CPH:DOX: Kan fattigdom skildres anderledes?

CPH:DOX inviterer til to brancheseminarer, der sætter fokus på fattigdom og giver nye perspektiver på den globale fattigdom.

Dokumentarfilm om verdens fattigste fylder både i sendefladen og i de store dokumentarfilmfestivalers programmer. På IDFA i Amsterdam kunne man eksempelvis med Renzo Martins "Enjoy Poverty", som den absolut mest radikale titel, tælle over 40 film bare om det fattigdomsplagede Afrika. 

Men er filmene gode film? Er de vedkommende? Nuancerer de mediebilledets stereotyper, og får de os op ad stolen og ud på fattigdomsbekæmpelsens barrierer?

I de to seminarer WHY POVERTY? BROADCASTERS CHALLENGING TV STEREOTYPES og EXPLOIT, CONSUME, ENJOY dykker vi ned i problemstillingen, og giver nogle af dem, der har taget udfordringen op, muligheden for at fortælle om deres projekt. Altså to brancheseminarer, der opfordrer filmmagere til gå nye veje, når det kommer til dækningen af fattigdom.

Mød broadcasters og producere bag 'Why Poverty' 

En række af de store europæiske broadcastere er gået sammen om at sprænge fattigdomspornografiens monopol på sendefladen, og vil over de næste to år producere otte nye dokumentarfilm, der skal efterlade et globalt publikum med en langt mere nuanceret, aktiv og fremtidsorienteret indsigt i verdens fattigdomsproblematikker. Mød projektets producent Don Edkins, to af de stærkest involverede redaktører fra henholdsvis BBC og DR2, Nick Fraser og Mette Hoffman Meyer.

Du får også mulighed for at møde en af de instruktører, som er udvalgt til at deltage i projektet, Brian Hill, til en eksplosiv debat om at skildre 'de fattige'. Så selvom vi er blevet vant til at indtage aftenkaffen til mediernes billeder af klodens allerfattigste til et punkt, hvor det er blevet forfærdende nemt at ignorere – så skal det altså nu være slut. Stay tuned, og få rodet - og måske ryddet - godt op i den dårlige samvittighed.

WHY POVERTY? BROADCASTERS CHALLENGING TV STEREOTYPES
Tirsdag den 9. nov. kl. 11.00 i Cinemateket. Pris: 70 kr.

Hvordan kan vi skildre fattigdom anderledes?

Mød Linda Polman (Hollandsk journalist og fofatter), Carolina Kamya (Filminstruktør fra Uganda), Camilla Nielsson (Dansk dokumentarist) til en diskussion om, hvad der er virkelighed, og hvad er et produkt af vestlige institutioner og medier, der konkurrerer indbyrdes om det globale publikums pengepung og opmærksomhed, når det gælder skildringen af fattigdom?

I sit satiriske essay, How to write about Africa,  giver den kenyanske forfatter Binyavanga Wainana eksempelvis et par staldtips videre til, hvordan man sikrer sig en rigtig blockbuster, når man skal skildre det enorme kontinent: Husk de uendelig savaner med høje, tynde sorte vandrende igennem solnedgang og børn med AK 47’ere i hænderne. Seminaret indbyder til en debat om metode, effekt og om den vestlige repræsentation af fattigdomskomplekset. Derudover vil Malene Nielsens debutfilm We are all africans vises som oplæg til debatten.

EXPLOIT, CONSUME, ENJOY
Tirsdag den 9. nov. kl. 14.00 i Cinemateket. Pris 70 kr.

Tags: CPH:DOX 2010