomhed. I det håndplukkede, idylliske skrive-refugium kommer lydene fra alle hjørner: Mus gnaver, katte jamrer, børn vågner om natten, og den moderne unge nabokvinde har til hans store gru … en jamsession med et jazzband!

Filmens baggrund er ikke mindre underholdende. På grund af stumfilmenes og benshi’ernes popularitet takkede alle Shochiku-studiets etablerede instruktører nej til overhovedet at give sig i kast med lydfilm. Den unge Gosho Heinosuke blev både lokket og truet til at tage den hårde opgave (og hvis man tror, det blot handlede om at stikke en mikrofon frem, kan man med fordel se ’Singin’ in the Rain’ om netop alle de tekniske genvordigheder ved at lave lydfilm!). Det viste sig at være et fortrinligt valg.

Og udkommet af den store succes? Tjo, Gosho Heinosuke vendte tilbage til at lave stumfilm – bl.a. den stilfærdige, gudesmukke kærlighedshistorie ’The Izu Dancer’ fra 1933, som også kan opleves i serien. Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Medvirkende: Atsushi Watanabe, Kinuyo Tanaka, Mitsuko Ichimura
Originaltitel: Madamu to nyôbô
Japan, 1931
35mm, 64 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Jirokichi The Rat / stumfilm med benshi og levende musik

Jirokichi The Rat / stumfilm med benshi og levende musik
Filmen 'Jirokichi the Rat' fortolkes live af benshi’en Ichiro Kataoka, der er en af de få nulevende stumfilm-fortællere i Japan. Han laver undervejs stemmer til alle karakterer i filmen, som naturligvis er engelsk tekstet. Filmen akkompagneres også live og er udpræget japansk, nemlig den såkaldte shakuhachi-bambusfløjte. Torsten Olafsson spiller på det traditionsrige bambusinstrument og har siden 1983 givet mange shakuhachi-koncerter og introduktioner til japansk musik og shakuhachi-traditionen på museer, universiteter, i radio og på tv - bl.a. ved åbningen af udstillingen 'Japan i Kongehuset' på Amalienborgmuseet, på Nationalmuseet i Brede, Moesgård Museum og mange flere. Visningen introduceres kort af kurator Dick Stegewerns, og bagefter vil de begge besvare spørgsmål. Billetpris: 50 kr. Kun køb, ingen reservation.

Jirokichi The Rat

Jirokichi The Rat
Instruktør: Daisuke Itō
Før den gyldne generation med Ozu, Mizoguchi og Naruse var der især ét navn, man bør kende: Daisuke Ito. Som instruktør var han både tematisk krasbørstig og stilistisk overlegen – og han navigerede lige sikkert i stum- og lydfilm.

Hovedpersonen i denne film, tyven Jirokichi Nakamura, er en virkelig skikkelse, der levede 1797-1831, men for japanerne er hans myte vokset til Robin Hood-proportioner. Han kæmper mod et politistyre så bundråddent, at politichefen skildres som en morder, der sælger sin egen søster.

Daisuke Ito balancerer denne kontroversielle systemkritik med en – høflig og nærmest forbavsende nedtonet – morale om, at forbrydelse naturligvis ikke betaler sig. Publikum kan så vurdere, hvem der er de egentlige syndere. Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Medvirkende: Denjirō Ōkōchi, Naoe Fushimi, Nobuko Fushimi,
Originaltitel: Oatsurae Jirokichi Koshi
Japan, 1931
35mm, 62 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Every-Night Dreams / stumfilm med benshi og levende musik

Every-Night Dreams / stumfilm med benshi og levende musik
Filmen 'Every-Night Dreams' fortolkes live af benshi’en Ichiro Kataoka, der er en af de få nulevende stumfilm-fortællere i Japan. Han laver undervejs stemmer til alle karakterer i filmen, som naturligvis er engelsk tekstet. Filmen akkompagneres også live og er udpræget japansk, nemlig den såkaldte shakuhachi-bambusfløjte. Torsten Olafsson spiller på det traditionsrige bambusinstrument og har siden 1983 givet mange shakuhachi-koncerter og introduktioner til japansk musik og shakuhachi-traditionen på museer, universiteter, i radio og på tv - bl.a. ved åbningen af udstillingen 'Japan i Kongehuset' på Amalienborgmuseet, på Nationalmuseet i Brede, Moesgård Museum og mange flere. Visningen introduceres kort af kurator Dick Stegewerns, og bagefter vil de begge besvare spørgsmål. Billetpris: 50 kr. Kun køb, ingen reservation.

Every-Night Dreams

Every-Night Dreams
Instruktør: Mikio Naruse
“Som en stor flod – med rolig overflade og rasende hvirvler underneden.” Sådan har den store Akira Kurosawa beskrevet instruktørkollegaen Mikio Naruses filmstil. Naruse dyrkede melodramaet, de følsomme kvindeskildringer, og blev derfor promoveret mindre i udlandet.

’Every-Night Dreams’ kunne have været en Ozu-film med sin trodsigt livskraftige kvindelige hovedperson, bar-servitricen Omitsu. Hun rammes konstant af modgang, men insisterer på at finde et bedre liv for sin søn end livet blandt mandschauvinister og drukkenbolte i Tokys Ginza-distrikt. Imens passer et ældre par hendes søn, men da hun vender tomhændet hjem, begynder udfordringerne for alvor at tårne sig op. Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Originaltitel: Yogoto no yume
Japan, 1933
35mm, 64 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Apart From You / stumfilm med benshi og levende musik

Apart From You / stumfilm med benshi og levende musik
Filmen fortolkes live af benshi’en Ichiro Kataoka, der er en af de få nulevende stumfilm-fortællere i Japan. Han laver undervejs stemmer til alle karakterer i filmen, som naturligvis er engelsk tekstet. For det musikalske akkompagnemnet står den konservatorieuddannede pianist Ronen Thalmay, der har været Cinematekets højt skattede stumfilmsmusiker gennem snart 20 år. Visningen introduceres kort af kurator Dick Stegewerns, og bagefter vil de begge besvare spørgsmål. Billetpris: 100/70 kr. Kun køb, ingen reservation.

Apart From You

Apart From You
Instruktør: Mikio Naruse
’Apart From You’ rummer berusende billeder af (overraskende afklædte) kvindekroppe, baseret på iagttagelser, som instruktøren Mikio Naruse gjorde ved et geisha-hus nær Shochiku-studierne.
Kvinden Kikue er rutineret geisha – men er blevet det af pengenød og nærmer sig nu pensionsalderen inden for sin profession. Det skammer hendes teenagesøn Yoshio sig så meget over, at han løber hjemmefra og slår sig ned blandt unge kriminelle.

Kikues yngre veninde Terugiko har sine egne kampe: Hun er ikke glædespige af egen vilje, men fordi hendes alkoholiserede far har tvunget hende. Filmen finder dog en form for lys, da Yoshio og Terugiko forelsker sig. Meget sigende for instruktørens blik er det dog ikke tivoli-slik, de forlyster sig med: De tager på bådtur til Terugikos fattige hjemby, hvor hun får forklaret Yoshio, at hans mor har foretaget sine valg af kærlighed til ham. Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Medvirkende: Mitsuko Yoshikawa, Akio Isono, Sumiko Mizukubo
Originaltitel: Kimi to wakarete
Japan, 1933
35mm, 61 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

The Only Son / med introduktion

The Only Son / med introduktion
Filmen introduceres den 5. december af seriekurator Dick Stegewerns.

The Only Son

The Only Son
Instruktør: Yasujiro Ozu
1936 var et skelsår i Japan, fuld af optøjer, nationalistisk sabelraslen og økonomisk krise. Især det sidste – og den intense følelse af underklasse-desillusion – fylder billedrammen smerteligt ud i Yasujiro Ozus ’The Only Son’. Det er en ganske særlig film i den store instruktørs samlede værk: Den eneste, der modstiller by- og landliv, den eneste, der eksplicit foregår i forskellige tidslommer (1923, ’35 og ’36) – og den første lydfilm. Brugen af lyd er her påfaldende lidt effektjagende.

Kvinden Otsune slider på en silkefabrik uden for Nagano. Hendes mand er død, men hun vælger alligevel at ofre helbredet, ja sit liv, på at få sin moralsk blakkede søn gennem en dyr videregående uddannelse. 12 år senere glæder hun sig til at besøge ham i Tokyo – hvor hun både opdager nye sandheder om ham og familien. ’The Only Son’ bekræfter Ozu-credoet ’less is more’. En skærende smuk og sjældent vist filmperle. Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Medvirkende: Chôko Iida, Shin'ichi Himori, Masao Hayama
Originaltitel: Hitori musuko
Japan, 1936
35mm, 87 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

The Izu Dancer / stumfilm med benshi og levende musik

The Izu Dancer / stumfilm med benshi og levende musik
Filmen fortolkes live af benshi’en Ichiro Kataoka, der er en af de få nulevende stumfilm-fortællere i Japan. Han laver undervejs stemmer til alle karakterer i filmen, som naturligvis er engelsk tekstet. For det musikalske akkompagnemnet står den konservatorieuddannede pianist Ronen Thalmay, der har været Cinematekets højt skattede stumfilmsmusiker gennem snart 20 år. Visningen introduceres kort af kurator Dick Stegewerns, og bagefter vil de begge besvare spørgsmål. Billetpris: 100/70 kr. Kun køb, ingen reservation.

The Izu Dancer

The Izu Dancer
Instruktør: Heinosuke Gosho
”En af de største japanske instruktører – en ligemand til den mere berømte Kenji Mizoguchi.” Sådan sagde den franske filmkritiker Georges Sadoul i 1960 om Heinosuke Gosho, der især huskes som manden bag den første japanske lydfilm ’The Neighbor’s Wife and Mine’ (der også indgår i serien).

Den smittende ungdommelige Kinuyo Tanaka, der årtier senere blev en af netop Mizoguchis muser, spiller hovedrollen som skuespillerinden Kaoru, der er på træk gennem den japanske sensommer. Hun er egentlig på turné flankeret af sin bror, men falder for den unge student Mizuhara – så pladask som man nu falder i den japanske kultur.

De bliver også involveret i en lokal kamp om retten til en mine, og de sommerlige berøringer modsvares her af et mere skeptisk syn på mennesket. En almenmenneskelig fortælling om loyalitet og grådighed – fortalt med skiftevis lethed og en Chaplin-agtig patos. Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Medvirkende: Kinuyo Tanaka, Den Obinata
Originaltitel: Koi no hana saku: Izu no odoriko
Japan, 1933
35mm, 94 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Singing Lovebirds / samurai-musical med introduktion

Singing Lovebirds / samurai-musical med introduktion
Filmen introduceres den 6. december af seriekurator Dick Stegewerns, der arbejder i Kyoto på International Research Center for Japanese Studies samt underviser på Oslo Universitet.

Singing Lovebirds

Singing Lovebirds
Instruktør: Masahiro Makino
Genren, vi ikke vidste, vi manglede – samurai-musicalen – måtte naturligvis opstå i sværdsvinger-filmens hjemland. Tilsæt en skøn lille paraplyfabrik, elegant koreografi og iørefaldende sange – og du har en film, der vil få smilet frem på selv de mest vintersure!

Vi er i det feudale Japan. Den herreløse samurai Reisaburo elsker nabopigen og kurtisanen Oharu, der desværre er jaget vildt for en godsejer, der har en økonomisk klemme på hendes far. To andre kvinder efterstræber samtidig den flotte Reisaburo. Forvirret? Pyt med det – der synges, flirtes og kæmpes af hjertets lyst! Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Medvirkende: Chiezô Kataoka, Ryôsuke Kagawa, Takashi Shimura
Originaltitel: Oshidori utagassen
Japan, 1939
35mm, 69 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

AFLYST: Japansk middag med saké-smagning i Restaurant SULT

AFLYST: Japansk middag med saké-smagning i Restaurant SULT
Arrangementet er desværre aflyst af logistiske årsager. Vi anbefaler saké-smagningen lørdag den 2. december kl. 20.00 i stedet - og beklager.

Japansk middag med saké-smagning i Restaurant SULT

Japansk middag med saké-smagning i Restaurant SULT
Instruktør:
Ud over at være kurator på filmserien og filmhistorisk og japansk sprogkyndig ud over det sædvanlige, er hollandske Dick Stegewerns også sakéekspert med privilegeret adgang til flere importører af den ædle drik.

Onsdag den 6. januar kl. 19.00 vil han give en afgrænset skare mulighed for at sammenligne forskellige saké-varianter til en særligt komponeret japansk middag i Restaurant SULT. Arrangementet varer to timer, har plads til op til 100 deltagere, og prisen er 300 kr. Kun køb, ingen reservation.

Bemærk også muligheden for at varme op kl. 17.00 med samurai-musicalen ’Singing Lovebirds’ (se andetsteds på hjemmesiden).
Medvirkende: Dick Stegewerns
120 min.
Engelsk tale
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Saké-smagning i Asta Bar + The Million Ryo Pot

Saké-smagning i Asta Bar + The Million Ryo Pot
Lørdag den 2. december varmer vi op til filmen med saké-smagning i Asta Bar orkestreret af kurator og saké-specialist Dick Stegewerns. Billetpris: 195/165 kr. Kun køb, ingen reservation.

Saké-smagning i Asta Bar

Saké-smagning i Asta Bar
Instruktør:
Lørdag den 2. december varmer vi op til filmen med saké-smagning i Asta Bar orkestreret af kurator og saké-specialist Dick Stegewerns. Billetpris: 195/165 kr. Kun køb, ingen reservation.
Medvirkende: Dick Stegewerns, sakékyndig filmhistoriker
70 min.
Engelsk tale
Tilladt over 15 år

The Million Ryo Pot

The Million Ryo Pot
Instruktør: Sadao Yamanaka
Han er enøjet, enarmet og samurai. Glem alt om den berømte kriger Zatoichi – helten Sazen Tange i ‘The Million Ryo Pot’ er the real deal: En gnavpot med en overarm af stål, et et ikonisk ar hen over ansigtet – og et vældig godt sovehjerte.

Filmen en tempofyldt, lystig komedie (tænk Marx Brothers i kimono) om et skattekort indprentet i en krukke, som drengen Yasu intetanende bruger til at have fisk i. Da Yazus far dør, tager den herreløse samurai og krobestyrer Sazen Tange drengen under sin vinge. Men en hidsig bueskytte og gambler, der som den eneste kender krukkens hemmelighed, har også sin gang i Sazens kro. Der er også sværdkampe i filmen, men mest parodiske – til en start må Sazen bruge munden for at få sværdet ud af sit hylster!

Sazen Tange blev berømt gennem en serie bøger i 1920’erne og også skildret (bl.a. af instruktøren Daisuke Ito, som kan opleves med to andre titler i serien) i en stribe stumfilm. Dette er den første lydfilm med den enarmede samurai – og i kraft af sin tekniske elegance og elskelige figurgalleri en højt skattet klassiker blandt japanere. Filmkopien er venligst udlånt af The Japan Foundation Film Library.
Medvirkende: Denjiro Okochi, Kiyozo, Kunitaro Sawamura, Reisaburo Yamamoto
Originaltitel: Tange Sazen yowa: Hyakuman ryô no tsubo
Japan, 1935
35mm, 92 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

An Actor's Revenge

An Actor's Revenge
Hævndramaet ’An Actor’s Revenge’, der havde premiere i tre dele i 1935-36, var en af de største japanske kassesucceser til dato. Det er en periodefilm, en såkaldt ’jidaigeki’, om den omrejsende kabuki-skuespiller Yukinojo, hvis forældre blev drevet til selvmord af tre lokale embedsfolk, da han endnu var barn. Han ankommer i 1863 til Edo (i dag Tokyo) og genkender under en forestilling netop de tre blandt publikum. Han iscenesætter nu en hævnaktion, der ikke lader Tarantino meget efter. Det gør naturligvis ikke filmen kedeligere, at Yukinojo har specialiseret sig i at spille kvinderoller! Trods sin enorme succes er den oprindelige maratonudgave på fem timer gået tabt; den version, vi her kan præsentere, er 97-minutters versionen, der havde premiere i 1952. Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Medvirkende: Kazuo Hasegawa, Tokusaburo Arashi, Akiko Chihaya
Originaltitel: "Yukinojô henge, Kanketsu-hen"
Instruktør: Teinosuke Kinugasa
Japan, 1936
35mm, 97 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Enarmet samurai-aften / The Million Ryo Pot med introduktion

Enarmet samurai-aften / The Million Ryo Pot med introduktion
Torsdag den 4. januar vil filmhistoriker Lars-Martin Sørensen før filmen fortælle om Sazen Tanges særlige status blandt mange udødelige samurai-skikkelser i den japanske populærkultur.

The Million Ryo Pot

The Million Ryo Pot
Instruktør: Sadao Yamanaka
Han er enøjet, enarmet og samurai. Glem alt om den berømte kriger Zatoichi – helten Sazen Tange i ‘The Million Ryo Pot’ er the real deal: En gnavpot med en overarm af stål, et et ikonisk ar hen over ansigtet – og et vældig godt sovehjerte.

Filmen en tempofyldt, lystig komedie (tænk Marx Brothers i kimono) om et skattekort indprentet i en krukke, som drengen Yasu intetanende bruger til at have fisk i. Da Yazus far dør, tager den herreløse samurai og krobestyrer Sazen Tange drengen under sin vinge. Men en hidsig bueskytte og gambler, der som den eneste kender krukkens hemmelighed, har også sin gang i Sazens kro. Der er også sværdkampe i filmen, men mest parodiske – til en start må Sazen bruge munden for at få sværdet ud af sit hylster!

Sazen Tange blev berømt gennem en serie bøger i 1920’erne og også skildret (bl.a. af instruktøren Daisuke Ito, som kan opleves med to andre titler i serien) i en stribe stumfilm. Dette er den første lydfilm med den enarmede samurai – og i kraft af sin tekniske elegance og elskelige figurgalleri en højt skattet klassiker blandt japanere. Filmkopien er venligst udlånt af The Japan Foundation Film Library.
Medvirkende: Denjiro Okochi, Kiyozo, Kunitaro Sawamura, Reisaburo Yamamoto
Originaltitel: Tange Sazen yowa: Hyakuman ryô no tsubo
Japan, 1935
35mm, 92 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Singing Lovebirds

Singing Lovebirds
Genren, vi ikke vidste, vi manglede – samurai-musicalen – måtte naturligvis opstå i sværdsvinger-filmens hjemland. Tilsæt en skøn lille paraplyfabrik, elegant koreografi og iørefaldende sange – og du har en film, der vil få smilet frem på selv de mest vintersure! Vi er i det feudale Japan. Den herreløse samurai Reisaburo elsker nabopigen og kurtisanen Oharu, der desværre er jaget vildt for en godsejer, der har en økonomisk klemme på hendes far. To andre kvinder efterstræber samtidig den flotte Reisaburo. Forvirret? Pyt med det – der synges, flirtes og kæmpes af hjertets lyst! Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Medvirkende: Chiezô Kataoka, Ryôsuke Kagawa, Takashi Shimura
Originaltitel: "Oshidori utagassen"
Instruktør: Masahiro Makino
Japan, 1939
35mm, 69 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Sisters of the Gion

Sisters of the Gion
Ingen serie om japansk film i 1930’erne kan udelade Kenji Mizoguchis ’Sisters of the Gion’. Filmen fortæller om to søstre, der begge tjener deres penge som geishaer i Gions arbejderdistrikt. Storesøster Umekichi (Yoko Umemura) tror på troskab og arbejdsetos, mens lillesøster Omocha (Isuza Yamada) er moderne, opportunistisk og usentimental. I grunden supplerer og hjælper de hinanden overraskende godt, men da geisha-husets indehaver går bankerot, bliver smidt ud af sin kone og banker på hos søstrene, kommer de på kant med hinanden. Ud over at være en nuanceret afromantisering af geisha-kulturen og forskellige udgaver af idealisme bærer filmen alle Mizoguchis signaturer: Overjordisk smuk scenografi, magiske kamerature, der binder steder og mennesker sammen og stiliserede kompositioner, der skriger på at blive læst metaforisk. Filmkopien er venligst udlånt af The Japan Foundation Film Library.
Medvirkende: Isuzu Yamada, Yôko Umemura, Benkei Shiganoya
Originaltitel: "Gion no shimai"
Instruktør: Kenji Mizoguchi
Japan, 1936
16mm, 69 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

The Neighbor's Wife and Mine

The Neighbor's Wife and Mine
Japans første ægte lydfilm blev en på flere punkter overraskende succes, både kunstnerisk og publikumsmæssigt. Denne komedie om en forfatter (Atsushi Watanabe), hvis skrive-deadline tikker nærmere, mens forstyrrelserne bare tårner sig op, brugte den nye gimmick – lyd – som en tematisk komponent og med enorm opfindsomhed. I det håndplukkede, idylliske skrive-refugium kommer lydene fra alle hjørner: Mus gnaver, katte jamrer, børn vågner om natten, og den moderne unge nabokvinde har til hans store gru … en jamsession med et jazzband! Filmens baggrund er ikke mindre underholdende. På grund af stumfilmenes og benshi’ernes popularitet takkede alle Shochiku-studiets etablerede instruktører nej til overhovedet at give sig i kast med lydfilm. Den unge Gosho Heinosuke blev både lokket og truet til at tage den hårde opgave (og hvis man tror, det blot handlede om at stikke en mikrofon frem, kan man med fordel se ’Singin’ in the Rain’ om netop alle de tekniske genvordigheder ved at lave lydfilm!). Det viste sig at være et fortrinligt valg. Og udkommet af den store succes? Tjo, Gosho Heinosuke vendte tilbage til at lave stumfilm – bl.a. den stilfærdige, gudesmukke kærlighedshistorie ’The Izu Dancer’ fra 1933, som også kan opleves i serien. Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Medvirkende: Atsushi Watanabe, Kinuyo Tanaka, Mitsuko Ichimura
Originaltitel: "Madamu to nyôbô"
Instruktør: Heinosuke Gosho
Japan, 1931
35mm, 64 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

The Only Son

The Only Son
1936 var et skelsår i Japan, fuld af optøjer, nationalistisk sabelraslen og økonomisk krise. Især det sidste – og den intense følelse af underklasse-desillusion – fylder billedrammen smerteligt ud i Yasujiro Ozus ’The Only Son’. Det er en ganske særlig film i den store instruktørs samlede værk: Den eneste, der modstiller by- og landliv, den eneste, der eksplicit foregår i forskellige tidslommer (1923, ’35 og ’36) – og den første lydfilm. Brugen af lyd er her påfaldende lidt effektjagende. Kvinden Otsune slider på en silkefabrik uden for Nagano. Hendes mand er død, men hun vælger alligevel at ofre helbredet, ja sit liv, på at få sin moralsk blakkede søn gennem en dyr videregående uddannelse. 12 år senere glæder hun sig til at besøge ham i Tokyo – hvor hun både opdager nye sandheder om ham og familien. ’The Only Son’ bekræfter Ozu-credoet ’less is more’. En skærende smuk og sjældent vist filmperle. Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Medvirkende: Chôko Iida, Shin'ichi Himori, Masao Hayama
Originaltitel: "Hitori musuko"
Instruktør: Yasujiro Ozu
Japan, 1936
35mm, 87 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Jirokichi The Rat / stumfilm med levende musik

Jirokichi The Rat / stumfilm med levende musik
Filmen akkompagneres live af Mark Solborg, og visningen introduceres af programredaktør Rasmus Brendstrup.

Jirokichi The Rat

Jirokichi The Rat
Instruktør: Daisuke Itō
Før den gyldne generation med Ozu, Mizoguchi og Naruse var der især ét navn, man bør kende: Daisuke Ito. Som instruktør var han både tematisk krasbørstig og stilistisk overlegen – og han navigerede lige sikkert i stum- og lydfilm.

Hovedpersonen i denne film, tyven Jirokichi Nakamura, er en virkelig skikkelse, der levede 1797-1831, men for japanerne er hans myte vokset til Robin Hood-proportioner. Han kæmper mod et politistyre så bundråddent, at politichefen skildres som en morder, der sælger sin egen søster.

Daisuke Ito balancerer denne kontroversielle systemkritik med en – høflig og nærmest forbavsende nedtonet – morale om, at forbrydelse naturligvis ikke betaler sig. Publikum kan så vurdere, hvem der er de egentlige syndere. Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Medvirkende: Denjirō Ōkōchi, Naoe Fushimi, Nobuko Fushimi,
Originaltitel: Oatsurae Jirokichi Koshi
Japan, 1931
35mm, 62 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

An Actor's Revenge / med introduktion

An Actor's Revenge / med introduktion
Filmen introduceres den 5. december af seriekurator Dick Stegewerns, der arbejder i Kyoto på International Research Center for Japanese Studies samt underviser på Oslo Universitet.

An Actor's Revenge

An Actor's Revenge
Instruktør: Teinosuke Kinugasa
Hævndramaet ’An Actor’s Revenge’, der havde premiere i tre dele i 1935-36, var en af de største japanske kassesucceser til dato. Det er en periodefilm, en såkaldt ’jidaigeki’, om den omrejsende kabuki-skuespiller Yukinojo, hvis forældre blev drevet til selvmord af tre lokale embedsfolk, da han endnu var barn. Han ankommer i 1863 til Edo (i dag Tokyo) og genkender under en forestilling netop de tre blandt publikum.

Han iscenesætter nu en hævnaktion, der ikke lader Tarantino meget efter. Det gør naturligvis ikke filmen kedeligere, at Yukinojo har specialiseret sig i at spille kvinderoller! Trods sin enorme succes er den oprindelige maratonudgave på fem timer gået tabt; den version, vi her kan præsentere, er 97-minutters versionen, der havde premiere i 1952. Filmkopien er venligst udlånt af National Film Center, The National Museum of Modern Art, Tokyo.
Medvirkende: Kazuo Hasegawa, Tokusaburo Arashi, Akiko Chihaya
Originaltitel: Yukinojô henge, Kanketsu-hen
Japan, 1936
35mm, 97 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

Gratis foredrag om Japan i 1600-tallet: Bølgemænd, samuraier og fløjten uden huller

Gratis foredrag om Japan i 1600-tallet: Bølgemænd, samuraier og fløjten uden huller
Få den opsigtsvækkende historie om Japan i 1600-tallet. Om herreløse samuraier, ’bølgemændene’ og de kurvehattedækkede fløjtespillende tigger-halvmunke. Hør om udslettelsen af Japans kristne i perioden - og afsløringen af snedigt forfalskede ’historiske’ dokumenter. Foredragsholder er Torsten Olafsson, der selv spiller på det traditionsrige bambusinstrument og siden 1983 har givet mange shakuhachi-koncerter og introduktioner til japansk musik og kulturhistorie på museer, universiteter, i radio og på tv - bl.a. ved åbningen af udstillingen 'Japan i Kongehuset' på Amalienborgmuseet, på Nationalmuseet i Brede, Moesgård Museum og mange flere. En smuk lyd kan føre til mange ting. Eksempelvis var det lyden af en bambusfløjte på en LP, der i 1977 fik den danske musiker Torsten Olafsson til at sætte kurs mod den fine gamle kejserby Kyōto. Der lærte han på halvandet års bambusfløjteeventyr at spille Myōan-templets gamle solomusik for shakuhachi-fløjte, baseret på noder bevaret fra Edo-perioden (dvs. før 1867).
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

Skyggernes hær

23.01.2018Efter at have fuldendt denne filmiske kraftpræstation som et sidste epos i sin krigstrilogi, udbrød Jean-Pierre Melville med et lettelsens suk: "Nu har jeg sagt alt, hvad jeg har at sige om 2. verd...

Børnebiffen 4-6 år, januar

24.01.2018Lili børster tænder. Det kan hun nemlig sagtens selv. Hun lukker sig inde på badeværelset med Vovvov, og så går hun ellers i krig. Der skal tandpasta på, der skal børstes grundigt og der skal skyll...

Børnebiffen 3-5 år (2), januar

24.01.2018En fugl, et blad og en ræv er omdrejningspunktet for den tyske animationsfilm 'Den lille fugl og bladet', hvor fugl jager blad, og ræv jager fugl.

En af os er morderen

24.01.2018Ti personer inviteres til weekendophold i et enormt palæ på en afsides ø. Mens blæsten tager til, og bølgerne pisker mod den barske klippebred, begynder gæsterne at dø en efter en. Den usynlige mor...

Når far er i krig: foredrag og debat

24.01.2018Siden 1990'erne har Danmark sendt godt 30.000 soldater ud til internationale missioner – fra Bosnien og Kosovo til Irak og Afghanistan. En del af dem havde børn, da de tog af sted; andre har fået d...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412