8.3 mio. DKK til ni danske projekter

STØTTE. En ny spændingsserie med Paprika Steen i en af de bærende roller og Lars Von Triers kommende spillefilm "The House That Jack Build" er blandt de projekter, som har fået støtte fra MEDIA-programmets støtteordninger 'Single Project Development' og 'TV Programming'.

De seneste resultater fra Creative Europe MEDIA-programmets støtteordninger Single Project Development og TV Programming tildeler ni danske selskaber et samlet beløb på 8.3 mio. DKK til udvikling og produktion af animation, spillefilm, dokumentarer og en enkelt dramaserie.

"Med støtten fra Creative Europe til 'Gidseltagningen' har vi fået øget chancen for at få vores tårnhøje ambitioner med serien hjem", producer Morten Kjems Hytten Juhl, SAM Productions.

Støtte til tv-projekter

Creative Europe MEDIA modtog i alt 82 ansøgninger til støtteordningen TV Programming ved deadlinen i maj 2016. I alt 32 projekter fra 18 lande er kommet igennem nåleøjet – heriblandt fem danske projekter, som samlet modtager 6.75 mio. DKK. Af disse tilfalder imponerende 3.72 mio. DKK SAM Productions til udviklingen af selskabets kommende spændingsserie "Gidseltagningen", hvis engelske titel er "Below The Surface".

"Med støtten fra Creative Europe til 'Gidseltagningen' har vi fået øget chancen for at få vores tårnhøje ambitioner med serien hjem," udtaler seriens producer Morten Kjems Hytten Juhl.

Foruden Paprika Steen indtages seriens bærende roller af Johannes Lassen og Sara Hjort Ditlevsen, mens øvrige navne på rollelisten blandt andre tæller Dar Salim, Cecilie Stenspil, Henning Jensen, Alexandre Willaume og Allan Hyde.

"Gidseltagningen", som tager udgangspunkt i en gidseltagning i hjertet af København, er skabt af forfatter og instruktør Kasper Barfoed efter idé af folkene bag "Borgen" og "Forbrydelsen", Adam Price og Søren Sveistrup.

Serien har vakt stor interesse internationalt og er allerede solgt til flere lande. Herhjemme får serien tv-premiere på Kanal 5 i foråret 2017 og skal således være med til at realisere kanalens ambitioner om at være en af de fire største hovedkanaler i Danmark.

"Vores mål er at producere tv drama på allerhøjeste niveau til Kanal 5, som er en ny spiller på dette felt herhjemme, og samtidig at skabe en spændingsserie, der kan gøre sig forrest i feltet internationalt og bidrage til Danmarks flotte renomé som tv-serie nation. Støtten fra Creative Europe har dermed været helt afgørende for serien, og for SAM Productions," siger Morten Kjems Hytten Juhl.

De fire øvrige danske projekter, som har fået tildelt støtte fra puljen i denne runde er dokumentarfilmene "Lost Warrior" fra Made In Copenhagen, "A Modern Man" fra Danish Documentary Production, "Maid In Hell" fra Plus Pictures samt animationsserien om "Rita og Krokodille 2" fra Dansk Tegnefilm.

Støtte til udvikling af enkeltprojekter

I alt 437 europæiske animations-, dokumentar- og fiktionsprojekter søgte støtte fra MEDIAs støttepulje til udvikling af enkeltprojekter ved deadlinen i april 2016. Af disse er 67 projekter blevet udvalgt, hvilket svarer til en gennemsnitlig succesrate på kun 16% og tegner et tydeligt billede den hårde konkurrence om midlerne i denne støtteordning. Succesraten for de danske ansøgere ligger med sine 50% højt over det europæiske gennemsnit.

De godt 1.5 mio. DKK, som tilfalder fire danske projekter, fordeler sig på animationsfilmen "Spirit Seeker" fra Nørlum samt fiktionsprojekterne "Teenage Jesus" fra Beofilm, "Familien Jul og nissehotellet" fra Pixy Film og ikke mindst Lars Von Triers kommende spillefilm "The House That Jack Build". Filmens producer Louise Vesth, Zentropa Entertainments, har netop løftet sløret for en rolleliste bestående af internationale navne som Bruno Ganz ("Der Untergang", 2004) og Matt Dillon ("Drugstore Cowboy", 1989 og "The Outsiders", 1983) i titelrollen som den intelligente seriemorder Jack. Optagelserne til filmen påbegyndes i foråret 2017 og skal bl.a. foregå i København.

Se samtlige danske MEDIA-resultater og støttebeløb for 2016 i oversigten her (opdateres løbende).