Steen Møller Rasmussen 70 år / del 1: Talk + kortfilm m. reception

I anledning af fotografen og filmmageren Steen Møller Rasmussens 70-års fødselsdag har Cinemateket sammensat to buketter af denne unikke billedkunstners mangeartede film- og videoværker.

Det første program – der vises på selve fødselsdagen – består af produktioner fra midten af 80’erne til midten af 90’erne og afspejler forskellige facetter af den kunstscene, som hovedpersonen har fundet inspiration i og i vid udstrækning også selv har været en del af.

Alle titler i dette program afvikles på det 16mm-format, som de oprindeligt blev skabt på. Efter viningen byder instruktøren på et glas i Asta Bar.

EN SJÆLDEN FUGL

Fotografen og filmmageren Steen Møller Rasmussen (f. 1953) har i årtier været en ener i den danske filmverden. Eller på den danske kunstscene, skulle man måske snarere sige, eftersom hans virke typisk har udfoldet sig i et grænseland mellem de gængse medie- og genremæssige kategorier.

Steen Møller Rasmussen er uddannet filmfotograf fra Den Danske Filmskole i 1980 og har siden engageret sig i et bredt spektrum af projekter med berøring til fotografi, film og billedkunst. Som stillfotograf havde han sine læreår i Brøndby Pop Club dengang i slutningen af 60’erne, hvor det stadig var muligt for en rask teenager at komme på skudhold af senere verdensstjerner som Led Zeppelin, Ten Years After m.fl.

Og som filmfotograf har han hen over årene stået bag kameraet i talrige kortfilm, dokumentarfilm og tv-programmer. Vigtigst i denne sammenhæng er det imidlertid, at han i mere end fire årtier har udforsket de levende billeder – et langt stykke ad vejen med afsæt i en klassisk eksperimentalfilmtradition, hvilket gør ham til en sjælden fugl i dansk sammenhæng.

TO GANGE LIVE

I en vis forstand er Steen Møller Rasmussen dermed den hjemlige medie- og kunstverdens outsider par excellence. Men samtidig kan man sige, at det er de færreste beskåret at være så tæt på essensen af deres metier som netop ham. Når det handler om blikket, billedet og den kunstneriske proces, er han dybere nede i stoffet end de fleste. Helt inde i materien, materialet, udtryksmulighederne – måske netop fordi han altid har fulgt sin egen nysgerrighed og intuition snarere end at rette ind efter konventioner, faggrænser og genreskel.

Nu fylder Steen Møller Rasmussen 70, og i den anledning viser vi et udvalg af hans unikke og mangeartede film- og videoværker fordelt på to programmer. Ved begge kan du møde instruktøren live i samtale med Lars Movin.

UDSTILLING

Parallelt med Cinematekets præsentation markerer udstillingsstedet Heirloom, Sølvgade 36, fødselsdagen med udstillingen ’Det var nu’ (til 1. juli). Læs mere på cinemeteket.dk og heirloom-caa.org.

In/Out the Flat #5

Instruktør: Steen Møller Rasmussen

Scenen er en saneringsmoden ejendom i Eskildsgade. To unge kunstnere, Peter Bonde og Claus Carstensen, bevæger sig ind i opgangen med kamera og mikrofon i hælene. Op ad trapperne til 5. sal og ind i en tom lejlighed. Op med vinduerne og i gang med spraydåserne. Filmens titel skrives på væggen, og ved siden af: Årstallet.

Det er 1984, og Det Vilde Maleri er kommet til Danmark, nærmere bestemt til Vesterbro.

Med kameraet som medlevende vidne udfører de to kunstnere en aktion, en event. Mere eller mindre systematisk og med stor energi overmaler de vægge, lofter og gulve med streger, tegn og ornamenter. Som et par forvoksede, speed-inficerede graffitikunstnere tager de rummet i besiddelse med deres spontane tags og attacks. Selv ruderne og en efterladt sofa får en omgang.

På lydsporet pumper den støjende og lige så spontant improviserede musik adrenalinniveauet yderligere et par grader op mod kogepunktet. Og efter et stykke tid sættes også filmstrimlen op i tempo, så de to kunstneres foretagsomhed får et lettere komisk skær af stumfilm og slapstick. Med mellemrum aktiverer den ene eller den anden af de to aktører en udløser, der hænger ned fra loftet.

Hver gang, det sker, klippes et sort/hvidt stillbillede ind – et trick for at skjule, at der skiftes filmrulle. Mediet fornægter sig ikke.


Medvirkende: Claus Carstensen, Peter Bonde

Danmark, 1984
16mm, 20 min.
Dansk tale
Tilladt for børn over 15 år

Tretten

Instruktør: Steen Møller Rasmussen

Med sin kalejdoskopiske præsentation af 13 danske billedkunstnere fra den såkaldte 80’er-generation er ’Tretten’ en utraditionel portrætfilm i og med, at den ikke først og fremmest har et pædagogisk sigte, men snarere et visuelt.

De forholdsvis enkle spilleregler er givet af instruktøren: Hver kunstner har til deres rådighed fået to minutter, hvor de igennem en selviscenesættelse må foretage en ordløs, men ikke nødvendigvis lydløs handling. De må ikke udøve deres primære metier, eksempelvis tegne eller male; og filmmageren selv må ikke klippe inden for den enkelte sekvens.

Ud af dette stramme koncept er vokset et opfindsomt kollektivbillede af en generation, en scene, måske en kunstnerisk tidsånd. Om filmens tilblivelse har Steen Møller Rasmussen forklaret:

“’Tretten’ er en film uden talesprog, men det betyder ikke, at der ikke er nogen form for tale, blot ligger talen som samtaler mellem den enkelte kunstner og mig, inden filmen ruller gennem kameraet. Disse samtaler har været yderst værdifulde for det færdige resultat; netop fordi kunstnere ikke er skuespillere, men seere, der er meget bevidste om det visuelle og om deres egen medvirken som filmisk udtryk.”

De medvirkende er: Anette Abrahamsson, K.B. Simonsen, Christian Lemmerz, Inge Ellegaard, Lars Nørgaard, Berit Jensen, Michael Kvium, Erik A. Frandsen, Torben Christensen, Peter Bonde, Annemette Larsen, Nina Sten-Knudsen og Lone Høyer Hansen.



Danmark, 1989
16mm, 30 min.
Dansk tale

Fin de Beckett

Filmen er på én gang en hyldest til den irske forfatter Samuel Beckett (1906-89) og en meget personlig fortolkning af dennes sproglige univers. På forskellige grader af ‘broken Danish’ reciterer eller fremfører syv udenlandske kunstnere, der er bosat i Danmark, fragmenter fra den danske oversættelse af Becketts sidste udgivelse, ’Stirrings Still’ (dansk: ’Ryk’).

De mange led, teksterne har været igennem – oversættelse, fragmentering, hukommelse samt individuel udlægning og udtale – griber stærkt ind i originalen, der visse steder nærmest er forvansket til ukendelighed. Alligevel bliver der noget tilbage, også af Beckett. Hvad dette ‘noget’ er, denne mening, som bliver hængende, uanset at ordene forvrænges, det er dét, filmen handler om.

Teksterne indrammes af instruktørens optagelser fra forskellige steder, der mere eller mindre direkte relaterer sig til Becketts univers. Dog skal man være særdeles stedkendt for at gætte billedernes oprindelse, og det er da heller ikke nødvendigt for at ‘forstå’ filmen. Ligesom der bliver ‘noget’ hængende i teksten, er der aflejret et ‘noget’ i billederne, som taler mellem linjerne.

Kun instruktøren ved, at den hund, der optræder et sted, er optaget i Andalusien, og at det således er en ægte ‘andalusisk hund’. Det er dét, vi må tro på: At billedernes sandhed, at sprogets autenticitet under billedernes konstruktion meddeler sig gennem de barrierer, der spærrer os inde eller ude.

De medvirkende er: Karin Westerlund, Christian Lemmerz, Dan Marmorstein, Anders Krüger, Jacob F. Schokking, Ingunn Jørstad og Terje Dragseth.



Danmark, 1992
16mm, 25 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

The Place to Be

En filmisk hyldest til den by – New York – som i en årrække var et af instruktørens foretrukne rejsemål.

“Manhattan er en stor spontan legeplads af mennesker, biler, kunstnere, plakater og plattenslagere,” har Steen Møller Rasmussen sagt.

“Jeg bliver opløftet af byen, får en fornemmelse af at være, hvor jeg hører hjemme. Mit Valby-engelsk er godt nok, ja, nogle gange er det bedre end hos dem, der har boet der gennem flere årtier. Det er en by, der accepterer talefejl, men indeholder masser af billeder. Det er stedet for mig. Et sted, hvor alle prøver at forstå hinanden. De prøver også at snyde dig, men det hører sig til.”

’The Place To Be’ er således en kærlighedserklæring til den by, som med sit kakofoniske og multikulturelle mylder kan forekomme at være et nærmest uudtømmeligt reservoir af motiver. Men samtidig er filmen også et poetisk statement om de forskellige billedmediers materiale og ‘natur’ – repræsenteret ved møder med tre forbilleder eller ikoner: Stillfotografen Robert Frank (1924-2019), eksperimentalfilmmageren Jonas Mekas (1922-2019) og videopioneren Nam June Paik (1932-2006).



Danmark, 1996
16mm, 31 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Datoer

Film i serien – EVENTS juni-august

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid

Manden, der var akrobat

11. maj, 15. maj, 17. maj, 22. maj, 23. maj, 25. maj, 29. maj, 31. maj

Drengen og fisken

11. maj, 15. maj, 17. maj, 22. maj, 23. maj, 25. maj, 29. maj, 31. maj

Dråberne

11. maj, 15. maj, 17. maj, 22. maj, 23. maj, 25. maj, 29. maj, 31. maj

Rita og Krokodille - Nat

11. maj, 15. maj, 17. maj, 22. maj, 23. maj, 25. maj, 29. maj, 31. maj

Min lille hund Mester - Mester er forelsket

11. maj, 15. maj, 17. maj, 22. maj, 23. maj, 25. maj, 29. maj, 31. maj

Hænderne op!

11. maj, 16. maj, 17. maj, 23. maj, 25. maj, 30. maj

Odd er et æg

11. maj, 16. maj, 17. maj, 23. maj, 25. maj, 30. maj

Vitello får en klam kæreste

11. maj, 16. maj, 17. maj, 23. maj, 25. maj, 30. maj

Alma flytter på landet - Min ven fra byen

11. maj, 16. maj, 17. maj, 23. maj, 25. maj, 30. maj

exergue – on documenta 14 (del 8-14)

11. maj

Livsfare - Miner

11. maj

Under sandet

11. maj

En Herre i Kjole og Hvidt

11. maj

Det levende slot

11. maj, 08. jun

Velkommen til frontlinjen afsnit 5+6

11. maj, 07. jun

Rom - åben by

11. maj, 24. maj

The Big Blue

11. maj, 17. maj, 05. jun, 01. jul, 05. jul

I lyst og død

11. maj, 20. maj

Chok

11. maj

George

13. maj

Pigen med paraplyerne

13. maj, 28. jun

Lost Highway

13. maj, 24. maj

Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival

13. maj, 17. maj, 18. maj

Macbeth

13. maj, 17. jun

De fem år

14. maj

Amfi

14. maj

Dancer in the Dark

14. maj

Tess

14. maj, 31. maj

Betty Blue - 37,2 om morgenen

14. maj, 29. maj, 20. jun

Ernst i svømmehallen

15. maj, 16. maj, 18. maj, 22. maj, 24. maj, 29. maj, 30. maj

Cirkeline - På ferie

15. maj, 16. maj, 18. maj, 22. maj, 24. maj, 29. maj, 30. maj

Peter Pix - Kagen

15. maj, 16. maj, 18. maj, 22. maj, 24. maj, 29. maj, 30. maj

Som hund og kat

15. maj, 16. maj, 18. maj, 22. maj, 24. maj, 29. maj, 30. maj

Aske og diamanter

15. maj

Tove i stykker

15. maj

Den fabelagtige Amélie fra Montmartre

15. maj, 23. maj, 08. jun, 29. jun

Den nye lejer

15. maj, 28. maj

Vilde hjerter

15. maj, 30. maj

Twin Peaks - Laura Palmers sidste dage

15. maj

Never Rarely Sometimes Always

15. maj

Clueless

16. maj, 30. maj, 11. jun

Nymphomaniac Director's Cut Vol. 1+2

16. maj

Chinatown

16. maj

Filmquiz maj

16. maj

Twin Peaks - Laura Palmers sidste dage

16. maj, 04. jun

Duellen

17. maj

‘På Vej til den syvende Himmel’ (‘Safety Last!’)

17. maj, 15. jun

Amadeus - Director's Cut

17. maj, 28. maj

Frantic

17. maj

Farlige forbindelser

17. maj, 27. maj, 15. jun

Mikey og Nicky – jaget af fortiden

17. maj, 29. maj

3
<div id="item-wrapper">
</div>