Velkommen til et nyt tilbagevendende event, hvor Cinemateket i ledtog med Det Danske Kriminalakademi obducerer film, romaner og undergenrer, afsøger spor bagud i historien og sætter luppen for det kulturelt interesserede øje.

Hvorfor i alverden lever munkekrimien dog stadig anno 2018? Hvad rører sig på genrefronten i f.eks. Sverige, USA eller Tyskland lige nu, og hvor tæt ligger filmene og bøgerne på virkelighedens sager? Hvorfor har krimi-genren i det hele taget den appel, den har?

Bo Tao Michaëlis, Lotte Petri, Stephanie Caruana og Akademiformand Steen Bille vil på skift byde velkommen, nogle gange med gæsteeksperter og kunstnere i krydsforhør. Alle har de prædikatet krimiforfatter med i inderlommen – ligesom resten af akademiets udvalgte (se www.detdanskekriminalakademi.dk).

I HJEMMETS UTRYGGE FAVN

Vi lægger for den 5. december med den relativt nye subgenre domestic noir, hvor de hjemlige relationer bliver skræmmende i uhørt grad. Vi blænder op for David Finchers 'Kvinden der forsvandt', men inden tager forfatter og journalist Stephanie Caruana publikum med ind i hjemmets utrygge favn, både med et blik på genren domestic noir og med et blik på kunsten at filmatisere en bog, hvor overraskelsen er halvdelen af oplevelsen.

Stephanie Caruana debuterede med spændingsromanen ‘Smerten selv’ i 2013, hvor en kvindelig seriemorder slog sig løs, og har siden fået udgivet flere kriminoveller.

Oplægget er på dansk, varer ca. 20 minutter, og publikum er velkommen til at deltage aktivt.

Romanen ’Kvinden der forsvandt’ (‘Gone Girl’) af Gillian Flynn fra 2012 var et af de første store hits inden for genren domestic noir. Nick og Amy har begge strålet som skribenter i New Yorks magasiner, men efter finanskrak og fyresedler er de flyttet til Nicks fødeby i Missouri. Det er hverken godt for deres amerikanske drømme eller for ægteskabet. Og en dag kommer Nick hjem til et knust sofabord og et mennesketomt hus.

Ben Affleck og Rosamund Pike er skiftevis foruroligende og fascinerende i hovedrollerne (sidstnævnte blev både Oscar- og Golden Globe-nomineret), og bl.a. Neil Patrick Harris og Tyler Perry byder på inspirerede birollepræstationer.

Politikens Kim Skotte gav David Finchers filmatisering fra 2014 fem hjerter og bl.a. disse ord med på vejen:

”Når ’Kvinden der forsvandt’ er så fremragende en thriller, er det både fordi den er en højtbegavet nervepirrer, hvor plottet snor sig som en elektrisk ål i mudder, og fordi den er en gyser om det moderne ægteskab som en institution, der er underlagt absurde forventninger.”

Billetpris: 95/65 kr.

Steen Bille, Bo Tao Michaëlis og Stephanie Caruana / Det Danske Kriminalakademi
Rasmus Brendstrup og Morten Tang / Cinemateket

Kvinden der forsvandt

Instruktør: David Fincher

En kvinde forsvinder, hendes mand sørger – men hvad ved de egentligt om hinanden, når det kommer til stykket? Og hvad ved vi?

Romanen ’Kvinden der forsvandt’ (‘Gone Girl’) af Gillian Flynn fra 2012 var en af de første store hits inden for genren domestic noir. Nick og Amy har begge strålet som skribenter i New Yorks magasiner, men efter finanskrak og fyresedler er de flyttet til Nicks fødeby i Missouri. Det er hverken godt for deres amerikanske drømme eller for ægteskabet. Og en dag kommer Nick hjem til et knust sofabord og et mennesketomt hus. Filmen er en solid legen kispus med publikum, hvor Ben Affleck og Rosamund Pike skiftevist er foruroligende og fascinerende i hovedrollerne (sidstnævnte blev både Oscar- og Golden Globe-nomineret), og bl.a. Neil Patrick Harris og Tyler Perry byder på inspirerede birollepræstationer.


Medvirkende: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris

Original titel: Gone Girl
USA, 2014
DCP, 149 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Særevents

Se alle

Aktuelle film i Cinemateket

Se alle