1945. Kanonerne tier. Mere end 60 millioner mennesker er døde. Glædens stund, hævnens time, sorgens og fortvivlelsens øjeblik. Nu skal menneskehedens mørkeste kapitel fortælles på film – kampen om historien er i gang.
Levende billeder af befrielsen i Danmark er viftende flag og jublende menneskemylder i gaderne. Den berusende glæde over friheden i maj dominerer det dokumentariske spor i den kollektive erindrings filmgalleri. Delvist fordi, statens egen filmcentral lugede de ubekvemme sider af besættelseshistorien ud af alle tiders mest sete skolefilm, ‘De fem år’. Entydig glorificering af modstandshelte og berøringsangst over for krigens skyggesider kender vores nabolande også. Vi kaster et kritisk blik på, hvordan kampen om historien har udspillet sig i skandinavisk film på vores nordiske platform ’Norden på film’ – og på Cinematekets store lærred.
Noget mere modsatrettede følelser præger spillefilmenes landskab. De brusende glædesudbrud er få, de grædende efterladte mange, byer og mennesker ligger i ruiner og hævntørsten florerer.
Denne serie favner sorgen og de arrede sjæle, som vendte hjem fra slagmarkerne, den næsten dokumentariske realisme i de store klassikere fra ruinerne af sønderbombede og krigshærgede Berlin og Rom. Hævntørsten i den statslige kortfilm ‘Livsfare – Miner!’ danner optakt til det historiske drama om minerydningen på den jyske vestkyst, ‘Under sandet’. Ungdom, modstand og humanisme fejres i polske Andrej Wajdas ubestridelige hovedværk ‘Aske og Diamanter’. Det eksperimentelt fabulerende kunstneriske livtag med befrielsen kan opleves i Lars von Triers sjældent viste ‘Befrielsesbilleder’.
Lars-Martin Sørensen, forskningsleder / Filminstituttet
Sophie Engberg Sonne, programredaktør / Cinemateket
Tirsdag 6. maj
21:30