København 850 år

FEJRING. Hestesporvogne, kanonkonger og dramatiske reportager fra Besættelsestiden. Det Danske Filminstitut præsenterer levende billeder af københavnerliv og svundne tider, mens der er Golden Days Festival.

Knippelsbro-anno-1909_frame

Sådan så Knippelsbro ud i 1909, hvor der var lige så meget travlhed på broen som i dag – om end lidt flere heste.

Byens puls

Der er mylder i Københavns gader – både i dag og for 100 år siden. Men der var lidt flere hatte og heste i bybilledet dengang! På streamingsitet ”Danmark på film” når filmsamlingen ”Byens puls” hele byen rundt – fra brokvartererne til Christianshavn og fra Grønttorvet til Børsen. Der er filmklip fra alle årstider, inklusiv juleudstilling på Strøget i 1940 og sommersjov i soppesøen på Israels Plads i 1938. Kendetegnende for alle filmene er, at gaderne er fyldt med liv og trafik. Fodgængere og handlende med højt oppakkede cykler, trækvogne og trillebøre snor sig ind og ud mellem busser, hestevogne og sporvogne. Og folk har travlt!

Se filmsamlingen ”Byens puls” på Danmark på film

København – da oldefar var barn

Hvad optog børn i København i gamle dage? Det kommer vi med bud på i denne filmsamling. Man kan se hestesporvognen ’Hønen’ køre gennem Nørregade i 1913 og en veloplagt kanonkonge underholde i Tivoli i 1943. Filmene giver også indtryk af de anderledes levevilkår før i tiden: vi ser fx børn samle koks i affald, da der er brændselsmangel i 1917. Nogle opsigtsvækkende klip fra 1943-45 viser tyske børn på flugt fra krigen, en reportage fra bombningen af Den Franske Skole og skyderi på Rådhuspladsen. 

Se filmsamlingen ”København – da oldefar var barn” på Filmcentralen/Undervisning

Byen vokser

Det hele startede med en mindre kystbebyggelse, Hafn. Biskop Absalon anlagde en borg og Købmændenes Havn blev efter en rum tid til København. Byens centrale akse går i 1100-tallet mellem havnen og det nuværende Rådhuspladsen. Siden da har København forandret og udvidet sig utallige gange – i såvel bredden som i højden. Her er samlet en række filmklip fra ’nyere tid’, hvor både havnen og byen har vokseværk. Rådhuspladsen var og er stadig byens centrum.

Se filmsamlingen ”Byen vokser” på Danmark på film

Fakta

Danmark på Film

Det Danske Filminstituts streamingsite Danmark på film rummer historiske film fra hele landet. Man kan søge på det interaktive danmarkskort og ved hjælp af emneord. Der er pt. 394 filmklip fra København – og der kommer hele tiden flere til.

www.danmarkpaafilm.dk

Filmens København

I anledning af Golden Days Festival sætter Cinemateket fokus på Filmens København i hele september. Her er både foredrag og spillefilm af bl.a. Christoffer Boe og Henning Carlsen.

Læs mere om serien Filmens København

Kontakt

Redaktionen: redaktionen@dfi.dk


nyhed

delpaafacebook

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412