Halvåret i biografen

BILLETSALG. Hele 14 danske film havde premiere i første halvdel af 2022, og den danske markedsandel er på 27%. Der er i alt solgt over 4,8 mio. biografbilletter med 'Top Gun: Maverick' som den absolut mest sete.

Det er de lyse nætters tid, Skt. Hans står for døren, og vi nærmer os hastigt slutningen af juni. Dermed er det tid til at kaste et blik tilbage på første halvdel af biografåret 2022.

Året begyndte med to ugers nedlukkede biografer på grund af corona-restriktioner, og helt overordnet har coronaen fortsat præget publikum og dermed biografmarkedet, om end naturligvis i langt mindre grad end sidste års nedlukning fra marts til maj.  Samlet set er der solgt mere end 4,8 mio. billetter i første halvår af 2022. Det er markant flere end sidste år, men sammenholdt med mere "normale" tilstande før coronaen, er det fortsat knap 20% lavere.

Fokuserer vi på de danske film, så har der indtil videre været premiere på hele 14 danske film i år (heraf én dokumentar), og de har p.t. solgt knap 1,3 mio. billetter svarende til en markedsandel på 27%. Gennemsnitligt blev der solgt 1,35 mio. billetter til danske film i samme periode for årene inden corona (2017-2019), så det aktuelle billetsalg til danske film ligger altså "kun" 4% bagefter i år.

Uge 1-24 (2017-2022)

Når nu de danske film faktisk har solgt stort set lige så mange billetter, men markedet fortsat er bagefter, vil den kvikke læser allerede have regnet ud, at det især er de amerikanske film, der har manglet til at drive biografmarkedet i foråret. Men det er der i høj grad ved at blive gjort noget ved. Alene i den seneste måned har vi set premierer på to af årets forventeligt største film, hhv. 'Top Gun: Maverick' og 'Jurassic World: Dominion'. 

Kontakt

Martin Kofoed Hansen
Analysekonsulent
Tlf. +45 2630 4008
martinkh@dfi.dk

Selvom amerikanske film har stået for en mindre del af billetsalget end sædvanligt, er de dog rigt repræsenteret, når vi lister halvårets ti mest sete film: Her er de syv amerikanske. Det kan lyde paradoksalt, men peger på en generel tendens, hvor færre men store film løber med opmærksomheden, kapaciteten og billetterne, mens biograferne har vist færre af de film, vi normalt ville kalde "mellemstore", og disse måske ikke længere sælger så mange billetter som før konkurrencen med streamingtjenesternes kæmpe udbud af film og serier.

Top-10 – 1. halvår 2022

'Rose' er halvårets største danske film, der sammen med 'Hvidstengruppen II – De efterladte' og 'Tag min hånd' sikrer tre danske film på årets foreløbige top-10. Mest sete film er dog 'Top Gun: Maverick', mens 'Spiderman: No Way Home', der havde premiere lige inden nedlukningen i december og åbnede markedet igen i januar, indtager andenpladsen.

Klummen holder sommerlukket, men vender stærk tilbage i august. Nyd sommeren!