6 MEDIA-støttede film vinder i Cannes

CANNES 2018. 18 MEDIA-støttede film var udtaget til årets Festival de Cannes og seks hev priser hjem, heriblandt Ali Abbasi's svensk-danske fantasydrama 'Gräns' og polske Pawel Pawlikowski's kærlighedsdrama 'Cold War'.

Den 71. udgave af Cannes-filmfestivalen blev i weekenden rundet af med den store prisoverrækkelse i Grand Théâtre Lumière i Palais des Festivals. Her skulle årets jury, med Cate Blanchett som præsident, bl.a. overrække Guldpalmen der gik til Hirokazu Kore-eda's familiedrama 'Shoplifters'. Men også seks MEDIA-støttede film høstede priser under den prestigefulde filmfestival.

IN COMPETITION

Best Director Prize: Pawel Pawlikowski for 'Cold War'
Efter succesen med den Oscar-vindende 'Ida', er Pawlikowski klar til at bjergtage publikum igen med dramaet 'Cold War' om kærligheden mellem det umage par musikeren Wiktor og sangerinden Zula. Filmen følger dem over en periode på 15 år, fra 1949-1964, og altså under jerntæppets tunge vægt, hvor storpolitik og timing både adskiller og forener.
'Cold War' har modtaget i alt 171.839 EUR i udviklings- og distributionsstøtte under MEDIA-delprogrammet.

Best Performance by an Actor: Marcello Fonte for 'Dogman'
Fonte spiller den stille eksistens, Marcello, der arbejder som hundefrisør, men tvinges til handling da nabolaget terroriseres af en tidligere bokser.
'Dogman' har modtaget 360.000 EUR i distributionsstøtte under MEDIA-delprogrammet.

Best Screenplay (ex aequo): Alice Rohrwacher for 'Happy as Lazzaro'
Rohrwacher har både skrevet og instrueret den moderne fabel 'Happy as Lazzaro', der er fortællingen om venskabet mellem den troskyldige bondedreng Lazzaro og den unge adelige Tancredi. 
'Happy as Lazzaro' har modtaget 61.151 EUR i distributionsstøtte under MEDIA-delprogrammet.


UN CERTAIN REGARD

Un Certain Regard Prize: 'Gräns' af Ali Abbasi
Abbasi's fabel-eventyragtige 'Gräns' er baseret på en novelle af John Ajvide Lindqvist - forfatteren bag 'Lad den rette komme ind' - og sammen har de skrevet manuskriptet til en film, der ikke minder om noget, man før har set mage til. Nordisk folklore møder moderne realisme i fortællingen om tolderen Tina's møde med den ualmindelige Vore.
'Gräns' har modtaget i alt 36.674 EUR i udviklings- og distributionsstøtte under MEDIA-delprogrammet.

Eva Melander og Eero Milonof i Ali Abbasi's 'Gräns' (foto: Meta Film)

Prize for Best Director: Sergei Loznitsa for 'Donbass'
Loznitsa beskriver med 'Donbass' en virkelighed, hvor alt er vendt på hovedet: propaganda er sandhed, krig er fred og had er kærlighed. Set i lyset af virkelighedens "fake news", er det en stærkt vedkommende fremstilling af det moderne samfund.
'Donbass' er støttet med 162.811 EUR under MEDIA-delprogrammet.


SIDEBAR SECTION - SEMAINE DE LA CRITIQUE

SACD Award: 'Woman at War' af Benedikt Erlingsson
Erlingsson stod bag den sorte komedie 'Om heste og mænd', og 'Woman at War' fortsætter i samme tone med sin fremstilling af miljøaktivisten Halla's kamp imod industrimagnater for at beskytte den vilde og smukke islandske natur.
'Woman at War' har modtaget 103.220 EUR i udviklings- og distributionsstøtte under MEDIA-delprogrammet.