enda

Den hvide Slavehandel

August Blom, Danmark, 1910

33 min.DK/SpillefilmStumfilm

Annoncen lyder næsten for god til at være sand: "Ung pige af fordelagtigt ydre søges til herskabshus i London". Anna, der bor i en lille lejlighed med sine fattige forældre er ikke længe om at slå til, og inden hun ved af det har hun fået jobbet og er på vej over Nordsøen til den fremmede storby. Til sin rædsel finder Anna ud af, at det fornemme herskabshus er et bordel og at hendes første kunde snart står klar til at modtage en ydelse. Den trygge stue i København synes nu forfærdeligt langt væk, og Anna aner ikke sit levende råd. Kommer hun nogensinde hjem, eller er hun overladt til sin tragiske skæbne i den hvide slavehandel?

'Den hvide Slavehandel' er titlen på hele to film fra 1910, og det var ikke denne her, der kom først. 'Den hvide Slavehandel' var Danmarks første lange spillefilm på hele tre spoler og blev udsendt i foråret 1910 af det århusianske selskab Fotorama. Allerede i sensommeren samme år udsendte Nordisk Film deres egen version af det innovative værk: Et næsten nøjagtigt plagiat med samme titel, der fik kæmpe succes i udlandet, hvor selskabet havde et stærkt distributionsnetværk. Allerede i sensommeren samme år udsendte de deres egen version: Et næsten nøjagtigt plagiat med samme titel. Nordisk Films version fik kæmpe succes i udlandet, hvor selskabet drog stor nytte af et stærkt distributionsnetværk. Desværre er det kun fragmenter af Fotoramas version, der er bevaret, men ligheden mellem de to film er tydelig. Af bevarede, skriftlige kilder fremgår det desuden, at Nordisk endda kopierede Fotoramas tekniske trumfkort i filmen: Split-screen.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Original titel Den hvide Slavehandel
Dansk titel Den hvide Slavehandel
International titel The white slave trade
Andre titler Den hvide Slavehandel I
Instruktør August Blom
Fotograf Axel Sørensen
Udseende Ellen Diedrich, Lauritz Olsen, Victor Fabian, Einar Zangenberg
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni
Tekniske data 603 meter, 35 mm, 1,33:1, tintet, Stum
Dansk biografpremiere 02.08.1910
Premierebiografer Panoptikon
Comment Nordisk neg. nr. 689.
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni

Instruktion

Instruktion August Blom

Foto

Foto Axel Sørensen

Medvirkende

Anna Ellen Diedrich
Georg Lauritz Olsen
Medvirkende Victor Fabian
Medvirkende Einar Zangenberg
Medvirkende Svend Bille
Bordelværtinde Ella la Cour
Medvirkende Doris Langkilde
Annas far Otto Lagoni
Annas mor Julie Henriksen
Medvirkende Rigmor Jerichau
Medvirkende Aage Lorentzen

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF
Download PDF

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Forfatter Date
Artikel
Varia
Program - stumfilm & mikro
Program - stumfilm & mikro