De fleste kender eller har hørt om den irske undergrundshær IRA, men de protestantiske paramilitære har man hørt meget mindre om. Når de har været repræsenteret på film, har det typisk været som forblændede voldspsykopater – med store konsekvenser for, hvordan den protestantiske arbejderklasse er blevet involveret i fredsprocessen siden.
Torsdag den 8. november er der introduktion til ’Nothing Personal’ ved Henrik Vigh, professor i antropologi ved Københavns Universitet. Henrik Vigh har lavet etnografisk feltarbejde om en af de største protestantiske paramilitære organisationer, the Ulster Volunteer Force. I introduktionsforedraget til filmen vil han forsøge at brede billedet af de paramilitære lidt ud og forklare, hvordan man kan forstå det, der bliver kaldt ’den protestantiske paranoia’.
Instruktør: Thaddeus O'Sullivan
Scenen er Belfast anno 1975, hvor paramilitære katolske og protestantiske grupper terroriserer både hinanden og den bredere befolkning. En IRA-bombe eksploderer uden varsel i et protestantisk område, og en gruppe (løseligt baseret på virkelighedens ’Shankill Butchers’) går på gaden for at tage hævn over en hvilken som helst katolik, de kan finde.
Sådan bliver de tidligere barndomsvenner Kenny og Liam bragt sammen, da Kennys mænd ved et tilfælde kidnapper Liam. Filmen som helhed skildrer meget tydeligt voldsspiralen uden ende, og i mødet ser vi, hvordan konflikten tvinger venner fra hinanden og propellerer den næste generation mod hadet, selvom de måske ønsker fred.
Medvirkende: Ian Hart, John Lynch, James Frain
Irland, Storbritannien, 1995
35mm, 85 min.
Danske undertekster
Tilladt for børn over 15 år