Cinemateket i december

PROGRAM. December måned i Cinemateket hylder udødelige Disney-klassikere, udvalgte filmperler fra 2012, moderne, eksperimenterende lydkunst, alternative roadmovies fra alverdens locations; fra Island til Iran og mærkværdige film af den franske enspænder-instruktør Leos Carax …

Serier

Når du ser et stjerneskud – eviggrønne Disney-klassikere for hele familien
Traditionen tro præsenterer Cinemateket i december en række af Walt Disneys udødelige tegnefilm med dansk tale. Oplev et udvalg af de allerbedste – fra ’Snehvide og de syv dværge’ (verdens første lange tegnefilm) over ’Pinocchio’, ’Junglebogen’ og ’Askepot’ til ’Peter Pan’ og ’Lady og vagabonden’. Før hver hovedfilm viser vi en Disney-kortfilmklassiker.

Serien (7 film) vises hele december.

Leos Carax – en postmoderne romantiker
Leos Carax er ikke en af den slags instruktører, der ligefrem spytter film ud. Ud over premiereaktuelle, medieombruste ’Holy Motors’ har han kun lavet fem spillefilm på 30 år. Dem viser vi alle i december. Carax blev i 1980’erne regnet som en del af ’cinéma du look’-bølgen, som dyrkede et hyperæstetiseret filmsprog, der af nogle blev anklaget for at favorisere stil frem for indhold. Men i Carax’ tilfælde er hjertet altid med! Hans filmværker er subtile undersøgelser af krydsfeltet mellem kærlighed og ensomhed i en (post-)moderne verden – samtidig med, at de hylder de film og instruktører, Carax elsker.

Serien (5 film) vises hele december.

Recordings – Verdens lyde: feltoptagelser og lydkunst-performances
Det er ikke hver dag, Cinemateket byder på lydkunst – og da slet ikke i form af feltoptagelser, konceptuel, ambient og dokumentarisk lydkunst. I samarbejde med kunstnerne Johs Lund og TR Kirstein præsenterer vi i weekenden 15.-16. december fem væsentlige udøvere af genren field recording – Jana Winderen, CM von Hausswolff, Chris Watson, Eric La Casa og Thomas Köner. Field recording er groft sagt betegnelsen for den (kunstneriske) praksis det er at indfange virkelighedens lydlige fænomener med mikrofon. Der vil ikke være noget visuelt materiale til disse arrangementer. Ingen film at se. Kun verdens smukke, miskendte, musikalske eller slet og ret mærkelige lyde. Efter lørdagens sidste performance byder vi på Recordings-bar kl. 23.00. Søndag kl. 16.00 deltager alle fem kunstnere i en uformel artist talk og svarer på spørgsmål fra publikum.

Recordings (6 arrangementer) foregår 15. og 16. december. 

Alverdens roadmovies – filmen som nationalt spejl
En roadmovie associeres ofte med den klassiske amerikanske variant af genren, men amerikanerne har langtfra monopol på denne filmkategori. På europæisk grund har bl.a. Bergman, Fellini og Godard været ”på farten”, og i nærværende serie har vi fundet kendte og ukendte film frem – fra Island til Iran – der netop gør det, som roadmovies gør bedre end nogen anden type film: De giver os mulighed for at udforske et land visuelt og geografisk, og gennem de mennesker, som hovedpersonerne møder, får vi et kulturelt studium serveret. Se bl.a. Abbas Kiarostamis ’Smagen af Kirsebær’ og Sergio Caballeros ’Finisterrae’ om to russisk-talende spøgelser på pilgrimsfærd til tonerne af bl.a. Nico og Suicide.

Serien (8 film) vises hele december.

Fra alle os til alle jer – filmhitparade
Det bedste fra året, der gik. Se eller gense hits fra Cinematekets program og anmelderroste perler fra biografernes udbud i 2012. Bl.a. Oscar-slugeren ’The Artist’, det belgiske gangsterdrama ’Bullhead’, en sexafhængig Michael Fassbender i Steve McQueens ’Shame’, Lynne Ramsays sansechok ’Hvad med Kevin?’, Jack Black i sit livs rolle i komedien ’Bernie’, dokumentaren om Woody Allen samt mange flere …

Serien (15 film) vises hele december.

Månedens film – ’A Simple Life’
En usentimental tåreperser. Det lyder naturstridigt, men det er præcis, hvad Månedens Film i december er. Belønnet med fem priser i Venedig og desuden udpeget som bedste film ved adskillige festivaler fortæller ’A Simple Life’ om kærlighed og værdighed på en måde, så man mærker helt ind i hjertets inderste kamre. Læg dertil en humor, som aldrig er på nogens bekostning, og et udsøgt samspil mellem to Hongkong-veteraner, vi kender alt for lidt til herhjemme. ’A Simple Life’ er vores bud på en film i julens sande ånd: En film, der uden at løfte pegefingre minder os om sammenholdets betydning i en verden, hvor alt for meget klares per sms.

Filmen vises 6.–16. december.

Månedens dokumentar – 'Close to Heaven' 
”Det er svært at tro på, at en sort/hvid dokumentarfilm om en fårehyrde i de rumænske Karpater-bjerge kan være en fascinerende, uforglemmelig og billedstærk biografoplevelse, men det er ikke desto mindre tilfældet.” Sådan skrev Der Spiegel om ’Close to Heaven' ('Dem Himmel ganz nah'), som vi både viser som Tysk Filmaften – hvor du kan opleve instruktøren i samtale med Steen Bille – og som Månedens Dokumentar. I bjergtagende maleriske billeder skildrer instruktør Titus Fashinas livets og dødens evige kredsløb i dette glemte hjørne af Europa. Såre menneskelige drømme, sorger og stædighed er i centrum i denne episke og forbløffende gribende dokumentarfilm. ”Filmen handler om tab af livsrum og udfoldelsesmuligheder,” siger instruktøren Titus Fashinas, som besøger Cinemateket den 6. december. ’Close to Heaven’ præsenteres i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark.

Filmen vises 20.-27. december. 

Torsdag den 6. december kl. 19.00 vises filmen desuden med instruktørbesøg og debat ved Tysk Filmaften.

Bio 12:30 – film til dig, der har tid midt på dagen
Snup en pause fra juleræset og tag på tankeflugt med fire film, der hylder farverige fantaster. Bio 12:30-programmet ruller hver torsdag og fredag. Efterfølgende er der kaffe og småkager i Asta Bar – inkluderet i prisen. Se bl.a. Robert Duvall i dramakomedien ’Get Low’ og ’En sand løgn’ om den excentriske milliardær Howard Hughes.

Serien (4 film) vises hele december.

Danish on a Sunday – ikke kun for de engelsktalende
To gange om måneden – som regel den anden og fjerde søndag i måneden – viser vi danske klassikere eller nyere filmsucceser med engelske undertekster. Visningerne er målrettet alle de udenlandske studerende og ikke-dansktalende mennesker, der bor i Danmark og som er interesserede i at følge med i, hvad der rør sig i dansk film – men alle skal selvfølgelig have tilbuddet om at se december måneds danske perler: Ole Christian Madsens (’Flammen & Citronen) underholdende komedie ‘Superclásico’ og Søren Kragh-Jacobsens bittersøde drama ’Mifunes sidste sang’.   

Søndag den 9. december kl. 14.15: ‘Superclásico’.

Søndag den 16. december kl. 14.15: ’Mifunes sidste sang’.

Særarrangementer

Undergang i øregangen – ’War of the Worlds’ a la Orson Welles
Den 21. december 2012 er den skæbnesvangre dag, hvor mayaernes kalender udløber. Betyder det, at vi går ind i en ny tidsalder, betyder det jordens undergang eller betyder det slet ikke noget som helst? Meningerne er delte, og vi skal da heller ikke her påstå, at vi kender svaret. Til gengæld kan du varme op til juleferien med et mindeværdigt bud på, hvordan jorden kunne tænkes at gå under, nemlig via en invasion fra rummet. Orson Welles skræmte i 1938 en hel del radiolyttere fra vid og sans med sit visionære hørespil frit efter H.G. Wells’ ’The War of the Worlds’. Spillet var bygget op som en fredelig radioudsendelse med underholdningsmusik, der så pludselig blev afbrudt af en nyhedsoplæser, der alarmerende berettede om mærkværdige astronomiske hændelser. Sæt dig til rette i biografens mørke, og giv dig hen til denne fascinerende og fremsynede radioklassiker. Ingen billeder ud over dem, du selv skaber!

Fredag den 21. december kl. 19.00.

SønDok – magtspillet i EU i thriller-form
Pascal Kerneis er chef for handelsorganisationen ESF og er en af Europas mest magtfulde lobbyister. Han repræsenterer millioner af euro og trykker dagligt hænder med de største kanoner i Bruxelles. Olivier Hoedeman er aktivist og har gennem mange år forsøgt at afdække de magtstrukturer, som påvirker lovgivningen i EU. Begge er de centrale karakterer i magtspillet i EU, og i dokumentarfilmen ’The Brussels Business’ tager de os med helt ind i magtens inderste cirkler. Instruktør Friedrich Moser vil være til stede ved visningen den 16. december for at fortælle om sit arbejde med filmen og svare på spørgsmål fra publikum.

Søndag den 16. december kl. 16.30.

'Kiss Me' – portugisisk aften med film og vin
Den portugisiske topmodel Marisa Cruz spiller en Marilyn Monroe-lookalike i dette farverige drama, der udfolder sig i 1950’ernes konservative Portugal under diktatoren Salazar. Den unge generte Laura flygter fra sin voldelige ægtemand og slår sig ned hos sin frisindede og lokalt foragtede tante i den lille by Tavira ved Algarve-kysten. Her forvandler Laura sig fra sky provinspige til et replica af sit store idol, Marilyn Monroe – og hendes forbrug af mænd bliver også næsten lige så omfattende. Efter filmen byder den portugisiske ambassade på et glas vin i Asta Bar.

Onsdag den 5. december kl. 19.00.

Film & debat – Zombier og sikkerhedspolitik
En detektivhistorie, et dokumentarisk road-trip ud i fremtiden – og en zombie-film! Med afsæt i den amerikanske sikkerhedspolitik i dag, samt officielle og lækkede rapporter, tegner ’Project Z’ et uhyggeligt billede af en mulig global katastrofe. Z står for zombie – resten skal ikke afsløres her! Både højtstående forskere og militærfolk medvirker, og bag ’Project Z’ står en person med alsidige interesser: James Der Derian, professor i International Politik ved eliteuniversitetet Brown University, som har gjort det til en dyd at kalde til debat gennem filmmediet. Mød professoren til forskerdebat efter filmen.

Fredag den 7. december kl. 19.00.

Brasiliansk aften – poetisk rejse i tid og erindring
Kom til Brasiliansk Aften og se den livsbekræftende film 'Found Memories', der foregår i den lille landsbyflække Jotuombo og handler om relationen mellem to gådefulde kvinder; den unge fotograf Lisa og den gamle brødbagerske Madalena. Efter visningen den 6. december byder Den Brasilianske Ambassade på forfriskninger og brasilianske specialiteter.

Torsdag den 6. december kl. 16.45 (med reception) og fredag den 28. december kl. 19.00.

Still Moving: ’Sankt Petersborgs sidste dage’
I november hyldede vi 1920’ernes russiske montagefilm med ’Manden med kameraet’ som Månedens Film. I december kan du komme bag om periodens kunst, når Susanne Fabricius introducerer det billedstærke revolutions-epos 'Sankt Petersborgs sidste dage'. Instruktøren bag filmen, Vsevolod Pudovkin (1893-1953), var i 1920’erne en af hovedskikkelserne i den russiske montage-film, men trak også på inspiration fra f.eks. amerikanske D.W. Griffith. ’Still Moving’ er Cinematekets filmhistorie-kavalkade, hvor etablerede filmformidlere hver måned kaster nyt lys over filmklassikere og sætter dem i historisk kontekst.

Lørdag den 8. december kl. 16.00.

Psych-Out! – Rest In Peace (please!!!)
December måneds Psych-Out! double feature hylder kirkegården med to horror-perler fra 1980’erne: Filmatiseringen af Stephen Kings ’Pet Sematary’ og gore-mesteren Lucio Fulcis overnaturlige kultklassiker ’Slagtehuset ved kirkegården’. I pausen mellem filmene kan der købes kolde øl for kolde kontanter, mens psykedeliske skiver snurrer på rejsegrammofonen.

Torsdag den 13. december kl. 19.00.
 
Funny Bones: ’En ganske rar mand’
Den sorte humor fra Coen-brødrene og det lakoniske udtryk fra Aki Kaurismäki bliver taget i ed i Hans Petter Molands kostelige norske krimikomedie ’En ganske rar mand’. Erlend Loe og Erling Jepsen anes også som inspirationskilder i fortællingen om den lade mekaniker Ulrik, der løslades efter 12 år bag tremmer for mordet på sin kones elsker. Kim Fupz Aakesons velskrevne manuskript er befolket af slagfærdige stenansigter og bliver fremragende realiseret af instruktøren og hans yderst veloplagte hold af skuespillere.

Onsdag den 12. december kl. 19.00.

Friday Late Night: Black Metal Night
”Dødeligt fascinerende – de involverede gotiske nordmænd synes at have brugt lige så meget tid på mord, selvdestruktion og kirkeafbrænding, som de brugte på at kværne skrigende musik frem,” skrev filmmagasinet Variety. Festivalhittet ’Until the Light Takes Us’ formidler på forlokkende og skræmmende vis de bizarre historier, der knytter sig til 1990'ernes ”livlige” norske black metal-scene. Vi er vidne til fortællinger om drab, nedbrændte stavkirker og det der er bedre. Hele herligheden forklares og perspektiveres antropologisk underholdende i forførende flotte billeder og filmen er naturligvis tilsat fabelagtig tung-mytologisk, grænseoverskridende black metal – blandt andet fra Burzum, Darkthrone, Mayhem, Enslaved og Sunn 0))). En uafrystelig filmoplevelse midt i den søde krybbetid! Vi byder velkommen med happy hour-bar og malmfuld hårdrock på discostangen allerede fra kl. 20.00 Filmen begynder kl. 21.30.

Fredag den 28. december kl. 21.30 (med bar fra kl. 20.00).

Mest for børn

Bio min Bio: ’Skønheden og udyret’
December er Disney-tid. Ud over den store serie med klassikere og kortfilm fra selskabets guldalder, som ruller måneden igennem (læs mere ovenfor), byder vi også på fortællingen om den smukke, selvstændige Belle, der bliver taget til fange af det bestialske udyr i ’Skønheden og udyret’ (1991).

Lørdag den 6., søndag den 9. og søndag den 30. december

Børnebiffen – for de mindste
Børnebiffen byder i december på en masse søde jule-film – bl.a. med Cirkeline.
Der er gratis adgang til alle film på hverdage. I weekenden, på helligdage og i ferier tilbydes Børnebiffen til en pris af blot 10 kr. Børnebiffen er et gratis tilbud til daginstitutioner. Vær opmærksom på de enkelte programmers anbefalinger om alder – og på, at film sætter følelser og tanker i gang, som det kan være vigtigt at tale om.

Torsdag-søndag hele december.

Tid: December måned
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf.3374 3412

Pris: Normalpris er 40 kr. for medlemmer og 65 kr. for ikke-medlemmer.