Olsen-bandens sidste bedrifter

Olsen-bandens sidste bedrifter
Den, hvor Egon hyres af professionelle til et kup i Schweiz, går i barndom og endelig rejser til Mallorca med sine gamle kumpaner. Fra og med denne film optræder Bjørn Watt-Boolsen gennem det meste af serien som bagmand for alle intriger inden for politik, højfinans og EF-bureaukrati. Som titlen antyder, havde man tænkt sig at slutte serien her, men publikum ville det anderledes!
Medvirkende: Ove Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Bundgaard, Kirsten Walther, Jes Holtsø
Instruktør: Erik Balling
Danmark, 1974
35mm, 99 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

onsdag 22.06.16, Kl. 16:45
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender

I serien: Olsen-banden II

Olsen-banden II
”Ti stille! Nu kan det være nok! Jeg finder mig ikke i det. Her kommer jeg hjem med en genial plan – genial, siger jeg – som kan gøre os til millionærer – allesammen! Og så sidder I der og har ikke andet i hovedet end flødeskum og bananlikør. Nogle borgerlige hundehoveder og hængerøve er, hvad I er! Men når det skal være på den måde, så kan det være det samme! Jeg kan klare mig selv. Jeg kan udmærket klare mig selv. Det er lige før, det bliver lettere, når man ikke skal ha’ sådan et par klamphuggere på slæb – vorherrebevares!”

Egon Olsens vredesudladninger i Olsen-banden-filmene er legendariske. Ove Sprogøes frygtede selv, når monologerne skulle optages. Det var op mod halvanden sides tekst, der skulle afleveres lige op i kameraet. Kirsten Walther, der spillede Yvonne, havde det på samme måde med sine lige så berømte monologer.

Når Egon Olsen ikke lige giver skideballer til Kjeld og Benny, prøver han at tappe etablissementet og storkapitalen. Den lille mands kamp mod systemet er et gennemgående tema i Olsen-banden-serien. Olsen-banden kan ikke vælte overmagten, men de kan drille og latterliggøre den. Måske derfor blev filmene så populære i Østtyskland.

Musikken er et tredje element, der er med til at gøre filmene unikke. Bent Fabricius-Bjerres kendingsmelodi til Olsen-banden er nok det mest berømte danske filmtema, der nogensinde er skrevet. Utroligt nok er musikken fra Erik Balling og Henning Bahs’ 14 succesfilm aldrig blevet udgivet kommercielt, og såvel Nordisk Film som komponisten selv regnede de originale indspilninger for tabt.

Nu er det imidlertid lykkedes Jesper Hansen fra pladeselskabet PlantSounds at opstøve kvarttommebåndene fra de første syv film (1968-75) i næsten perfekt stand på et lager i Skovlunde. Båndene er ved at blive digitaliseret med henblik på cd-udgivelse senere i 2016, og jagten på musikken fra de sidste syv film fortsætter.

Kom og hør Jesper Hansen og journalist Brian Iskov fortælle om denne filmhistoriske sensation i forbindelse med visningen af ‘Olsen-bandens sidste bedrifter’ den 12. juni.

Christian Hansen, programredaktør / Cinemateket
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.
cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?

Dagens film

/Cinemateket

Lili kender alle farver / Cirkeline / Pipungerne / Peter Pix

26.05.2016Pipungerne Sille og Saxe er på vej til åen. De vil ud og sejle i Saxes æggeskal. Saxe vil fange en fisk med sin fiskestang, men det er ikke let, for frøerne synger og gøgeungerne plasker. Der er in...

Richard III

26.05.2016Karakterskuespilleren Ian McKellen spillede den vanskabte og brutale Richard III over 300 gange på Royal National Theatre, inden Richard Eyres nyfortolkning af Shakespeare blev filmatiseret af Rich...

The Hound of the Baskervilles

26.05.2016Basil Rathbone stjæler hver en scene i sin første optræden som Sherlock Holmes og bibringer karakteren en dristighed, som var ny i forhold til de tidligere fortolkninger. Da Sir Charles Baskerville...

Amerikansk avantgardefilm: Stan Brakhage

26.05.2016Naturen spiller en væsentlig rolle i Brakhages oeuvre. I ’Mothlight’ går han helt tæt på og opløser den til abstraktion ved at klistre natsværmeres vinger direkte på filmstrimlen.

'I dine hænder' med besøg af instruktøren Samanou Acheche Sahlstrøm

26.05.2016Den unge sygeplejerske Maria længes efter frihed. På plejehjemmet, hvor hun arbejder, ligger Niels, en ung, men uhelbredeligt syg mand. I takt med at hans tilstand forværres, ønsker han kun at få l...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412