Ole Thestrup

/F. 1948

Skuespiller. Født 12/3 1948.

Uddannet på Aarhus Teater 1973-76, omfattende teaterkarriere.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Ole Thestrup har fysikken og temperamentet til den klassiske tykkemandskomik, men han giver sine ofte klichéprægede biroller sin egen svedne betoning. Hans speciale er den kværulantiske hverdagsdansker, som på et sekund kan skifte fra det stupidt selvhævdende til det aggressivt sarkastiske. Sød spiller han sjældent.

Sympatisk er han da også kun glimtvis i sin hidtil bedste, Bodilnominerede rolle i Anders Thomas Jensens gangsterkomedie "Blinkende lygter" (2000). Med frydefuld barok humor og skarphed spiller han den våben- og skydeliderlige jyske galning, der møder en ligesindet i Mads Mikkelsens lige så følelses-skadede københavnske forbryder. Sammen finder de to outsidere og glade skytter en grotesk form for spejder-uskyldigt fællesskab i den natlige skov.

Anders Thomas Jensen havde allerede i sin Oscarbelønnede kortfilm "Valgaften" (1998) lagt Thestrup de guldklumps-replikker i munden, der er med til at tegne et hvast portræt af en racistisk taxa-chauffør. Og igen i 2001 skriver Jensen en skræddersyet skurkerolle til ham i Søren Faulis historiske farce "Grev Axel" (2001), hvor han er en piskeglad ridefoged kaldet 'det ræverøde røvsvin'.

Thestrups øvrige filmkarriere er et mere trist kapitel. Han er en umorsomt karikeret, kværulantisk fremskridtsmand i "Vinterbørn" (1978) og spiller håndfast folkekomedie i den anstrengte "Kurt og Valde" (1983). Hans fysik og evne til at spille indskrænket med underliggende farlighed udnyttes derimod fint i rollen som Frikorps Danmark-soldat i Ole Roos' besættelsesfilm "Forræderne" (1984). Og som selvglad fodboldtræner er han en af de skæggeste bifigurer i Bille Augusts "Busters verden" (1984).

I 1990'erne medvirker han i fire katastrofer i træk - "Camping" (1990), "Kærlighed ved første desperate blik" (1994), "Skat, det er din tur" (1997) og Morten Korch-filmen "Fruen på Hamre" (2000) - i den sidste i en birolle som slagter. Så hans pletskudsportræt i "Blinkende lygter" kom på høje tid for en skuespiller, der sikkert endnu har meget ugjort foran kameraet. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Dræberne fra Nibe 2016 Advokaten DK/Spillefilm
Mænd og høns 2015 Flemming Abbott DK/Spillefilm
Badehotellet 2 2015 Julius Andersen Tv-serie
Cykelmyggen og Minibillen 2014 Stemme DK/Spillefilm
Smølferne 2 2013 Stemme U/Spillefilm
Badehotellet 1 2013 Julius Andersen Tv-serie
Borgen 3 2013 Svend Åge Saltum Tv-serie
Pendlerkids 2012 Ole Tv-serie
Alle for én 2011 Positiv betjent DK/Spillefilm
Ronal Barbaren 2011 Stemme DK/Spillefilm
Orla Frøsnapper 2011 Stemme DK/Spillefilm
Bubbles 2011 Hans DK/Spillefilm
Borgen 2 2011 Svend Åge Saltum Tv-serie
Min søsters børn vælter Nordjylland 2010 Entreprenør DK/Spillefilm
Borgen 1 2010 Svend Åge Saltum Tv-serie
Winnie og Karina - The movie 2009 Fængselsinspektør DK/Spillefilm
Oldboys 2009 Bent DK/Spillefilm
Frode - og alle de andre rødder 2008 Storm DK/Spillefilm
Det perfekte kup 2008 Fængselsvagt Hansen DK/Spillefilm
Fra Alaska til Kenya 2008 Stemme DK/Kort fiktion
Den sorte Madonna 2007 Victor DK/Spillefilm
Cykelmyggen og dansemyggen 2007 Stemme DK/Spillefilm
Krig og kager 2006 Stemme DK/Kort fiktion
Koslænget 2006 Stemme U/Spillefilm
Solkongen 2005 Leif DK/Spillefilm
Adams æbler 2005 Dr. Kolberg DK/Spillefilm
Drengen og træet 2005 Vagabond DK/Kort fiktion
Tigerbrødre 2004 Stemme U/Spillefilm
Cirkeline og verdens mindste superhelt 2004 Stemme DK/Spillefilm
Fakiren fra Bilbao 2004 Hr. Moony DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Aksel Frederiksen Tv-serie
pianissimo 2004 Vagt DK/Kort fiktion
Vikaren 2004 Medvirkende DK/Kort fiktion
En som Hodder 2003 Træner DK/Spillefilm
De grønne slagtere 2003 Holger DK/Spillefilm
Se dagens lys 2003 Agge Tv-film
Jesus & Josefine 2003 Centurion Tv-serie
Grillen 2003 Medvirkende DK/Kort fiktion
Asterix & Obelix - Mission Kleopatra 2002 Stemme U/Spillefilm
Slim Slam Slum 2002 VVS mand DK/Spillefilm
Nikolaj og Julie 2002 Jens-Erik Tv-serie
Grev Axel 2001 Ridefoged DK/Spillefilm
Jolly Roger 2001 Hippieven af Gud DK/Spillefilm
Atlantis: Det forsvundne rige 2001 Stemme U/Spillefilm
Olsen banden junior 2001 Major Schröder DK/Spillefilm
6 onsdage 2001 Medvirkende DK/Kort fiktion
Trafikdengsen 2001 Trafikdengsen Tv-serie
Fruen på Hamre 2000 Slagter Thomsen DK/Spillefilm
Blinkende lygter 2000 Alfred Jæger DK/Spillefilm
Edderkoppen 2000 Foto-Bent Tv-serie
Valgaften 1998 Taxa-chauffør 1 DK/Kort fiktion
Forsmåelse 1995 Stemme DK/Dokumentarfilm
Kærlighed ved første desperate blik 1994 Gæsten DK/Spillefilm
Landsbyen 1991 Jørgen, murer Tv-serie
Camping 1990 Fængselsbetjent DK/Spillefilm
Da Lotte blev usynlig 1988 Direktør Mikkelsen Tv-serie
Station 13 1988 Poulsen Tv-serie
Jul på slottet 1986 Magnum Tv-serie
Klitgården 1985 Den sjove Tv-serie
Busters verden 1984 Gymnastiklærer DK/Spillefilm
Anthonsen 1984 Medvirkende Tv-serie
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Første mardak Tv-serie
Forræderne 1983 Hauptsturmführer Bjørk DK/Spillefilm
Kurt og Valde 1983 Emil Pedersen, badehotelejer DK/Spillefilm
Med Lille Klas i kufferten 1983 Portieren U/Spillefilm
Men det var godt betalt 1983 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Bank under bordet 1983 Medvirkende Tv-film
Pengene eller livet 1982 Entreprenør Schønnemann DK/Spillefilm
Maj 1982 Kurts kollega Tv-film
Een stor familie 1982 Erik Jensen Tv-serie
Opfinderkontoret 1982 Medvirkende Tv-serie
En kærlighedshistorie fra provinsen 1982 Medvirkende Tv-film
Gummi Tarzan 1981 Elevatormand DK/Spillefilm
Krigsdøtre 1981 Mand Tv-serie
Danmark er lukket 1980 Asger DK/Spillefilm
Firmaskovturen 1978 Buschauffør DK/Spillefilm
Vinterbørn 1978 Olfert, Yvonnes mand DK/Spillefilm
Matador 1978 Frihedskæmper Tv-serie
Lars Ole, 5c 1973 Assistent DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412