Jørn Faurschou

/F. 1946

Skuespiller, instruktør. Født 7/10 1946. Bror til skuespiller Jannie Faurschou (f. 1950).

Stiftede i 1970 teatret Turnus, som han ledede til 1976.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Fra midten af 1970'erne til starten af 1980'erne støder man ofte på Jørn Faurschou i periodens mere seriøse eller eksperimenterende film. Han personificerer i reglen diverse grader af mandlig følsomhed med sit mørke, bløde blik og ret lyse, blide stemme.

Han debuterede i en mindre rolle i den psykologiske kriminalfilm "Gangsterens lærling" (1976), og året efter har han en hovedrolle i en anden film i samme tidstypiske genre, Peter Ringgaards mislykkede "Nyt legetøj" (1977) - som en utilpasset, ung mekaniker på sporet af en stor, uigennemskuelig finanssammensværgelse.

En bedre rolle fik han i samme Ringgaards forsøg på en realistisk skildring af danske lastvognschauffører på de europæiske landeveje, "Langturschauffør" (1981). Her er han den yngste i gruppen af chauffører, Brian, både en blærerøv og en sårbar dreng. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

På grund af mangel på udfordringer og interessante roller besluttede han sig i slutningen af 80'erne for at uddanne sig til filminstruktør på bl.a. University of California Los Angeles (UCLA). Da han i begyndelsen af 90'erne kom tilbage til Danmark instruerede han bl.a. dokumentarfilm, uddannelsesfilm, musikvideoer, reklamer, kortfilm, tv-serier og spillefilm.

I 1995 debuterede Jørn Faurschou som instruktør med Danmarks første sci-fi film, den "Bodil" og "Robert"-vindende thriller "Farligt venskab", og har siden instrueret Danmarks første børneactionfilm, den succesfulde og prisvindende børnefilm "Albert".

I slutningen af 90'erne blev han freelance ansat på DR-Drama og instruerede flere afsnit af TV-serien "Taxa". I 2001 var Jørn Faurschou konsulent og instruktør på tv-serien "Rejseholdet", hvor et af hans afsnit vandt DR-Dramas første Emmy Award i New York. Nogle år efter var han igen med til at vinde en Emmy Award til Danmark med tv-serien "Ørnen". Samme år blev han headhunted af et svensk produktionsselskab til at instruere og konceptuere Skandinaviens dyreste tv-serie, en 12 episoders filmserie om den svenske kriminalbetjent Wallander.

Udover at instruere film og tv-serier, har han undervist skuespillere i filmskuespil både i Danmark og i udlandet. Han har skrevet manuskripter, arbejdet som scriptdoctor, instrueret teater, deltaget i film- og kulturtænketanke.

Jørn Faurschou har i 2005 grundlagt Danmarks første professionelle filmskuespillerskole på Odsherred Teatercenter samt en filmlinie på Krogerup Højskole i Nordsjælland.

Website: www.faurschou.dk

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Vogn 347 2011 Billetmand DK/Kort fiktion
Hovedløst begær 2011 Ægtemand DK/Kort fiktion
Ledsaget udgang 2007 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Wallander 2005 Instruktion Tv-serie
Ørnen 2004 Instruktion Tv-serie
Rejseholdet 2000 Instruktion Tv-serie
Albert 1998 Instruktion DK/Spillefilm
TAXA 1997 Instruktion Tv-serie
Hemmeligheder 1997 Instruktion DK/Kort fiktion
Farligt venskab 1995 Instruktion DK/Spillefilm
Life Is a bitch 1993 Instruktion DK/Kort fiktion
17 op 1989 Gadesælger DK/Spillefilm
Tekno love 1989 Erik, EDB-ingeniør DK/Spillefilm
Over stregen 1987 Instruktion DK/Kort fiktion
Oviri 1986 Sømand DK/Spillefilm
Hodja fra Pjort 1985 Brændevinssælgeren DK/Spillefilm
De røde bånd 1985 Instruktion DK/Kort fiktion
Skyld 1985 Instruktion DK/Kort fiktion
Midt om natten 1984 Stuntassistent DK/Spillefilm
Har du set Alice? 1981 Gadeartist DK/Spillefilm
Langturschauffør 1981 Brian DK/Spillefilm
D.A.S.K. 1981 Alexander Tv-serie
Attentat 1980 Martin Eggert Lindberg DK/Spillefilm
Sådan er jeg osse 1980 Taler ved demonstration DK/Spillefilm
Karen 1980 Medvirkende DK/Kort fiktion
Historien om en moder 1979 Agitator DK/Kort fiktion
Johnny Larsen 1979 MP-vagt DK/Spillefilm
Krigernes børn 1979 Vilhelm, fisker DK/Spillefilm
Styrmand Karlsens flammer 1979 Medvirkende Tv-film
Du er ikke alene 1978 Lærervikar Andersen DK/Spillefilm
Slægten 1978 Bondekarl DK/Spillefilm
Nyt legetøj 1977 Allan, automekaniker DK/Spillefilm
Skytten 1977 Journalist DK/Spillefilm
Smertens børn 1977 Medvirkende DK/Spillefilm
Gangsterens lærling 1976 Medvirkende DK/Spillefilm
En by i provinsen 1976 Ole Larsen Tv-serie
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412