Film og dialog om en global verden

KULTURMØDE. Salaam Filmfestival skyder årets begivenheder i gang torsdag den 26. september med premiere på Jannik Hastrups to film om asylbørn og uddeling af Salaam Prisen 2013. Festivalen byder for 10. år på et bredt udvalg af film, der i år bl.a. skildrer pigers vilkår, livet som flygtning og venskaber på tværs af kulturer. 

Salaam Filmfestival 2013-14 bliver skudt i gang med et åbningsarrangement helt i festivalens ånd. Torsdag den 26. september vil Empire Bio på Nørrebro blive fyldt med guitarmusik fra Mozambique og gæster hele vejen fra Tanzania. Samtidig huser åbningen premieren på Jannik Hastrups to tegnefilm "Solén, Jeg altid husker far" og "Jamilla, Gid jeg kunne flyve", der fortæller om to asylbørns drømme og håb om fremtiden – og deres mareridt og traumer.

Salaam Prisen 2013, der vil blive uddelt ved samme lejlighed, går i år til en af gæsterne fra Tanzania, Anaeli Kihunrwa. Anaeli besøgte Danmark i 2010 under Images Festivalen, hvor han lavede animationsworkshops for børn. Han blev så bidt af konceptet, at han omplantede det til Tanzania og med frivillig arbejdskraft har afholdt en række workshops – også i slumkvarterer, hvor børn aldrig før har set en computer.

Se det fulde program og bestil billetter til åbningen af Salaam Filmfestival i Empire Bio.

Forståelse og indsigt

Konceptet for Salaam Filmfestival er gode filmoplevelser om flerkulturelle emner og globale temaer understøttet af oplæg og dialog med stærke og flerkulturelle oplægsholdere. Festivalen henvender sig primært til skoleelever og ungdomsuddannelser og kommer i år rundt til 39 byer i Danmark. Ifølge festivalleder Solveig Thorborg er Salaams fornemmeste opgave at dæmme op for diskrimination og fordomme via gode, varierede film om mødet mellem mennesker og kulturer.       

"Vi har alle sammen noget til fælles som mennesker, men vores forventninger til f.eks. uddannelse, familie og ægteskab kan komme til udtryk på mange forskellige måder beroende på kultur og traditioner. Det, Salaam handler om, er at skabe indsigt i og forståelse for andre kulturer og gøre publikum opmærksomme på de problemstillinger, som filmene berører," siger Solveig Thorborg. 

Pigers vilkår og flygtninge på programmet

Salaam Filmfestival strækker sig over skoleåret 2013-14. Årets program kredser om temaer som pigers vilkår, flygtninge og venskaber på tværs af kulturer. 

Til de mindste byder programmet bl.a. på film som "Cirkeline og verdens mindste superhelt" og "Zambezia" om falken Kai, som vil redde et demokrati i fuglestorbyen Zambezia.   

"Raketten" er en film om overtro og intolerance til de mellemste klassetrin, der fortæller om drengen Ahlo fra Laos, hans mod og hans forsøg på at vise sin familie, at han ikke er forbandet. Til samme målgruppe præsenterer Salaam "Bliv!", en varm venskabsfortælling om kampen for asyl til en iransk flygtningefamilie og "Bekas" om to forældreløse brødre i irakisk Kurdistan, der beslutter sig for at tage til Amerika.     

Til de ældste skoleklasser byder Salaam bl.a. på "Malagasy Mankany", en farverig og underholdende roadmovie fra Madagascar, der viser venskaber på tværs af kulturer og klasser og "War Witch", et barskt, men poetisk portræt af børnesoldaten Komona, som tvinges til at skyde hendes egne forældre og indrulles i en congolesisk guerilla-hær. 

Et fællestræk for alle film er, at de lægger op til diskussion og dialog med publikum og Salaams nøje udvalgte oplægsholdere fra hele verden.

Se det fulde program for Salaam Filmfestival 2013-14

Salaam Filmfestival er støttet af Det Danske Filminstitut.