10 dage, 30 film, 100% lyd – på det store lærred

Musikfilm Festivalen 2018 byder 14.-23. september på et overflødighedshorn af rock, pop, folk, soul, punk, metal, jazz, country, verdensmusik og klassiske toner i Cinemateket. 10 dage med næsten 30 nye film, klassikere og events. Kendte kunstnere som Nick Cave, Leonard Cohen og Iggy Pop er der næsten per definition overvældende interesse for, men spidsfindige film med skarpe historier om mindre ombejlede navne er gerne mindst lige så interessante. Hér er festivalredaktionens anbefalinger til årets musikfilmfest!

Musikfilm festivalen slår i dagene 14.-23. september dørene op til et program fuld af fest, farver og fordybelse – og det årligt tilbagevendende plademarked. Programmet byder bl.a. på jubilæumsvisning af Martin Scorseses ’The Last Waltz’, The Bands legendariske farvelkoncert med gæsteoptræden af Bob Dylan, Neil Young, Dr. John, Joni Mitchell, Muddy Waters, Van Morrison og mange flere, introduceret af musikjournalist Mikkel Falk Møller, samt et stort åbningsarrangement med Nick Cave på de skrå brædder, premiere på den nye film om Nanna (hende med ’Buster’ og ’Afrika’ – plus en stribe andre dokumentarer om ikoniske navne.

Men det er de skæve fortællinger om fænomener fra musikverdenens randzoner, der gerne er de mest øre- og øjenåbnende. Hermed festivalredaktionen anbefalinger inden for alternativ rock/pop, tungrock, jazz/latino og klassisk musik:

Alternativ rock og pop

Meditér over livet og tiden, giv fanden i musikindustrien, fodr høns og mød kultproducer Rick Rubin i ’May It Last: A Portrait of the Avett Brothers’, en film fuld af indsigt og hjertevarme – og masser af sprød bluegrass, country, punk, pop, folk, indie rock og honky tonk-musik. Townes Van Zandts tristesse, Buddy Hollys popsensibilitet, The Beatles' jangle og Ramons energi i et hug!
 
Dyk ned i XTC’s finurlige univers af pop og psykedelisk new wave i ’XTC: This is Pop’ – en fabelagtig fortælling og at aspirere højt men aldrig for alvor bryde igennem. Interviewene med frontmand Andy Partridge og hans bandfæller er fulde af underspillet humor og behændigt tilsat arkivklip og kreative animationer.

Eller tag helt ud på turnelivets overdrev med Sleaford Mods i ’Bunch of Kunst’ og find ud af hvorfor electro-punk-rap-duoen fra Nottingham er ”Englands vredeste band” pt.

Tungrock

Er du til metal, doom, punk og hard rock, så har vi en stribe nye film på plakaten, som måske falder i lige netop din smag:

I ’Sepultura Endurance’ kan du komme helt tæt på de brasilianske thrash-pionerer Sepultura – et af de første, og stadig definitivt det største, sydamerikanske metalbands, som brød igennem internationalt helt tilbage i 1980’erne.

Oplev desuden John(ny) Lydon ’Rotten’ rekapitulere over sin vilde tid i Sex Pistols og PIL – med introduktion af rockkritiker Henrik Queitsch i ’The Public Image is Rotten’. Eller Få hele historien om verdens første all-girl punkgruppe, The Slits (1976-81), som inspirerede et hav af grupper – fra Sonic South til Sleater Kinney: ’The Slits: Here to be heard’, præsenteres af forfatter og levende lokleksikon Jan Poulsen. 

Og få dig endelig en ordentlig en på høreværnet, når ’The Doom Doc’ ruller det bedste af det bedste ud fra den psykedeliske engelske undergrunds-stener-scene.

Jazz og latin music

Vrid hofterne og genbesøg Buena Vista Social Club, når de aldrende cubanske gentlemen og –damer tager på en sidste turne til Havanna og siger ’Buena Vista Social Club: Adios’! Eller dyk ned i 70 års inciterende musikudfoldelse fra Samba-canção over Bossa Nova til Tropicalia spejlet gennem supergruppen Os Cariocas i ’Me, My Father and The Cariocas - 70 Years of Music in Brazil’. 

Mød også den iltre og på alle måder hårdtslående Ginger Baker, der krediteres som både foregangsmand for jazz fusion og wold music, og desuden var tøndebetvinger i Cream – hans tid i Afrika og engagementet hos Fela Kuti er kosteligt beskrevet i ’Beware of Mr. Baker’.

Eller lad dig forkæle med filmene om to amerikanske jazzlegender: Historien om den hedengangne bebop og free jazz-maestro John Coltrane, som rulles ud i ’Chasing Trane: The John Coltrane Documentary’ med voice over af Denzel Washington. Og et herligt close-up på Bill Frisell, som spillevende dyrker en magisk blanding af jazz, folk, filmmusik og americana – ’Bill Frisell: A Portrait’.

Klassisk musik

Der er to store oplevelser inden for klassisk musik i vente i hver ende af festivalprogrammet:  En fortryllende Beethoven-film og en hel matiné med to nye dokumentarer om Leonard Bernstein, som ville være blevet 100 år i 2018.

Concerto: A Beethoven Journey’ følger den verdenskendte norske pianist Leif Ove Andsnes og hans helt særlige indkredsning og forståelse af Beethovens liv og musiks væsen. Vi er bl.a. med på Andsnes’ turnéer rundt om i verden, og således med til nogle af de allerbedste opførelser af Beethovens klaverkoncerter.

Og ’Leonard Bernstein – A Genius Divided’ + ’Leonard Bernstein: Larger Than Life’ åbner for en nærmere forståelse af den jødisk-amerikanske dirigent og komponists liv og virke - herunder hans ukendte værker, hans vanskelige kærlighedsliv og hans imponerende engagement som lærer og formidler af musik.

Se hele programmet

Få overblik over hele programmet og find billetter her. Du kan også læse det trykte program her - eller hente det i Cinemateket.

Tid: 14.-23. september
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København
Billetter: 80 kr. (50 kr. for medlemmer). Til events kan der gælde særlige priser. Køb billetter på cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.