Judy Gringer

/F. 1941

Skuespillerinde. Født 23/1 1941.

Elev på Det kgl. Teaters balletskole fra 1950-55. Blev som 16-årig engageret til Stig Lommers ABC-Teater, hvor hun i 1958 fik stor succes med sketchen "Babs og Nutte" sammen med Dirch Passer, hvem hun privat dannede par med i en årrække. Fra 1964 freelance skuespiller ved diverse teatre og tv-teatret.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Judy Gringer er en af dansk films morsomste komedienner. På film, på scenen og i bladene blev hun i slutningen af 1950'erne lanceret som det, man dengang kaldte en sex-bombe. Men hun føjede et fint talent for komediens og farcens timing til det attraktive ydre. Det kræver begavelse at spille dum blondine, og ingen herhjemme har gjort det sødere og sjovere, med så fin en balance mellem ironisering og solidaritet.

I 1958 - dagen efter hun fyldte 17 - fik hun sin egentlige filmdebut i Gabriel Axels og Johannes Allens spøjse blanding af eventyr-komedie og social satire, "Guld og grønne skove". Gabriel Axel havde opdaget hende i en revy og skaffet hende en toårig kontrakt med Nordisk Film. Man havde " Ballettens børn". I "Guld og grønne skove" har hun kun en lille rolle som den ene af Karl Steggers tre døtre, der er romantisk involverede med tre brødre på naboøen, som man ellers ligger i strid med. Hanne Ribens og Hanne Winther-Jørgensen er søstrene, men Judy Gringer stjæler billedet. Da filmen senere kom op i Tyskland som "Goldene Berge", dominerede hendes velproportionerede, barmfagre ydre det tyske reklamemateriale, så man skulle tro, hun havde en stor hovedrolle.

Efter hun 1957 havde fået et gennembrud på ABC-Teatret med sketchen "Babs og Nutte" i samspil med Dirch Passer, er hun med i yderligere fem film i 1958, og ikke kun hos Nordisk. En større rolle fik hun i Erik Ballings charmerende "Poeten og Lillemor" (1959), hvor hun er den skønne Lise, som den generte bager Dirch Passer får til sidst. Som erotisk komedienne er hun langt mere frimodig end almindeligt i datiden - et frisk pust i en lummer tid.

I Gabriels Axel udgave af den populære scene-farce "Oscar" (1962) er hendes rolle som stuepige ikke stor, men hun er mere underholdende end både Birgitte Reimer, Lone Hertz og Ghita Nørby. Ellers ses hun i 1962 utraditionelt i det kulørte ugebladsmelodrama "Drømmen om det hvide slot" som den onde og intrigante Birgitte Federspiels ikke alt for kloge datter, der manipuleres af moderen og til sidst begår et trafikdrab. Her er de komiske strenge hurtigt opbrugt, og så trives hun ikke godt med rollen.

Men hun får meget ud af mindre roller, f.eks. pigen, som Ebbe Langberg lader vente ved alteret i "Peters baby" (1961) eller den letlevende dame, der i "Hvis lille pige er du?" (1963) er hyret til at kompromittere den unge skibsreder, men er for dum til at blive i rollen. En central rolle har hun i 1964 i en af Sven Methlings bedste film, kriminalkomedien "Fem mand og Rosa". Her er hun plattenslageren Smukke-Arnes kvikke kæreste Rosa, der eksekverer det bagvendte kup, historiens fem mænd arrangerer fra deres hospitalssenge.

Knud Leif Thomsen bruger hende traditionelt i den ellers utraditionelle satire "Selvmordsskolen" (1964), men i det moraliserende og stærkt omdiskuterede drama "Gift" (1966) drejer han hendes type i retning af det rørende. Hendes naive, alt for tillidsfulde stuepige, der både udnyttes af den ældre og den yngre generation, er faktisk en af de mere troværdige personer i den meget konstruerede historie. Og Thomsen lader hende igen, med mindre effekt, spille på det rørende i den moderne sædekomedie "Sådan er de alle" (1968).

I 1969 er hun fransk sangerinde i Kirsten Stenbæks utraditionelle musikalske komedie "Den gale dansker" - en rolle, hun høstede ros for hos de fleste anmeldere. Stenbæk bruger hende igen i "Lenin, din gavtyv" (1972), hvor hun i højere grad er på slap line.

I takt med folkekomediens svanesang i 1970'erne svinder Judy Gringers rolle i dansk film ind. Hun gør delvis bølgen af sex-film med og ses i både sengekant- og stjernetegnshistorier. Hun er dog betydeligt mere påklædt end de fleste andre kvindelige medvirkende og ser i øvrigt ud til at kede sig. De sidste større roller har hun i de platte farcer "Julefrokosten" (1976) og "Firmaskovturen" (1978). Herefter bliver det kun til små filmroller i ny og næ. Hun ses i Per Flys filmskole-afgangsfilm "Værelse 17" (1993), og i 1997 var hun passager i et afsnit 2 af tv-serien "Taxa" (1997-99). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Til højre ved den gule hund 2003 Lotte Nymann DK/Spillefilm
TAXA 1997 En kunde Tv-serie
Kærlighed ved første desperate blik 1994 Fru Alice DK/Spillefilm
Værelse 17 1993 Medvirkende DK/Kort fiktion
Himmel og helvede 1988 "Snehvide" DK/Spillefilm
Midt om natten 1984 Rita kaldet "Kranen" DK/Spillefilm
Otto er et næsehorn 1983 Toppers faster DK/Spillefilm
Dansk bladtegning - danske bladtegnere. En dokumentation. 1983 Speaker DK/Dokumentarfilm
Frakken 1980 Medvirkende DK/Kort fiktion
Historien om en moder 1979 Christines kollega DK/Kort fiktion
Firmaskovturen 1978 Borgunde DK/Spillefilm
Slægten 1978 Maren DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål vinder valget 1977 Byrådsmedlem DK/Spillefilm
I skorpionens tegn 1977 Irma la Douche DK/Spillefilm
Sofies skolegang 1977 Thea Tv-film
I løvens tegn 1976 Bardame DK/Spillefilm
Julefrokosten 1976 Borgunde DK/Spillefilm
Nøddebo Præstegård 1974 Theodora, Keldborgs datter DK/Spillefilm
Prins Piwi 1974 Første hysteriske dame DK/Spillefilm
Syg og munter 1974 Rigmor Tv-film
Den meget talende barber 1974 Pernille Tv-film
Romantik på sengekanten 1973 Forsvarer DK/Spillefilm
Apollon fra Bellac 1973 Thérèse Tv-film
Muld og marv 1973 Medvirkende Tv-serie
Lenin, din gavtyv! 1972 Madame Holliday DK/Spillefilm
Nu går den på Dagmar 1972 Tilskuer DK/Spillefilm
Takt og tone i himmelsengen 1972 Sonja, kaldet Julie DK/Spillefilm
Dukkens død 1972 Pusser Tv-film
Guld til præriens skrappe drenge 1971 Swingdoor-Susie DK/Spillefilm
Min søsters børn når de er værst 1971 Camilla, mannequin DK/Spillefilm
Den afdøde 1971 Julie Tv-film
Den gale dansker 1969 Christine DK/Spillefilm
Anatol 1969 Medvirkende Tv-film
Dyrlægens plejebørn 1968 Birgitte, Hansens husbestyrerinde DK/Spillefilm
Sådan er de alle 1968 Solvei DK/Spillefilm
Cirkulæret 1968 Medvirkende Tv-film
Smukke-Arne og Rosa 1967 Rosa DK/Spillefilm
Det er ikke appelsiner - det er heste 1967 Else DK/Spillefilm
Gift 1966 Sonja DK/Spillefilm
Ih, du forbarmende! 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Farfar til hest 1966 Medvirkende Tv-film
Biedermann og brandstifterne 1965 Medvirkende Tv-film
Wilde West 1965 Jenny Tv-film
Retten på vrangen 1965 Medvirkende Tv-film
Majorens oppasser 1964 Lise Clausen DK/Spillefilm
5 mand og Rosa 1964 Rosa, "Smukke-Arne"s pige DK/Spillefilm
Selvmordsskolen 1964 Klinikdamen DK/Spillefilm
Når enden er go' 1964 Datteren Dorte Tøhr DK/Spillefilm
Ægget 1964 Charlotte Tv-film
Pernilles korte frøkenstand 1964 Medvirkende Tv-film
Pigen og pressefotografen 1963 Advokatsekretæren DK/Spillefilm
Et døgn uden løgn 1963 Helen, skuespillerinde DK/Spillefilm
Hvis lille pige er du? 1963 Susie DK/Spillefilm
Sikke'n familie 1963 Maggie, stuepige DK/Spillefilm
Vi har det jo dejligt 1963 Illusionist DK/Spillefilm
Problemet - piger 1963 Frankie Tv-film
Det tossede paradis 1962 Ursula DK/Spillefilm
Det støver stadig 1962 Medvirkende DK/Spillefilm
Drømmen om det hvide slot 1962 Marlene, fru Strands datter DK/Spillefilm
Oskar 1962 Tina, Bangs stuepige DK/Spillefilm
Sømænd og svigermødre 1962 Yvonne DK/Spillefilm
Peters baby 1961 Kirsten Dahl DK/Spillefilm
Poeten og Lillemor i forårshumør 1961 Lise DK/Spillefilm
Mine tossede drenge 1961 Nina DK/Spillefilm
Sømand i knibe 1960 Mette DK/Spillefilm
Poeten og Lillemor og Lotte 1960 Lise DK/Spillefilm
Dyden er ikke dirchefri 1960 Smukke Lulu, badepige U/Spillefilm
Poeten og Lillemor 1959 Lise DK/Spillefilm
Onkel Bill fra New York 1959 Frk. Jytte, ekspeditrice DK/Spillefilm
6-dagesløbet 1958 Pige på sjov DK/Spillefilm
Soldaterkammerater 1958 Ellen, oberstens datter DK/Spillefilm
Vagabonderne på Bakkegaarden 1958 Karen DK/Spillefilm
Guld og grønne skove 1958 Anna, Sørens datter DK/Spillefilm
Verdens rigeste pige 1958 John Hansens omstillingsdame DK/Spillefilm
Mor skal giftes 1958 En stuepige DK/Spillefilm
Ballettens børn 1954 Balletpige DK/Dokumentarfilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412