Torben Jensen

/F. 1944

Skuespiller. Født 29/9 1944.

Uddannet på Odense Teaters elevskole 1967-70 og blev ansat på teatret efterfølgende. Har siden optrådt på skiftende scener i København og i en periode været fast ansat på Det kgl. Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Med et stikkende blik og en aggressiv stemmeføring har han et sikkert greb på betændte figurer - kyniske, selvsmagende, brutale, men på bunden ofte klynkende og svage mænd. Og i modsætning til sine kolleger - f. eks. en Henning Jensen, der bevæger sig i samme rollefelt - har han indtil fornylig som privatperson skyet offentlighedens søgelys, så publikum sjældent har set andet end rollerne. Hvilket har forøget hans farlighed på lærredet.

Han fik sine første filmroller i en stribe af 1970'ernes tyndbenede folkekomedier. Debuterede som Birte Toves militærnægterbror, der modvilligt trækker i trøjen og bliver en rigtig mand af det i "Piger i trøjen" (1975) - men virker sært malplaceret med en vrissen, usmilende spillestil omgivet af platkomiske soldaterløjer. Også i drukkomedierne "Julefrokosten" (1976) og "Firmaskovturen" (1978) er han småsur, men her er det mere i tråd med rollen som kværulantisk tillidsmand.

Bortset fra en lille rolle i komedien "Undskyld vi er her" (1980) holdt han filmpause i de næste otte år og dukkede så op på lærredet som Sofie Gråbøls arbejderfar i "Barndommens gade" (1986). En præcist tegnet, forgræmmet figur, langt fra det arbejderromantiske, men heller ikke et skurkeportræt.

På film er han bedst kendt for en næsten-hovedrolle i Helle Ryslinges parforholds-komedie "Flamberede hjerter" (1986). Som Kirsten Lehfeldts læge-elsker er han uhyrligt selvglad, egoistisk og i sidste ende ynkelig. Rollen er skrevet som en ond parodi, men Torben Jensen spiller den indædt realistisk snarere end bredt satirisk og får skabt et ganske effektfuldt dumt svin.

Efter et par minimale roller - og en filmversion af tv-serien "Guldregn" (1988), hvor han igen er en slem fyr som bankrøveren 'Solskærmen' - har han en enkelt scene i "Dansen med Regitze" (1989), og han optræder uden større virkning i "Farlig leg" (1990) som småsadistisk elsker.

Han spiller Lisbet Dahls transvestit-mand i komedien "Høfeber" (1991) og får sin hidtil største skurkerolle som Herman fra Citybilen, evigt på jagt efter at overtage Krone Taxa i tv-serien "Taxa" (1997-99). Trods de mange ganske fantasifulde lede påfund en ufacetteret figur.

Senest ses han som velhavende, masochistisk luderkunde i "Mifunes sidste sang" (1999), også et ubehageligt bekendtskab. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
50 Års Ensomhed 2010 Medvirkende DK/Kort fiktion
Det som ingen ved 2008 Stemme i telefon DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Abortlæge Tv-serie
Mifunes sidste sang 1999 Ældre kunde DK/Spillefilm
TAXA 1997 Herman Tv-serie
Davids bog 1997 Medvirkende DK/Kort fiktion
En fri mand 1996 Søren Lambertsen Tv-serie
Jeg ville ønske for dig... 1995 Knud Nielsen Tv-serie
Frihedens skygge 1994 Medvirkende Tv-serie
Luischen 1993 Ploug Tv-film
Høfeber 1991 Hermann, Lises mand DK/Spillefilm
Cecilia 1991 Mads Egelund Tv-film
Farlig leg 1990 Simon DK/Spillefilm
Dansen med Regitze 1989 Glorias mand DK/Spillefilm
17 op 1989 Sigurd, Sallys far DK/Spillefilm
Balladen om Carl Th. Dreyer 1989 Regnskabschef på Store Nordiske Tv-film
Guldregn 1988 "Solskærmen" DK/Spillefilm
Skyggen af Emma 1988 Medvirkende DK/Spillefilm
To som elsker hinanden 1988 Sophus Clausen Tv-serie
Peter von Scholten 1987 Kunzen DK/Spillefilm
Een gang strømer... 1987 John Sparking Tv-serie
Barndommens gade 1986 Deres far DK/Spillefilm
Flamberede hjerter 1986 Løwe, læge DK/Spillefilm
De saliges ø 1986 Lauritz DK/Kort fiktion
Tommelskruen 1986 Journalisten Tv-film
Ingen kære mor 1985 Medvirkende Tv-film
Klitgården 1985 Bent Tv-serie
Anthonsen 1984 Georg Møller Tv-serie
Misantropen 1981 Medvirkende Tv-film
Undskyld vi er her 1980 Betjent DK/Spillefilm
Sparekassen 1980 Medvirkende Tv-film
Firmaskovturen 1978 Thorvald, tillidsmand DK/Spillefilm
Fængslende feriedage 1978 Cortsen, narkobetjent DK/Spillefilm
Lille spejl 1978 Filmarbejder DK/Spillefilm
Alt på et bræt 1977 Skorstensfejer DK/Spillefilm
Piger til søs 1977 Panama DK/Spillefilm
Thelma og Irene 1977 Medvirkende Tv-film
Julefrokosten 1976 Thorvald, tillidsmand DK/Spillefilm
En by i provinsen 1976 Fotohandler Tv-serie
En enkelt til Waterloo 1976 Medvirkende Tv-film
Jørns historie 1976 Medvirkende Tv-film
Piger i trøjen 1975 Victor Valdorff DK/Spillefilm
Livsens ondskab 1972 Niels-Peter Tv-serie
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412