Film i EU formandskabets tegn

Et nyt Blu-ray bokssæt med tyve danske film er et af de initiativer, som Det Danske Filminstitut lancerer i anledning af det kommende danske EU formandskab.

Når Danmark overtager EU formandsposten den 1. januar 2012, får europæiske cineaster, skolebørn, fagfolk og filmtalenter endnu flere muligheder for at opleve dansk filmkultur på tæt hold. Under formandskabet sætter Det Danske Filminstitut nemlig spot på Danmark som filmnation gennem fire initiativer, der skal vise bredden i dansk filmkunst og filmpolitik:

Filmfremstød på europæiske festivaler

Det Danske Filminstitut styrker samarbejdet med udvalgte europæiske festivaler, der viser særlige filmserier og danner ramme om seminarer og uformelle møder med instruktører og producenter.

Aktiviteterne finder sted på de store festivaler i blandt andet Berlin, Göteborg og Thessaloniki, men også i nye EU-lande som Rumænien, der har en af Østeuropas mest dynamiske festivaler i Transsylvanien, kan publikum komme i nærkontakt med dansk film. Programmerne bliver lagt fast over de kommende måneder.

Tyve film på Blu-ray

Tyve film i en nyproduceret Blu-ray-boks giver ambassader og kulturinstitutter i alle EU-lande mulighed for at vise dansk film i deres nærområde, i samarbejde med lokale partnere. Publikum vil hermed få lejlighed til at se et bredt udvalg af dansk film fra de seneste år plus en håndfuld klassikere.

De tyve film er udvalgt af Det Danske Filminstitut og fordeler sig i fire serier med henholdsvis spillefilm, dokumentarer, film for børn samt klassikere. Se den fulde liste på dfi.dk/eu2012.

Kom og lav din egen film!

Sådan lyder opfordringen til flere hundrede belgiske skolebørn, når Det Danske Filminstituts omrejsende filmstudie FILM-Y lander i kunst- og kulturhuset Bozar i Bruxelles fra midten af februar 2012.

I FILM-Y, der er en udløber af det populære FILM-X studie i København, kan børnene prøve kræfter med de kreative og håndværksmæssige processer i en filmproduktion. En grøn Morris Mascot, der er udstyret med baggrundsprojektion, er filmstudiets hovedrekvisit og danner ramme om en biljagt, som børnene selv spiller i, instruerer, filmer og klipper.

Europæiske talenter mødes

Danmarks to toneangivende festivaler CPH:DOX og CPH PIX er, i samarbejde med Det Danske Filminstitut, værter for talentmøder i foråret 2012.

CPH:PIX (12.-29. april) inviterer europæiske filmtalenter til branchetræf med deres danske kolleger, så dialog og netværk styrkes endnu mere. Talentmøderne under CPH:DOX, der også finder sted i Danmark i løbet af foråret, bliver i form af en europæisk version af festivalens tværkulturelle workshop DOX:LAB, hvor seks europæiske instruktører mødes og parvis udvikler et filmprojekt sammen.

Se mere på dfi.dk/eu2012

Få mere information på dfi.dk/eu2012, som er under opbygning og opdateres løbende de kommende måneder (på engelsk). Få overblik over hele den danske kulturindsats under EU formandskabet på eu2012.dk, der åbner i løbet af december.

On kultursatsningen under det danske EU formandskab

Det Internationale Kulturpanel, der koordinerer dansk kulturudveksling internationalt, har peget på to indsatser, der skal have særlig vægt under det danske EU formandskab: dansk film og dansk kulturarv.

Det Internationale Kulturpanel er et tværgående samarbejde mellem Statens Kunstråd, Det Danske Kulturinstitut, Dansk Arkitektur Center, Dansk Design Center, Det Danske Filminstitut, Danish Crafts, Center for Kultur og Udvikling, Kulturarvsstyrelsen, Kunststyrelsen, Udenrigsministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet og Kulturministeriet.

eulogo3