Olsen-bandens sidste bedrifter

Olsen-bandens sidste bedrifter
Den, hvor Egon hyres af professionelle til et kup i Schweiz, går i barndom og endelig rejser til Mallorca med sine gamle kumpaner. Fra og med denne film optræder Bjørn Watt-Boolsen gennem det meste af serien som bagmand for alle intriger inden for politik, højfinans og EF-bureaukrati. Som titlen antyder, havde man tænkt sig at slutte serien her, men publikum ville det anderledes!
Medvirkende: Ove Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Bundgaard, Kirsten Walther, Jes Holtsø
Instruktør: Erik Balling
Danmark, 1974
35mm, 99 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: Olsen-banden II

Olsen-banden II
”Ti stille! Nu kan det være nok! Jeg finder mig ikke i det. Her kommer jeg hjem med en genial plan – genial, siger jeg – som kan gøre os til millionærer – allesammen! Og så sidder I der og har ikke andet i hovedet end flødeskum og bananlikør. Nogle borgerlige hundehoveder og hængerøve er, hvad I er! Men når det skal være på den måde, så kan det være det samme! Jeg kan klare mig selv. Jeg kan udmærket klare mig selv. Det er lige før, det bliver lettere, når man ikke skal ha’ sådan et par klamphuggere på slæb – vorherrebevares!”

Egon Olsens vredesudladninger i Olsen-banden-filmene er legendariske. Ove Sprogøes frygtede selv, når monologerne skulle optages. Det var op mod halvanden sides tekst, der skulle afleveres lige op i kameraet. Kirsten Walther, der spillede Yvonne, havde det på samme måde med sine lige så berømte monologer.

Når Egon Olsen ikke lige giver skideballer til Kjeld og Benny, prøver han at tappe etablissementet og storkapitalen. Den lille mands kamp mod systemet er et gennemgående tema i Olsen-banden-serien. Olsen-banden kan ikke vælte overmagten, men de kan drille og latterliggøre den. Måske derfor blev filmene så populære i Østtyskland.

Musikken er et tredje element, der er med til at gøre filmene unikke. Bent Fabricius-Bjerres kendingsmelodi til Olsen-banden er nok det mest berømte danske filmtema, der nogensinde er skrevet. Utroligt nok er musikken fra Erik Balling og Henning Bahs’ 14 succesfilm aldrig blevet udgivet kommercielt, og såvel Nordisk Film som komponisten selv regnede de originale indspilninger for tabt.

Nu er det imidlertid lykkedes Jesper Hansen fra pladeselskabet PlantSounds at opstøve kvarttommebåndene fra de første syv film (1968-75) i næsten perfekt stand på et lager i Skovlunde. Båndene er ved at blive digitaliseret med henblik på cd-udgivelse senere i 2016, og jagten på musikken fra de sidste syv film fortsætter.

Kom og hør Jesper Hansen og journalist Brian Iskov fortælle om denne filmhistoriske sensation i forbindelse med visningen af ‘Olsen-bandens sidste bedrifter’ den 12. juni.

Christian Hansen, programredaktør / Cinemateket
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev her.

Dagens film

/Cinemateket

Himlen over Berlin

01.07.2016'Himlen over Berlin' (Wim Wenders, 1987) er en af 1980'ernes absolutte hovedværker. En storbysymfoni på metafysisk himmelflugt, fortalt i et svimlende filmsprog som transcenderer såvel (filmhistori...

En lille film om kunsten at dræbe

01.07.2016Kieslowskis internationale gennembrud (Juryens Grand Prix i Cannes) skildrer fraværet af menneskelig moral, både på det individuelle og det samfundsmæssige plan. En ung mand begår et tilfældigt, br...

Sicario

01.07.2016Sammen med et hold meget hårdkogte og specialtrænede specialister kører FBI-agenten Kate mod den mexicanske grænse. Ikke langt inde i nabolandet har denne særlige nationale task force fået færten a...

'The Night it Rained' + kortfilm af Kamran Shirdel

01.07.2016En dreng afværger en togulykke – eller gør han? Myndighederne benægter det hårdnakket, men medierne elsker historien – og konflikten. Se et af Irans oversete mesterværker, mockumentary’en ’The Nigh...

Blow-Up - var det mord?

02.07.2016Scenen er ‘swingin’ London i 1960’erne. Kunst- og modefotografen Thomas, der lever en manisk jetset-tilværelse og overlever på en kombination af stoffer, modeller og fester, har i en park taget en...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412