Olsen-bandens sidste bedrifter

Olsen-bandens sidste bedrifter
Den, hvor Egon hyres af professionelle til et kup i Schweiz, går i barndom og endelig rejser til Mallorca med sine gamle kumpaner. Fra og med denne film optræder Bjørn Watt-Boolsen gennem det meste af serien som bagmand for alle intriger inden for politik, højfinans og EF-bureaukrati. Som titlen antyder, havde man tænkt sig at slutte serien her, men publikum ville det anderledes!
Medvirkende: Ove Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Bundgaard, Kirsten Walther, Jes Holtsø
Instruktør: Erik Balling
Danmark, 1974
35mm, 99 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: Olsen-banden II

Olsen-banden II
”Ti stille! Nu kan det være nok! Jeg finder mig ikke i det. Her kommer jeg hjem med en genial plan – genial, siger jeg – som kan gøre os til millionærer – allesammen! Og så sidder I der og har ikke andet i hovedet end flødeskum og bananlikør. Nogle borgerlige hundehoveder og hængerøve er, hvad I er! Men når det skal være på den måde, så kan det være det samme! Jeg kan klare mig selv. Jeg kan udmærket klare mig selv. Det er lige før, det bliver lettere, når man ikke skal ha’ sådan et par klamphuggere på slæb – vorherrebevares!”

Egon Olsens vredesudladninger i Olsen-banden-filmene er legendariske. Ove Sprogøes frygtede selv, når monologerne skulle optages. Det var op mod halvanden sides tekst, der skulle afleveres lige op i kameraet. Kirsten Walther, der spillede Yvonne, havde det på samme måde med sine lige så berømte monologer.

Når Egon Olsen ikke lige giver skideballer til Kjeld og Benny, prøver han at tappe etablissementet og storkapitalen. Den lille mands kamp mod systemet er et gennemgående tema i Olsen-banden-serien. Olsen-banden kan ikke vælte overmagten, men de kan drille og latterliggøre den. Måske derfor blev filmene så populære i Østtyskland.

Musikken er et tredje element, der er med til at gøre filmene unikke. Bent Fabricius-Bjerres kendingsmelodi til Olsen-banden er nok det mest berømte danske filmtema, der nogensinde er skrevet. Utroligt nok er musikken fra Erik Balling og Henning Bahs’ 14 succesfilm aldrig blevet udgivet kommercielt, og såvel Nordisk Film som komponisten selv regnede de originale indspilninger for tabt.

Nu er det imidlertid lykkedes Jesper Hansen fra pladeselskabet PlantSounds at opstøve kvarttommebåndene fra de første syv film (1968-75) i næsten perfekt stand på et lager i Skovlunde. Båndene er ved at blive digitaliseret med henblik på cd-udgivelse senere i 2016, og jagten på musikken fra de sidste syv film fortsætter.

Kom og hør Jesper Hansen og journalist Brian Iskov fortælle om denne filmhistoriske sensation i forbindelse med visningen af ‘Olsen-bandens sidste bedrifter’ den 12. juni.

Christian Hansen, programredaktør / Cinemateket
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev her.

Dagens film

/Cinemateket

My Name is Salt

25.08.2016Vi følger Sanabhai og hans familie under det møjsommelige arbejde med at grave brønde, bygge diger, pumpe vand op i bassiner, trampe markerne og rive dem, indtil de udkrystalliseres til verdens hvi...

RoboCop

25.08.2016Halvt menneske, halvt maskine. Og dødsensfarlig. ‘RoboCop’ udspiller sig i Detroit i en nær og dyster fremtid, hvor den kriminelle underverden har overtaget byen. Da den unge betjent Alex Murphy (P...

Blade Runner - Director's Cut

25.08.2016En apokalyptisk vision af Los Angeles år 2019 møder øjet i science fiction-filmen over alle science fiction-film: Et højteknologisk, kaotisk, multi-etnisk neonhelvede af en by. En surmulende, men h...

Paranoia + The Laughing Woman i Psych-Out!-biffen i august

25.08.2016‘Orgasmo’ eller ‘Paranoia’ – eller på godt dansk: ‘Dejlig enke i farlig trekant’! – er et af den italienske genrefilmmager Umberto Lenzis mere stilfulde øjeblikke. Kort efter sin mands død flytter...

A.I. Kunstig Intelligens

25.08.2016”Men skabte Gud ikke Adam, så han kunne elske ham?” De helt store temaer er på spil i ‘A.I.’, der er et produkt af to unikke filmskabere. Stanley Kubrick havde i mange år filmen på tegnebrættet, me...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412