August Blom

1869-1947

Instruktør og skuespiller. Født 26/12 1869, død 10/1 1947 - 77 år gammel. Gift 1° med skuespillerinden Agnete von Prangen i 1908 (ægteskabet opløst), gift 2° i 1917 med Johanne Fritz Petersen (enke efter teaterdirektør Fritz Petersen).

Debuterede som skuespiller i Kolding i 1893, ansat ved Folketeatret i 1907-1910.

Omkring 1908 fik han ansættelse som skuespiller ved Nordisk Film og debuterede allerede i 1910 som instruktør. Blom siger selv, at "Livets Storme" var hans instruktørdebut (udateret interview i forbindelse med hans 70-års fødselsdag i 1939.). Ved udgangen af sæsonen 1910 blev han udnævnt til selskabets kunstneriske leder og fik titel af direktør. Instruerede film hos Nordisk til udgangen af 1924 og er dermed i omfang Danmarks største filminstruktør med over 100 film. "Han vidste, at han ikke var noget Instruktørgeni, men han beviste, at han var den dygtigste og mest smagfulde Iscenesætter, Filmen ejede i de Dage" (Harald Engbergs nekrolog i Politiken). At Blom havde blik for filmens muligheder beviser én af hans tidligste iscenesættelser, "Ved Fængslets Port" og han håndterede med praktisk sans store produktioner som f.eks. "Atlantis" og "Maharadjaens Yndlingshustru (1919). I 1926 åbnede han biografen Strandteatret i Hellerup og fik 1934 overflyttet bevillingen til det daværende Kinografen - senere Bristolteatret - som han ledede til sin død. Som person var August Blom et meget beskedent menneske, der ikke gjorde stort væsen af sig.

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Hendes Naade, Dragonen 1925 Instruktion DK/Spillefilm
Den store Magt 1925 Instruktion DK/Spillefilm
Det store Hjerte 1925 Instruktion DK/Spillefilm
Hans gode Genius 1922 Instruktion DK/Spillefilm
Præsten i Vejlby 1922 Instruktion DK/Spillefilm
Prometheus I-II 1921 Instruktion DK/Spillefilm
Via Crucis 1920 Instruktion DK/Spillefilm
Gillekop 1919 Instruktion DK/Spillefilm
Grevindens Ære 1919 Instruktion DK/Spillefilm
Maharadjahens Yndlingshustru II 1919 Instruktion DK/Spillefilm
Magasinets Datter 1918 Instruktion DK/Kort fiktion
For sit Lands Ære 1918 Instruktion DK/Spillefilm
En ensom Kvinde 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Kærligheds-Væddemaalet 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Den mystiske Selskabsdame 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Pro Patria 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Syndens Datter 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Truet Lykke 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Kærlighedslængsel 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Hjertestorme 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Verdens Undergang 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Sønnen 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Den største Kærlighed 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Du skal elske din Næste 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Lotteriseddel No. 22162 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Syndig Kærlighed 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Giftpilen 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Rovedderkoppen 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Revolutionsbryllup 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Den lille Chauffør 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Af Elskovs Naade 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Elskovsleg 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Tugthusfange No. 97 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Vasens Hemmelighed 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Den store Middag 1914 Instruktion DK/Kort fiktion
Fædrenes Synd 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Ægteskab og Pigesjov 1914 Instruktion DK/Kort fiktion
Eventyrersken 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Et Læreaar 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Bytte Roller 1914 Instruktion DK/Kort fiktion
Bristet Lykke 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Atlantis 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Elskovs Magt 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Hans vanskeligste Rolle 1913 Instruktion DK/Kort fiktion
Dyrekøbt Venskab 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Den tredie Magt 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Flugten gennem Luften 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Hvem var Forbryderen? 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Guldmønten 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Pressens Magt 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Troløs 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Højt Spil 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Naar Fruen gaar paa Eventyr 1913 Instruktion DK/Kort fiktion
Fem Kopier 1913 Instruktion DK/Kort fiktion
En farlig Forbryder 1913 Instruktion DK/Kort fiktion
Fødselsdagsgaven 1913 Instruktion DK/Kort fiktion
En Hofintrige 1913 Instruktion DK/Spillefilm
For aabent Tæppe 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Det gamle Købmandshus 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Jernbanens Datter 1912 Instruktion DK/Spillefilm
En Opfinders Skæbne 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Tropisk Kærlighed 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Vampyrdanserinden 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Dødens Brud 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Eventyr paa Fodrejsen 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Guvernørens Datter 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Den sorte Kansler 1912 Instruktion DK/Spillefilm
De Tre Kammerater 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Brilliantstjernen 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Dødsdrømmen 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Onkel og Nevø 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Damernes Blad 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Den Undvegne 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Et Hjerte af Guld 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Direktørens Datter 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Hans første Honorar 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Historien om en Moder 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Operabranden 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Hjærternes Kamp 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Kærlighed gør blind 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Balletdanserinden 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Det bødes der for 1911 Instruktion DK/Spillefilm
En Lektion 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Kærlighedens Styrke 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Ved Fængslets Port 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Ekspeditricen 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Den farlige Alder 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Livets Løgn 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Den hvide Slavehandels sidste Offer 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Mormonens Offer 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Hendes Ære 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Ungdommens Ret 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Det mørke Punkt 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Herr Storms første Monocle 1911 Instruktion DK/Kort fiktion
Privatsekretæren 1911 Instruktion DK/Kort fiktion
Gadeoriginalen 1911 Instruktion DK/Kort fiktion
Hamlet 1911 Instruktion DK/Kort fiktion
Jagten paa Gentleman-Røveren Singaree 1911 Instruktion DK/Kort fiktion
Vildledt Elskov 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Naar Hr. Bessermachen arbejder 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Spaakonens Datter 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Kean 1910 Grev Kofeld DK/Kort fiktion
Den hvide Slavehandel 1910 Instruktion DK/Spillefilm
Elskovsbarnet 1910 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den Dødes Halsbaand 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Spionen fra Tokio 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Revolutionsbryllup 1910 Montaloup, konventskommisær DK/Kort fiktion
Tyven 1910 Medvirkende DK/Kort fiktion
Forræderen 1910 General Zodanoff DK/Kort fiktion
Spøgelset i Gravkælderen 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Livets Storme 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Robinson Crusoe 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Den skæbnesvangre Opfindelse 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Sølvdaasen 1910 Medvirkende DK/Kort fiktion
Et Budskab til Napoleon paa Elba 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Barnet 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dr. Nikola I 1909 Dr. Nikola DK/Kort fiktion
Dr. Nikola II 1909 Dr. Nikola DK/Kort fiktion
Dr. Nikola III 1909 Dr. Nikola DK/Kort fiktion
Droske 519 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Grevinde X 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hævnen 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
En Kvinde af Folket 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Madame sans Gene 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Museumsmysteriet 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dynamit 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412