enda

August Blom

(1869 - 1947)

Instruktør og skuespiller. Født 26/12 1869, død 10/1 1947 - 77 år gammel. Gift 1° med skuespillerinden Agnete von Prangen i 1908 (ægteskabet opløst), gift 2° i 1917 med Johanne Fritz Petersen (enke efter teaterdirektør Fritz Petersen).

Debuterede som skuespiller i Kolding i 1893, ansat ved Folketeatret i 1907-1910.

Omkring 1908 fik han ansættelse som skuespiller ved Nordisk Film og debuterede allerede i 1910 som instruktør. Blom siger selv, at "Livets Storme" var hans instruktørdebut (udateret interview i forbindelse med hans 70-års fødselsdag i 1939.). Ved udgangen af sæsonen 1910 blev han udnævnt til selskabets kunstneriske leder og fik titel af direktør. Instruerede film hos Nordisk til udgangen af 1924 og er dermed i omfang Danmarks største filminstruktør med over 100 film. "Han vidste, at han ikke var noget Instruktørgeni, men han beviste, at han var den dygtigste og mest smagfulde Iscenesætter, Filmen ejede i de Dage" (Harald Engbergs nekrolog i Politiken). At Blom havde blik for filmens muligheder beviser én af hans tidligste iscenesættelser, "Ved Fængslets Port" og han håndterede med praktisk sans store produktioner som f.eks. "Atlantis" og "Maharadjaens Yndlingshustru (1919). I 1926 åbnede han biografen Strandteatret i Hellerup og fik 1934 overflyttet bevillingen til det daværende Kinografen - senere Bristolteatret - som han ledede til sin død. Som person var August Blom et meget beskedent menneske, der ikke gjorde stort væsen af sig.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Hendes Naade, Dragonen 1925 Instruktion DK/Spillefilm
Den store Magt 1925 Instruktion DK/Spillefilm
Det store Hjerte 1925 Instruktion DK/Spillefilm
Hans gode Genius 1922 Instruktion DK/Spillefilm
Præsten i Vejlby 1922 Instruktion DK/Spillefilm
Prometheus I-II 1921 Instruktion DK/Spillefilm
Via Crucis 1920 Instruktion DK/Spillefilm
Maharadjahens Yndlingshustru II 1919 Instruktion DK/Spillefilm
Gillekop 1919 Instruktion DK/Spillefilm
Grevindens Ære 1919 Instruktion DK/Spillefilm
Magasinets Datter 1918 Instruktion DK/Kort fiktion
For sit Lands Ære 1918 Instruktion DK/Spillefilm
En ensom Kvinde 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Den mystiske Selskabsdame 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Kærligheds-Væddemaalet 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Sønnen 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Den største Kærlighed 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Du skal elske din Næste 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Lotteriseddel No. 22162 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Syndig Kærlighed 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Giftpilen 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Rovedderkoppen 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Pro Patria 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Syndens Datter 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Truet Lykke 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Kærlighedslængsel 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Hjertestorme 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Verdens Undergang 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Revolutionsbryllup 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Den lille Chauffør 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Tugthusfange No. 97 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Et Læreaar 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Vasens Hemmelighed 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Den store Middag 1914 Instruktion DK/Kort fiktion
Fædrenes Synd 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Ægteskab og Pigesjov 1914 Instruktion DK/Kort fiktion
Eventyrersken 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Af Elskovs Naade 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Elskovsleg 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Elskovs Magt 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Hans vanskeligste Rolle 1913 Instruktion DK/Kort fiktion
Fødselsdagsgaven 1913 Instruktion DK/Kort fiktion
En Hofintrige 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Den tredie Magt 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Flugten gennem Luften 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Hvem var Forbryderen? 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Guldmønten 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Pressens Magt 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Troløs 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Højt Spil 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Naar Fruen gaar paa Eventyr 1913 Instruktion DK/Kort fiktion
Fem Kopier 1913 Instruktion DK/Kort fiktion
En farlig Forbryder 1913 Instruktion DK/Kort fiktion
Dyrekøbt Venskab 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Bristet Lykke 1913 Instruktion DK/Spillefilm
Atlantis 1913 Instruktion DK/Spillefilm
For aabent Tæppe 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Det gamle Købmandshus 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Jernbanens Datter 1912 Instruktion DK/Spillefilm
En Opfinders Skæbne 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Tropisk Kærlighed 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Vampyrdanserinden 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Dødens Brud 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Eventyr paa Fodrejsen 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Den sorte Kansler 1912 Instruktion DK/Spillefilm
De Tre Kammerater 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Operabranden 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Hjærternes Kamp 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Direktørens Datter 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Hans første Honorar 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Historien om en Moder 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Brilliantstjernen 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Dødsdrømmen 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Onkel og Nevø 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Damernes Blad 1912 Instruktion DK/Kort fiktion
Den Undvegne 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Et Hjerte af Guld 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Guvernørens Datter 1912 Instruktion DK/Spillefilm
Balletdanserinden 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Det bødes der for 1911 Instruktion DK/Spillefilm
En Lektion 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Kærlighedens Styrke 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Ved Fængslets Port 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Ekspeditricen 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Den farlige Alder 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Livets Løgn 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Den hvide Slavehandels sidste Offer 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Mormonens Offer 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Hendes Ære 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Ungdommens Ret 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Gadeoriginalen 1911 Instruktion DK/Kort fiktion
Hamlet 1911 Instruktion DK/Kort fiktion
Jagten paa Gentleman-Røveren Singaree 1911 Instruktion DK/Kort fiktion
Vildledt Elskov 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Privatsekretæren 1911 Instruktion DK/Kort fiktion
Herr Storms første Monocle 1911 Instruktion DK/Kort fiktion
Det mørke Punkt 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Naar Hr. Bessermachen arbejder 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den hvide Slavehandel 1910 Instruktion DK/Spillefilm
Spionen fra Tokio 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Den Dødes Halsbaand 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Revolutionsbryllup 1910 Montaloup, konventskommisær DK/Kort fiktion
Kean 1910 Grev Kofeld DK/Kort fiktion
Tyven 1910 Medvirkende DK/Kort fiktion
Elskovsbarnet 1910 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dr. Nikola I 1909 Dr. Nikola DK/Kort fiktion
Dr. Nikola II 1909 Dr. Nikola DK/Kort fiktion
Dr. Nikola III 1909 Dr. Nikola DK/Kort fiktion
Barnet 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Grevinde X 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Madame sans Gene 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Et Budskab til Napoleon paa Elba 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Droske 519 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hævnen 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
En Kvinde af Folket 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Livets Storme 0 Instruktion DK/Kort fiktion
Robinson Crusoe 0 Instruktion DK/Kort fiktion
Den skæbnesvangre Opfindelse 0 Instruktion DK/Kort fiktion
Bytte Roller 0 Instruktion DK/Kort fiktion
Spøgelset i Gravkælderen 0 Instruktion DK/Kort fiktion
Kærlighed gør blind 0 Instruktion DK/Kort fiktion
Spaakonens Datter 0 Instruktion DK/Spillefilm
Museumsmysteriet 0 Medvirkende DK/Kort fiktion
Sølvdaasen 0 Medvirkende DK/Kort fiktion
Forræderen 0 General Zodanoff DK/Kort fiktion
Dynamit 0 Medvirkende DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.