Dansk shortlist til Oscar-kapløb

PRESSEMEDDELELSE. Tre danske film er i dag blevet sat på shortlist til at blive den danske kandidat til en nominering i kategorien Foreign Language Film ved Oscar-uddelingen. De tre film er "Kollektivet", "De standhaftige" og "Under sandet".

I Danmark er det en komité bestående af syv repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, som afgør, hvilken film der indstilles til kampen om en Oscar-nominering i kategorien Foreign Language Film. Afgørelsen foregår i to trin. Først mødes komitéen og udpeger tre film til en shortlist, som det er sket i dag, og en måned senere beslutter komitéen, hvilken film der skal indstilles.

Komitéen har bestemt, at de tre film, der i år er på den danske shortlist, er Thomas Vinterbergs "Kollektivet", Lisa Ohlins "De standhaftige" og Martin Zandvliets "Under sandet".

Henrik Bo Nielsen, direktør for Det Danske Filminstitut, som er formand for komitéen, siger:

"Her i første runde har vi i komitéen peget på tre film, som alle har potentialet til at friste Akademiets medlemmer, når der skal Oscar-nomineres. Samlet demonstrerer de dansk films høje niveau og tager samtidig dybe greb ned i vores egen nationale historie og kultur.

Thomas Vinterberg har før vist, at han kan opnå en Oscar-nominering, og "Kollektivet" har med Trine Dyrholm i den kvindelige hovedrolle vundet Sølvbjørn i Berlin, inden filmen er fortsat til andre store festivaler. Lisa Ohlin har med "De standhaftige" skabt en gribende fortælling om livet, der går videre for en stærkt læderet krigsveteran. Endelig har Martin Zandvliet med "Under sandet" allerede cirkuleret på festivaler verden over, vundet fornemme priser og overalt bragt biografgængere til at holde vejret i lange pinefulde sekunder.

Igennem det seneste årti har vi set, hvordan Oscar-akademiet vedvarende er optaget af film fra Danmark, der – selvom vi befolkningsmæssigt er lille land – igen og igen har vist, at vi kan være med til det sidste. De seneste år har Akademiet næsten hver gang valgt en dansk film ind på shortlisten med de sidste ni film – for ofte at bringe dem videre til en nominering. Vi ser også, hvordan nogle af de mest interessante internationale instruktører og producere i disse år stræber efter at samarbejde med danske produktionsselskaber, filmfolk og skuespillere. Den internationale optagethed, dansk film møder, er resultatet af en stærk talentmasse i kombination med et vedholdende offentligt engagement og ikke mindst solid opbakning fra de danske biografgængere. 

Vi ser nu tiden an den næste måneds tid, inden den danske komité foretager sit endelige valg." 

Komitéen består ud over formanden i år af Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Anders Refn fra Danske Filminstruktører, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Jacob Wendt Jensen fra Danske Filmkritikere, Kim Pedersen fra Danske Biografer og afdelingschef Mariannne Moritzen fra Det Danske Filminstituts afdeling for fiktion.

Komité-medlemmerne mødes igen mandag den 19. september for at afgøre, hvilken film der vil have den bedste chance, når Akademiets medlemmer skal stemme. Resultatet offentliggøres samme dag kort efter kl. 16 i en pressemeddelelse og på Det Danske Filminstituts Facebook.

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille netop én film til nominering. Akademiets regler kræver, at filmen har haft biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2015 til 30. september 2016, at den er produceret uden for USA og har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialog-sprog.

Fra 1. oktober vurderes de indstillede film af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' "foreign language"-komité, der skal vælge seks film til en shortliste. En eksekutiv komité tilføjer derefter yderligere tre film til shortlisten for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på shortlisten, som derefter består af ni film. To komitéer, en på USA's østkyst og en på vestkysten, ser derefter de ni film og vælger de fem film, som Oscar-nomineres.

Kort før jul offentliggøres Oscar-shortlisten med ni film. Den præcise dato for dette er aldrig officiel. Onsdag den 5. januar indledes stemmeprocessen til nomineringerne, som offentliggøres torsdag den 24. januar. Det 88. Academy Awards Show finder sted søndag den 26. februar.

Danske Oscar-indstillinger de seneste 10 år til Foreign Language Film Award

2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet
2011 Hævnen  / Susanne Bier / Oscar-vinder
2010 Frygtelig lykkelig / Henrik Ruben Genz
2009 To verdener / Niels Arden Oplev
2008 Kunsten at græde i kor / Peter Schønau Fog
2007 Efter brylluppet / Susanne Bier / Oscar-nomineret

Danmark har igennem de seneste årtier markeret sig stærkt ved Oscar-uddelingen, ikke bare med spillefilm men også med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt.