Cinemateket august 2011

Den 9. august åbner Cinemateket med et brag efter sommerpausen! Oplev den nyrestaurerede version af stumfilmhovedværket 'Metropolis' - med helt ny live-musik af electronica-eneren Bjørn Svin og Søren Balsner fra Carpark North. Bliv forført af James Dean, filmhistoriens ultimative rebel og smukkeste yngling. Nyd mad i SULT og på lærredet under Copenhagen Cooking. Opdag Olivier Assayas, den franske stor-instruktør, som er næsten ukendt i Danmark. Desuden dokumentarlegenden Richard Leacock in memoriam, Primal Scream-aften, 'Funny Bones' - nyt månedligt komedie-tiltag, og 'Psych-Out!' - syre-klassiker fra 60'erne for første gang på stort lærred herhjemme. Samt meget, meget mere …

Serier

James Dean – den udødelige rebel

James Dean blev bare 24 år gammel. Mere end 50 år efter sin død er den jeans- og T-shirt-klædte Adonis stadig den ultimative eksponent for mottoet 'lev stærkt, dø ung' – et symbol på oprør og frigørelse i vores kollektive bevidsthed. Se 'Øst for paradis' (1955), 'Vildt blod' (1955) og 'Giganten' (1956) på stort lærred i august måned – i de bedste kopier, vi har kunnet opdrive – og bliv del af en udødelig Hollywood-historie.

Serien (3 film) vises fra 10. til 31. august.

Mad skal ses i biografen – og nydes i SULT!

Som del af madfestivalen Copenhagen Cooking byder Cinemateket og Restaurant SULT på ni dage med Mad&Film. Biografen lægger lærred til nogle af filmhistoriens kulinariske udskejelser – klassiske som nye appetitvækkere. Hver dag kan du før eller efter filmen nyde SULTs særlige festivalmenu bestående af fire delikate småretter til blot 200 kr. mod forevisning af billet til dagens madfilm (normalpris 75 kr. per ret). Læs mere om menuen og book bord på SULTs hjemmeside, sult.dk. Biografbillet købes som sædvanligt via Cinematekets billetsalg.

Serien Mad&Film (9 film) løber fra den 19.-29. august.

Olivier Assayas – stor i Frankrig, ukendt herhjemme

Olivier Assayas har gennem årtier været elsket af de franske kritikere og intellektuelle. Den alsidige herre har fulgt samme livsbane som de navnkundige Cahiers du cinéma-skribenter, der skabte nybølgen. Assayas kom bare en generation for sent. Det er nok en af årsagerne til, at han i dag er det største franske instruktørnavn, som danskerne endnu har til gode at opdage. Af hans ca. 15 spillefilm – der spænder fra terroristfilm og stumfilmshyldester til rockbandportrætter og et epos om den franske porcelænsoverklasse – har hun én været i dansk distribution. Så grib chancen. Fang kamæleonen, hvis du kan.

Serien (7 film) vises hele august.

Richard Leacock in memoriam – the feeling of being there

Richard Leacock (1921-2011) var en af de store pionerer i cinéma vérité-bevægelsen, der udviklede dokumentarfilmgenren med begrænset brug af voice over og en tilsyneladende ufiltreret, ikke-iscenesat observation af "livet, som vi ser og hører det omkring os". Leacock døde i marts i år, nogle måneder før sin 90-års fødselsdag. Den 11. august fortæller dansk dokumentarfilms grand old man, Tue Steen Müller, om Richard Leacock og introducerer tre af hans film.

Serien (8 film) vises hele august.

Ønskefilm – din biograf

Syv stk. opfyldte ønsker, der kan lokke selv den mest forhærdede sommerentusiast ind i biografmørket. Som vanligt lige dele nyere repriser og kult-klassikere, garneret med gedigne nostalgi-trips. Oplev bl.a. Sofia Coppolas ’Somewhere’, spaghettiwesternen 'Djangos seksløber er lov' og den australske mafiafilm 'Animal Kingdom'.

Serien (7 film) vises hele august.

Særarrangementer

Stumfilm – 'Metropolis' m. levende musik

Stumfilm-sæsonen åbner med et eftertrykkeligt brag, når Cinemateket præsenterer den nyrestaurerede og forlængede udgave af Fritz Langs 'Metropolis'. Oplev electronica-eneren Bjørn Svin, Søren Balsner fra Carpark North og vores huspianist Ronen Thalmay skabe spændende og meget forskellige musikalske rammer, når den digitale version af det æstetiske og dynamiske monument kører over lærredet i Cinemateket tre aftener i august.

Tirsdag den 9. kl. 21:00 (Bjørn Svin), onsdag den 17. kl. 21:15 (Søren Balsner) og tirsdag den 30. august kl. 18:30 (Ronen Thalmay). Billetpris: 100 kroner for hver forestilling.

SønDok - hvorfor smider vi vores mad ud?

I 'Taste the Waste' kigger dokumentarfilmskaberen Valentin Thurn nærmere på vores accept af, at højere krav betyder kolossalt spild i alle led af madproduktion og -distribution. Instruktøren  vil efter visningen fortælle om sit arbejde med filmen og svare på spørgsmål fra publikum via en live video-forbindelse.

Søndag den 28. august kl. 14.00. Billetpris: 25 kroner.

Funny Bones – nyt månedligt komisk indslag i Cinemateket

'Funny Bones' (Peter Chelsom, 1995) er en underholdende og bevægende beretning om komikere og ikke mindst en hyldest til de stolte entertainer-traditioner.På den måde er filmen den perfekte start på et initiativ, som mange har efterspurgt. Cinemateket vil fremover hver måned – netop under overskriften Funny Bones – håndplukke
en efter vores mening morsom film fra de righoldige hylder af filmkomedier. Den kan være spydig, fjollet, underspillet, spækket med slapstick eller gennemhullet af screwballs.

Onsdag den 10. august kl. 19.00.

Månedens Film – 'All Good Children'

Poetisk-realistisk filmkunst med mørke skygger. Den 11-årige Dara og hans lidt ældre storebror Eoin, har netop mistet deres mor. De møder den jævnaldrende Bella. Hun er indtagende, håret flammende, og hun er forståeligt uimodståelig for drengene med det amputerede følelsesregister. Dara forelsker sig blindt i hende. Hun ved det – og kaster så sin opmærksomhed på storebror Eoin. Filmkunst i krydsfeltet Victor Erice ('Ånden i bistadet'), Louis Malle ('Au revoir les enfants') og Lynn Ramsey ('Ratcatcher').

Månedens Film vises kl. 19.15 fra torsdag den 11. til søndag den 21. august.

Månedens Dokumentar – saunaer, sved og tårer i 'Steam of Life'

At finske mænd drikker og tilbringer en stor del af deres fritid i en sauna, er et velkendt faktum. 'Steam of Life' dokumenterer dette – men punkterer samtidig myten om den tavse, indesluttede finske mand. Her reflekterer nøgne unge og ældre mænd med ølmaver, hængehud og kiksede tatoveringer over livet med en intens ærlighed sjældent indfanget på film. "Livet, når det er mest ægte," skrev filmbladet Variety og kaldte 'Steam of Life' for "den bedste sauna-film, man nogensinde vil få at se."

Månedens dokumentar vises kl. 19.15 fra torsdag den 18. til søndag den 28. august.

Psych-Out! - Syretrip anno 1968

Turn on, tune in og 'Psych-Out!' til en af de sene 60'eres bedste syrefilm – filmen, der lægger navn til Cinematekets månedlige kultfilmklub. Vi stopper piben med stærk tobak og åbner efterårssæsonen med den originale klassiker, der startede det hele. En psykedelisk tidskapsel fra 'The Summer of Love' komplet med beatmusik og bad trips! Før og efter filmen kan du købe kolde øller for kolde kontanter og lytte til plader på rejsegrammofonen i Asta Bar.

Torsdag den 18. august kl. 21.00.

Friday Late Night: Primal Scream - 'Screamadelica'

Det er i år 20 år siden, at Primal Scream satte sit umiskendelige mærke i rockhistorien med albummet 'Screamadelica': En hjernevridende, grov-groovy fusion af soul, dub, garagerock og Rolling Stones-inspirerede riffs og rytmer. Dertil kan lægges hedonistisk dyrkelse af den stofforherligende acid house og rave-kultur, som gav perioden omkring 1990 sin 'second summer of love'. Friday Late Night-biffen fejrer jubilæet med en aften, hvor alle billed- og lydkilder er helliget 'Screamadelica' – og således varmer vi samtidig op til Primal Screams optræden i Vega den 28. august. Med bar og dj – og en drink på billetten.

Fredag den 12. august kl. 21.00.

Mest for børn

Bio Min Bio

I BIO MIN BIO viser vi de gode, gamle familiefilm i spillefilmslængde og de film, som børnene selv kender og elsker at se - og gense! I august måned animationsfilmen "Æblet & ormen". Torben er et æble med en drøm. Han vil så gerne være blank og skinnende nok til at blive udstillingsæble i frugtafdelingen. Men en dag stikker ormen Silvia sit hoved ud af Torbens skind, og så brister drømmen. De andre æbler skubber Torben ned fra træet, og sammen med sin nye ven Newton må Torben nu lægge en plan, så han kan slippe af med Silvia.

Søndag den 14. og 28. august kl. 12.30.

Børnebiffen

Der er gratis adgang til alle film på hverdage. I weekenden, på helligdage og i ferier tilbydes Børnebiffen til en pris af blot 10 kr. Børnebiffen er et gratis tilbud til daginstitutioner. I august måned viser vi en række film for de mindste, hvor det er dyrene, som har hovedrollerne. I Mægtige maskiner skal vi se, hvordan der bores huller i jorden. For de lidt større børn er der film om jalousi mellem søskende, og om hvor svært det kan være, når mor og far bliver skilt.

Læs mere om Børnebiffen.

For medlemmer

Gratis entré til Månedens Film - 'All Good Children'

Første visning af månedens særligt udvalgte premierefilm er gratis for Cinematekets medlemmer. Husk at bestille billet i god tid.

Torsdag den 11. august kl. 19.15.