enda

Svend Bille

(1888 – 1973)

Skuespiller. Født 15/7 1888 (Svend Aage Drost Bille), død 3/4 1973 - 84 år gammel. Gift med skuespillerinde Willy Bille (1890-1940).

Var i perioden 1909-13 fast knyttet til Nordisk Film, hvor han medvirkede i en del film, fortrinsvist i meget små roller. Hans filmvirke kom til at strække sig over 6 årtier, idet hans sidste filmoptræden blev i "Olsen-banden på spanden" i 1969.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Han er chefen, der gør utilbørlige tilnærmelser til Marguerite Vibys kontorpige i den på visse punkter avancerede Lolita-farce "Tretten år" (1932). Da Marguerite klæder sig ud som tretten-årig skolepige for at slippe af med ham, øger det kun hans ildhu.

Han viser stor evne til at gøre sig til grin som forfjamskede middagsherrer og lettere fjogede borgermænd. Der kan gå længe, før tiøren falder, hvis det overhovedet sker. I den hyggelige komedie "Tag til Rønneby Kro" (1941) er han f. eks. ministeren, der nødig ser sit frivole ungdomsliv beskrevet i kroejer Johannes Meyers bebudede, men uskyldige memoirer. [..] Af ydre bibeholder han i reglen en velklædt elegance og selvbeherskelse som gammeldags gentlemantype, f. eks. som forlæggeren i Johan Jacobsens "Ballade i Nyhavn" (1942).

Med sin lidt stive kropsholdning og karakteristiske staccato-diktion spiller han mest meget små roller. I folkekomedien "Vi har det jo dejligt" (1963) har han dog en noget større rolle som livskunstner og vismand. Men han er bedst, når han ikke begriber et muk af det hele. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Olsen-banden på spanden 1969 Medvirkende DK/Spillefilm
Spøgelsessonaten 1968 Den afdøde Tv-film
Boubouroche 1968 Medvirkende Tv-film
Naboerne 1966 Bankbestyrer DK/Spillefilm
Fangen 1965 Kong Frederik III. DK/Spillefilm
Flådens friske fyre 1965 Tjener på færgen DK/Spillefilm
Ægget 1964 Dufiquet Tv-film
En af dagene 1963 Bing Tv-film
Vi har det jo dejligt 1963 Oberst DK/Spillefilm
Støvsugerbanden 1963 En jernbanefunktionær DK/Spillefilm
Dr. Belhommes pensionat 1961 Markis Tv-film
Skibet er ladet med - 1960 Generalen DK/Spillefilm
Helle for Helene 1959 Professor Hvam DK/Spillefilm
Paw 1959 Onkel Frants, jagtgæst DK/Spillefilm
Kærlighedens melodi 1959 Afholdsmand DK/Spillefilm
Mariannes bryllup 1958 Olsen, privatchauffør DK/Spillefilm
Krudt og klunker 1958 Apoteker Madsen DK/Spillefilm
Mig og min familie 1957 Bartender DK/Spillefilm
Taxa K 1640 efterlyses 1956 Mand, der ønsker taxa K 1640 DK/Spillefilm
Ole Lukøje 1955 Medvirkende Tv-film
Fy og Bi på Eventyr 1955 Medvirkende Antologi
Far til fire 1953 Sporvognskonduktør DK/Spillefilm
Som sendt fra himlen 1951 Medvirkende DK/Spillefilm
Min kone er uskyldig 1950 Direktør DK/Spillefilm
Penge som Græs 1948 A. Vies, chefredaktør ved "X-Pressen" DK/Spillefilm
Hvor er Far? 1948 Direktør Duefeldt DK/Spillefilm
Man elsker kun een Gang 1945 Ottokar Ishøj, Teaterdirektør DK/Spillefilm
Panik i Familien 1945 Strüdorff DK/Spillefilm
Familien Gelinde 1944 Sagfører Skuffelsen DK/Spillefilm
Hans Onsdags-Veninde 1943 Peters ven DK/Spillefilm
En Pige uden Lige 1943 Fredrik Holm, Grosserer DK/Spillefilm
Ballade i Nyhavn 1942 Stenbeck, Rodians Forlægger DK/Spillefilm
Tag til Rønneby Kro 1941 Minister DK/Spillefilm
Wienerbarnet 1941 Thorkild Sandborg, grosserer DK/Spillefilm
Alle gaar rundt og forelsker sig 1941 Holgersen, teaterdirektør DK/Spillefilm
Gaa med mig hjem 1941 Professor DK/Spillefilm
En lille Tilfældighed 1939 Medvirkende DK/Spillefilm
Week-End 1935 Nannas formynder DK/Spillefilm
7-9-13 1934 Schmidt DK/Spillefilm
Lynet 1934 Politiadvokat Rømer DK/Spillefilm
De blå drenge 1933 Herman Sander DK/Spillefilm
Tretten Aar 1932 Poul Løwe DK/Spillefilm
Odds 777 1932 Sagfører Sadolin DK/Spillefilm
Under den gamle Fane 1932 Medvirkende DK/Kort fiktion
Rosen 1930 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hr. Tell og Søn 1930 Teaterdirektørens ven DK/Spillefilm
Magdalene 1918 Walter Bertram DK/Spillefilm
Under Skæbnens Hjul 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Svømmeren 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Elskovs Opfindsomhed 1913 Hans Bugge, gårdejer DK/Kort fiktion
Dyrekøbt Venskab 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Frk. Studenten 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mens Pesten raser 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Den tapre Jacob 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Atlantis 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Under Blinkfyrets Straaler 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Kongens Foged 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Montmartrepigen 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
For aabent Tæppe 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Dødens Brud 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Guvernørens Datter 1912 Medvirkende DK/Spillefilm
Vampyrdanserinden 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Anna fra Æbeltoft 1911 Kommis Hans Knudsen DK/Kort fiktion
Livets Løgn 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Dyrekøbt Glimmer 1911 Detektiven DK/Spillefilm
Kærlighedens Styrke 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Den forsvundne Mona Lisa 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Det mørke Punkt 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Gennem Kamp til Sejr 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Balletdanserinden 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Det bødes der for 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Folkets Vilje 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Den hvide Slavehandels sidste Offer 1911 Slavehandler DK/Spillefilm
Dr. Gar el Hama 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Knap og Hægte 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den hvide Slavehandel 1910 Medvirkende DK/Spillefilm
Barnet som Velgører 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Familien Hansen Aage Hansen DK/Reklamefilm
I Karnevalstiden Medvirkende DK/Kort fiktion
Kærlighed gør blind Alices søn DK/Spillefilm
Den röda hanen Scydewitz U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.