LUX Prisen får en makeover: mød LUX Award

FILMPRIS. LUX filmprisen gennemgår i år en større ændring for at få endnu flere europæiske film ud til et endnu bredere europæisk publikum. Og nu kan europæerne stemme med.

Filmprisen, der blev oprettet for 13 år siden af EU-Parlamentet for at støtte distributionen af europæiske film, får en makeover. Fra i år vil publikum være direkte involveret i at vælge vinderen, og den fornyede LUX Award går sammen med European Film Academy for at nå et bredere publikum.

For at markere denne ændring får prisen et nyt navn: LUX European Audience Film Award.

Fremover vil flere film (5 frem for hidtidigt 3) blive tekstet på de 24 officielle EU-sprog, være en del af særlige simultan-biografvisninger i Europa, og dyste om LUX Award'en. Undtagelsesvis er det i år kun 3 film, der er med i opløbet til filmprisen på grund af coronas indflydelse på filmindustrien.

LUX Award'ens fulde titel afspejler de styrkede partnerskaber bag: LUX - the European Audience Film Award by the European Parliament and the European Film Academy - in partnership with the European Commission and Europa Cinemas.

Sådan bliver processen

  • Efteråret 2020: et panel af filmprofessionelle vælger de 3 (fra næste år 5) konkurrerende film, der får undertekster på de 24 officielle EU-sprog
  • 12. december: de 3 nominerede film vil blive annonceret ved European Film Awards ceremonien (online, live fra Berlin)
  • December 2020 - april 2021: publikum i hele Europa kan se de nominerede film ved særvisninger eller online
  • Publikum og MEP'er stemmer online, hver med en andel på 50 % af stemmerne
  • 28. april 2021: vinderen annonceres under prisoverrækkelsen i Europa-Parlamentet