De bortførte børn på TV 2

TV-PREMIERE. 2. januar er der premiere på dokumentarserien "De bortførte børn", hvor skuespiller Janus Nabil Bakrawi optræder i en ny rolle. Han opsporer børn, der er blevet bortført til udlandet af en af deres forældre og efterlader den anden magtesløs tilbage. Serien er støttet af Public Service Puljen.

Lige nu er omkring 100 danske børn bortført til udlandet af deres far eller mor. Mange børn får ingen hjælp, men lever i uvished langt væk fra deres trygge tilværelse i Danmark, fjernet fra deres far eller mor og kammerater.

I dokumentarserien ”De bortførte børn" går skuespilleren Janus Nabil Bakrawi sammen med TV 2 ind i fire sager om børn, der er bortført. De efterladte forældre har bedt om hjælp, fordi de er utilfredse med myndighedernes manglende indsats for at få børnene hjem. Janus Nabil Bakrawi og tv-holdet tager over, hvor systemet har givet op og drager ud i verden for at finde børnene. De forsøger at mægle mellem forældre og løse konflikter, så barnet igen kan komme hjem. Det er blevet til fire dramatiske fortællinger, hvor vi møder forældre midt i deres livs mareridt.

Public Service Puljen

Public Service Puljen er en del af 'Mediepolitisk aftale 2011-2014'. Puljens midler er på 37,5 millioner kroner årligt og skal anvendes til at støtte udvikling og produktion af dansk tv-drama, tv-dokumentar, programmer til børn og unge samt radio.

Ved støttetildelingen lægges der vægt på, at et støttet program i indhold, form og udtryk repræsenterer originalitet i forhold til det traditionelle udbud af programmer, der udsendes på de kommercielle tv- og radiostationer i Danmark, og hermed bidrager til den kreative udvikling inden for dansk public service-produktion. Puljen støtter tv-dokumentar, der er kendetegnet af originalitet, betydning og kvalitet.

Eksempler på tv-drama, der har modtaget støtte fra puljen er "De syv drab", "Skolen", "Danmark i krig", "Kunsten at overleve som barn" og "Paradis T/R".

Støtten bliver behandlet af en styregruppe, der består af Magdalena Jangard, Torben Smidt Hansen og Claus Ladegaard.

Fokus på overset problem

Janus Nabil Bakrawi, kendt fra bl.a. "Taxa", "Ørnen" og "Forbrydelsen II" indtager i serien rollen som både studievært, researcher, detektiv og mægler. Han trækker på egne barske erfaringer, da han som 7-årig blev hentet til Jordan af sin far og først vendte tilbage til Danmark fire år senere. Derfor ønsker han med serien at åbne offentlighedens øjne for det oversete problem:

"Jeg har selv været bortført som barn, men er kommet ud på den anden side. Jeg opsøger både forældre og børn og kan sætte mig ind i en sag fra flere sider. Jeg forsøger også at få politikere i tale, for det er et voksende problem. Jeg synes, det er vigtigt, at danskerne bliver oplyst om problematikken, og at politikerne tager stilling," siger Bakrawi.

Dokumentaristen Lars Høj, som tidligere har været ophavsmand til TV 2-dokumentarer som "Er du mors lille dreng?" og opfølgeren "Er du stadig mors lille dreng?" har tilrettelagt serien sammen med Nikolaj Venge for Dokumentar Kompagniet. Serien har modtaget 3,8 mio. kr. fra Public Service Puljen.

"De bortførte børn" har premiere på TV 2 mandag 2. januar 2012 kl. 20.00