Cinemateket i december og januar

PROGRAM. I december og januar byder Cinemateket på et bugnende program med temaserier, filmevents og særarrangementer. Vi præsenterer en omfattende serie med den franske skuespillerinde og instruktør Julie Delpy, en serie om Niels Bohr og hans forunderlige kvanteverden og et udvalg af nyere kinesiske film. Naturligvis viser vi også – vanen tro – klassiske Disney-tegnefilm i december. Samt meget, meget mere…

Serier

Julie Delpy – meget mere end Céline
De fleste kender Julie Delpy for rollen som den underskønne Céline i Richard Linklaters ’Before’-trilogi - tre film, vi har spejlet os i og udviklet os sammen med over flere årtier. Cinemateket viser hele trilogien i december og januar – som enkeltvisninger, men også som samlet værk med middag i Restaurant SULT lørdag den 4. januar kl. 14.30. Julie Delpy er dog meget mere end Céline-figuren. Hun har spillet med hos en perlerække af store auteurs – Godard, Jarmusch, Carax og Kielslowski – og har også instrueret sine egne film, der alle vidner om en nysgerrig og ambitiøs tilgang til filmmediet. Gennem 11 film tegner vi således et fuldtonet portræt af Delpy, som en både alsidig skuespiller og filmmager.

Serien (11 film) vises 8. december-29. januar.

Disney Greatest – udødelige tegnefilmklassikere
Vanen tro byder Cinemateket i december på Walt Disney-klassikere en masse. Navnet har siden 1920’erne været synonymt med fantasifulde tegnefilm, swingende musikalitet og et væld af kreative, nyskabende påfund. Vi viser både tidlige perler som ’Pinocchio’ og ’Askepot’ samt værker fra Disneys renæssance i 1990’erne – ’Den lille havfrue’, ’Løvernes konge’ m.fl.

Serien (8 film+4 forfilm) 4.-29. december.

Bohr på film – ind i den mystiske kvanteverden
I anledning af 100-året for Niels Bohrs banebrydende atommodel tager vi på rejse ind i kvantefysikkens svimlende kosmos. Vi viser en række film, der går tæt på Bohrs tanker og eksperimenter, og som stiller skarpt på deres omvæltende kraft. Serien rummer også film om privatmennesket Niels Bohr – der i øvrigt selv var dybt fascineret af filmmediet.

Serien (8 film) vises 7.-19. december.

Iranske filmuger – nye værker fra en stærk filmnation
Ingen historiske kostumer eller eskapisme. Her er til gengæld mænd, kvinder og børn (især kvinder!), der slås, så blodet springer – for kærligheden, karrieren eller den blotte overlevelse. Cinemateket har ladet blikket rulle forbi de mest kendte og kanoniserede instruktører og viser værker af filmnavne, som har præget de seneste ti års iranske filmproduktion. Den 4. og 6. december kan du møde instruktøren Rouhollah Hejazi, som står bag to meget forskellige værker: Det højintense ægteskabs- og karrieredrama ’The Private Life of Mr. And Mrs. M’ og det følsomme og ret så usædvanlige kærlighedsdrama ’Among the Clouds’. Serien åbner den 3. december med reception i Filmhuset kl. 17.30-18.30.

Serien (6 film) vises 3.-26.december.

Brits with a bite – det nye engelske løvekuld
En ny generation af filminstruktører har kastet sig over nutidens England. Jagtmarken er hverdagen i byerne, men kendetegnende for det unge løvekuld er en ny form for passion og aggression; en fortællelyst, der overskider den klassiske socialrealisme. Se en håndfuld film af den nye generations mest fremtrædende repræsentanter – Ben Wheatley, Rufus Norris o.a. – herunder ’Stumper og stykker’, der var en af årets helt store oplevelser.

Serien (5 film) vises 14. december-29. januar.

Fra alle os til alle jer – højdepunkter fra filmåret, der gik
Cinemateket ønsker godt nytår med højdepunkter fra 2013. Vi har spolet det forgangne filmår igennem og udvalgt en stribe underholdende, gribende, hudløse, genrefornyende og –cementerende værker fra vores eget program samt de øvrige biografers udbud. ’The Master’, ’Smagen af rust og ben, ’Fill the Void’, ’Lys efter mørke’ og ni andre.

Serien (13 film) vises 3. december-31. januar.

Gå i kloster – fire film, der giver indre ro
Cinemateket er klar med kuren mod julestress – modvægten til ulæselige ønskelister og desperate gaveindkøb: Fire klosterfilm, der avler ro, fordybelse og eftertanke – bl.a. Pernille Rose Grønkjærs festivalhit og prisvinder ’The Monastery’.

Serien (4 film) vises 11.december-30. januar.

Burt Lancaster – den uforudsigelige
Burt Lancaster ville være blevet 100 år i år, og i den anledning præsenterer vi syv film med den garderhøje, muskuløse skuepiller. Syv klassikere og kultfilm – fra ’Den der hævner’ over ’Herfra til evigheden’ til ’Atlantic City’.

Serien (7 film) vises 7. december-31. januar.

Made in China – flyvende sværd og faldende blomster
Den digitale teknologi har ’demokratiseret’ kinesisk filmproduktion, som indtil for ikke så mange år siden var forbeholdt nogle få udvalgte. En ny æra har taget sin begyndelse. Den er fuld af ekstravagante dramaer og ramasjang, men ligeledes sensitive historiske tidsbilleder. ’Made in China’ viser en god håndfuld af dem, herunder nogle af de seneste års største publikumssucceser.

Serien (7 film) vises 17.-31. januar.

Jean-Luc Godard – filmens historie
Vi afrunder efterårets og vinterens Godard-retrospektiv med Godards alternative, stærkt personlige og monumentale udlægning af filmhistorien – ’Histoire(s) du cinéma’ - del 1-4 i en blok og del 5-8 i en anden. Det hele naturligvis krydret med fire klassiske Godard-film bl.a. ’Manden i månen’.

Serien (6 visninger) vises 4. december-23. januar.

Copenhagen Jewish Film Festival – 9.-12. januar
Copenhagen Jewish Film Festival hylder filmen som bærer af kulturel, etnisk, sproglig, religiøs og værdimæssig mangfoldighed – og dens potentiale som formidler af minoritetspositioner. Der er mere end 20 film på plakaten, herunder et portræt af filosoffen Zygmunt Bauman og ét om musicalens historie, ’Broadway Musicals - a Jewish Legacy’.

Copenhagen Jewish Film Festival 9.-12. januar. Programmet vil være tilgængeligt den 6. december på cinemateket.dk

Månedens Film (december) – amerikansk indie-hit
December måneds film er en skæv og bittersød buddy movie, der løb med instruktørprisen på årets festival i Berlin. Alvin og Lance bruger sommeren på at male gule midterstriber på en endeløs landevej i Texas, og en uventet historie tager sin begyndelse.

’Prince Avalanche’ 12.-26. december.

Månedens Dokumentar (december) – en hær af ildsjæle
Gideons Army er et korps af hårdtarbejdende idealister, der kæmper for retfærdighed i et retssystem, der alt for ofte er styret af økonomiske parametre. Mød de offentlige forsvarere, der i Guds eget land slider røven ud af bukserne til en uhørt lav hyre for at give samfundets fattigste en fair rettergang.

’Gideon’s Army’ 5.-11. december.

Månedens Film (januar) – Snehvide som tyrefægter
’Blancanieves’ (spansk for 'Snehvide') er en sort/hvid og stum genfortolkning af Grimms eventyr. Men en kulørt én af slagsen, der blandt andet er befolket af dværgtyrefægtere med biseksuelle tilbøjeligheder. Et helhjertet og smittende komisk melodrama – og en nostalgisk, hjertevarm hyldest til en hedengangen filmæra.  

’Blancanieves’ 16.-26. januar.

Månedens Dokumentar (januar) – Israels kommandanter
I den Oscar-nominerede film ’The Gatekeepers’ møder vi seks bramfri eks-chefer for den israelske efterretningstjeneste. De besidder alle både klarsyn, vrede – og talegaver. Og filmen er et vidnesbyrd om nogle af de ret forskellige tænkemåder, der florerer på den israelske side af konflikten. Filmen præsenteres i samarbejde med Copenhagen Jewish Film Festival.

’The Gatekeepers’ 23.-29. januar.

BIO 12:30 – film midt på dagen
Bio 12:30 hylder i december og januar Judy Davis og Shakespeare med otte film. Oplev bl.a. ’Købmanden i Venedig’ med Al Pacino og Jeromy Irons på rollelisten.

Serien (8 film) vises 5. december-31. januar

Danish on a Sunday – Danish film hits with English subtitles
Twice a month we screen a Danish classic or highly acclaimed new production with English subtitles. This month we have handpicked four films for your viewing pleasure:  ‘I lossens time’ (The Hour of the Lynx), ‘Skytten’ (Shooter), ‘Babettes gæstebud’ (Babette’s Feast) and ‘Nordkraft’ (Angels in Fast Motion).

Sunday 8th + 15th of December and 12th + 26th of January.

Mest for børn

Verdens Bedste Børnefilm
Cinematekets familiefilms-tiltag Verdens Bedste Børnefilm har ét mål: at vise kvalitetsfilm for børn og unge og deres forældre – til en pris, hvor alle kan være med. I december og januar viser vi ’Storm’ (anbefalet fra 7 år) om drengen Freddies varme venskab med hunden Storm, og ’Winkys hest’ (anbefalet fra 6 år), der ligeledes fortæller om et venskab mellem menneske og dyr – midt i den forventningsfyldte juletid. I animationsfilmen ’Rejsen til Saturn’ (anbefalet fra 11 år) flyver vi ud i universet på en fornøjelig rumrejse, og med ’Glasskår’ (anbefalet fra 10 år) møder vi 11-årige Viktor, der har sit første møde med kærligheden og livets alvor.

Serien (4 film) vises 8. december-28. januar.

Børnebiffen
Blandt Børnebiffens mange film i december-januar er ’Mig og min familie’, hvor Amalie fortæller om at være lidt genert og bo på en meget lille ø, hvor alle kender alle. I ’Rita og Krokodille – Sne’, skal de to venner ud og kælke, men bliver uenige om, hvem der er bange for at kælke ned af den stejle bakke. Vi viser et program på ca. 45. min. varighed hver torsdag-søndag. Vær opmærksom på de enkelte programmers anbefalinger om alder.

Serien (20 film) vises hele december og januar.

Særarrangementer

Katolsk aften – tæt på ærkebiskop Romero
Den nye pave stammer fra Latinamerika. I den anledning sætter vi fokus på katolicismen i denne verdensdel. ’Romero’ er en dramatiseret beretning om ærkebiskoppen i San Salvador, Oscar Romero, hvis bemærkelsesværdige udvikling gik fra konservativ teolog til menneskerettighedsforkæmper. Den 24. marts 1980 blev han myrdet under en messe. Visningen indledes af ph.d. Jakob Egeris Thorsen.

Torsdag 5. december kl. 18.30.

Arktisk mandfolke-drama – stumfilm med levende musik
’Den starkaste’ er et mandfolkedrama af den gode gammeldaws skole. Et drama fra dengang, man tog en nævekamp eller en skudduel om retten til en pige – tilsat drama på isflager. Huspianist Ronen Thalmay vil få hjerter til at smelte og isbjerge til at kælve!

Onsdag 29. januar kl. 19.00.

Kortfilm à la carte – årets korteste dag
Sammen med OFF i Odense, Nordisk Panorama, New Danish Screen, Øst for Paradis i Århus, Dagbladet Information og Filmmagasinet Ekko viser Cinemateket kortfilm – på årets korteste dag. Læs mere på dfi.dk/kortfilmsdag.

Lørdag 21. december kl. 14.00-20.00.

Bag om ’In Jerusalem’ – en tredelt film skabt over et halvt århundrede
Israels største dokumentarist gennem tiderne, David Perlov, lavede i 1963 den banebrydende ’In Jesusalem’ – et essayistisk portræt af byen. Senere har flere instruktører 'arbejdet videre' på filmen. Alle disse viderefortolkninger er nu samlet til én film, der vises på samme dag i en række biografer over hele kloden.

Torsdag 12. december kl. 21.30.

Komponist – oplev musikken blive til
Ida Bach Jensens spritnye dokumentarfilm ’Komponist’ bringer os helt tæt på tre danske komponister, der på hver deres måde tænker kreativt i forhold til metode og arbejdsproces: Henriette Groth, Eva Noer Kondrup og Simon Steen-Andersen (vinder af årets Carl Nielsen-pris). Efter visningen byder arrangørerne på et glas vin.

Onsdag 18. december kl. 19.30.

Psych-Out! (december) – Commando vs. Cobra
Der er dømt patronbælter, camouflage-kluns, flexende biceps og udødelige oneliners for alle pengene, når 1980’ernes to største actionstjerner lægger arm i december måneds Psych-Out!-top double-klassiker. Hvem er hårdest – Schwarzenegger eller Stallone?

Torsdag 5. december kl. 19.30.

Psych-Out! (januar) – Turn on… Psych-Out!
Sæt ild på piben, kridt smilet og læn dig tilbage i sædet til to af 1970’ernes mest udflippede komedier. ’Fritz the Cat’ var den første X-ratede amerikanske animationsfilm – komplet med tjald-tåger, sexscener, satirisk bid og dyr i alle roller. ’Up in Smoke’ byder på komiker- og musikerparret Cheech & Chong, som giver den fuld lunge i jagten på den ultimative marihuana-deal.

Torsdag 30. januar kl. 19.15.

Friday Late Night (december) – Morriseys 25-års jubilæum
Supercrooneren og forhenværende spydspids i The Smiths markerer med ’Morrissey 25: Live’ 25-året for sin karriere som soloartist. Med vanligt fremskudt kalkunbryst og smældende mikrofonledning afleverer den højtsvungne baryton kaskader af hits fra hele bagkataloget.

Fredag 27. december kl. 21.30.

Friday Late Night (januar) – LCD Soundsystem R.I.P.
New York-fænomenet LCD Soundsystem, der har en lang række hits på samvittigheden, annoncerer i 2011, at bandet vil give sin største koncert nogensinde i Madison Square Garden – og at koncerten vil blive den sidste. Hvilket udløste sloganet: ”If it’s a funeral – let’s have the greatest funeral ever!”

Fredag 24. januar kl. 21.30.

Soirée Filles (januar) – Grace, Grant og glamour
’Fang tyven’ er en 50’er-spændingsromance med skarpe kostumer, brusende dialoger og solbeskinnede billeder af Monaco og Middelhavet. Ikonerne Cary Grant og Grace Kelly indtager de bærende roller. Inden film er der tapas og bobler i Restaurant SULT.

Torsdag 16. januar kl. 17.00.

Funny Bones – for grinebidere og andre lattermilde filmelskere
Latterklubben ’Funny Bones’ blænder hver måned op for komik af højeste kvalitet. I denne opbæring er det ’Udkants-skandinavien’, der danner bagtæppe for humoren. Som i ’Fukssvansen’, hvor et stjernecast af danske skuespillere ruller sig ud, og i ’Svidd neger’, der er en bizar komedie fra de norske fjelde.

Onsdag 11. december kl. 21.45: ’Fukssvansen’. Onsdag 15. januar kl. 19.00: ’Svidd neger’.
Tid: December/januar 2013-2014
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Pris: Normalpris er 45 kr. for medlemmer og 70 kr. for ikke-medlemmer.
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12