Cinemateket i februar

Bliv forført af filmdivaer i vilde rober med live-musikledsagelse under Fashion in Film Festival i Cinemateket i februar. Oplev ligeledes en række værker af den franske stilist Georges Franju – en ”maskernes herre”, som bl.a. har inspireret Leos Carax. Se premiereaktuelle Paul Thomas Anderson i retrospektiv. Hold vinterferie med Tim Burton. Og kom til en stribe særarrangementer: Herunder ’Forced Confessions’ – film og debat om tortur i Iran – Oscar-nominerede kortfilm samt destruktionsglæde og situationskomik i årets festlige Gøg & Gokke-galla. Samt meget, meget mere …

Serier

Fashion in Film Festival – filmkoncerter og vilde rober
Londons berejste Fashion in Film-festival har gæstet både New York, Prag og Montreal. Missionen: At sætte fokus på den gensidige kærlighed mellem mode og film. Nu er turen kommet til København, hvor Cinemateket i anledning af modeugen sætter ny live-musik til tre af stumfilmens mode-ikoner. Mød blandt andre divaernes diva, italienske Lyda Borelli, og se fotomodellen Lili Damita i Michael Curtiz’ ’Guldsommerfuglen’ fra 1926.

Serien (7 film) vises 1.-13. februar.

Georges Franju – maskernes herre
Georges Franju (1912-87) huskes især for den blodige eksperimentalfilm ’Dyrenes blod’ og for den stilfulde horrorfilm ’Øjne uden ansigt’, som gav fransk film et forstyrrende svaj i slut-50’erne. Hans signatur er beslægtet med både surrealismen og pulp-krimien. Franju har ikke mindst inspireret Leos Carax, og meget sigende er masker og identitetsundersøgelser et ledemotiv, der giver filmene et psykologisk, til tider filosofisk undersug.

Serien (5 spillefilm og 1 kortfilmprogram) vises hele februar.

Chiles Pinochet-æra ifølge Pablo Larraín
Som søn af to fremtrædende chilenske politikere er det ikke så sært, at instruktør og manuskriptforfatter Pablo Larraín (f. 1976) fokuserer på Chiles moralske og ideologiske forfald i sine værker. Vi præsenterer de to første film i hans trilogi om livet under Augusto Pinochets militærdiktatur: ’Post Mortem’, ’Tony Manero’. ’No’, der skal dyste om årets fremmedsprogede Oscar, forventes at komme i dansk biografdistribution. Larraíns æstetik er grynet og rå, og man fornemmer en høj grad af selvoplevelse i hans fortællinger.

Serien (2 film) vises 17.-24. Februar.

P.T. Anderson – porno, olie og orgelmusik
I anledning af premiereaktuelle ’The Master’, ser vi tilbage på en endnu ung, men forbløffende fuldmoden karriere. Paul Thomas Anderson (f. 1970) tilhører 'maverick'-generationen med Tarantino, Fincher, Soderbergh og Jonze, som i 1990'erne brød alle regler for Hollywood-succes. Men Anderson skiller sig ud: Der er mere alvor og hjertevarme i hans film – og mindre ironi. Se blandt andre instruktørens debut ’Hard Eight’ (1996), der ikke kom i dansk biograf-distribution.

Serien (5 film) vises hele februar.

Vinterferie med Tim Burton og venner – fabelagtig fantasy og animation
I 1984 blev Tim Burton fyret fra sit job som animator hos Disney, fordi selskabet mente, at hans kortfilm ’Frankenweenie’ var alt for dyster. Burton smækkede med døren og blev en stilskabende ener med film som ’Edward Saksehånd’ og, nå ja, ’Frakenweenie’, produceret af Disney! På sin vej har han fået et dedikeret følge, som deler hans frodige, gotiske fantasi. I vinterferie-ugerne viser vi en stribe film af Burton og legekammeraterne Henry Selick og Shane Ackers.

Serien (6 film) vises fra 9.-24. februar.

Still Moving – klassikere i kontekst

Klassikere introduceret af drevne filmformidlere. Cinematekets succesfulde filmhistoriske kavalkade fortsætter. Susanne Fabricius introducerer musicalen ’Gold Diggers’ med koreografi af Bugsy Berkley, mens Peter Skovfoged Laursen beretter om Orsons Welles skamferede mesterværk, ’Familien Amberson’.

Lørdag den 2. februar kl. 16.00: ’Gold Diggers’. Lørdag den 23. februar kl. 16.00: ’Familien Amberson’.

Ønskefilm – publikums favoritter
Denne måneds filmperler valgt af publikum tager turen fra Paris anno 1900 over 1. verdenskrig til København 2009. Se bl.a. ’Moulin Rouge!’, ’Johnny Got His Gun’, og ‘Drømme i København’. Hvis du kommer i tanke om en film, du kunne tænke dig at se eller gense, kan du sende dit forslag pr. mail til oenskefilm@dfi.dk eller via Cinematekets Facebook-side.

Serien (10 film) vises hele februar.

Bio 12:30 - Poul Reichhardt 100 år
Film for dig, der har tid midt på dagen. Danmarks folkekære skuespiller Poul Reichhardt  ville have fyldt rundt den 2. februar. Vi viser vi to af hans mest kendte film - og en mindre kendt. Bio 12:30 ruller hver torsdag og fredag, og efterfølgende kaffe og småkager er inkluderet i prisen.

Serien (3 film) vises hele februar.

Månedens film – Everybody in Our Family
Den nærmest dokumentariske ’Everybody in Our Family’ understreger, at den rumænske nybølge langt fra har lagt sig. Her er et sorthumoristisk familiedrama om en fraskilt far, der kommer i karambolage med sin ekskone og eksens nye mand, en badeværelsesvask og en rulle gaffatape. Husk at første visning er gratis for medlemmer af Cinemateket.

7.-17. februar.

Månedens dokumentar – Planet of Snail
’Planet of Snail’ er et fintmærkende, usentimentalt portræt af et sydkoreansk ægtepar: Den tørt humoristiske Young-Chan og hans kone Soon-Ho. Han kan tale, men er både døv og blind. Hun har sine sanser i behold, men lider af en invaliderende rygradsdeformitet. De har dog begge fundet kærligheden, og filmen følger deres overraskkende velfungerende, symbiotiske dagligdag. Yi Seung-Juns dokumentar vandt i 2011 hovedprisen på IDFA.

21.-27. februar.

Mest for børn

Bio Min Bio – Jimmy og den store fersken
I Bio Min Bio viser vi to søndage om måneden gamle klassikere og nye familiefilm, der henvender sig til børn og barnlige sjæle. I denne måned viser vi animationsfilmen om Jimmy, der lever et ubekymret liv med sine forældre, som har stillet ham en tur til New York i udsigt på hans fødselsdag. Før den skønne dag kommer, bliver forældrene imidlertid spist af et næsehorn, der kommer flyvende fra himlen.

Søndag den 10. og 24. februar kl. 14.00.

Børnebiffen – for de mindste
Børnebiffen byder i februar på små stjerner til små filmentusiaster: Cirkeline, superhelten Kevin og fløjtetøsen. Der er gratis adgang til alle film på hverdage. I weekenden, på helligdage og i ferier tilbydes Børnebiffen til en pris af blot 10 kr. Børnebiffen er et gratis tilbud til daginstitutioner. Vær opmærksom på de enkelte programmers anbefalinger om alder – og på, at film sætter følelser og tanker i gang, som det kan være vigtigt at tale om.

Orsdag-søndag hele februar.

Særarrangementer

Forced Confessions – film og debat om tortur i Iran
I 2009 var dokumentarfilminstruktør og journalist Maziar Bahari tvunget til at frembringe en falsk tilståelse på iransk tv, der blev overværet af millioner af iranere. Han stod anklaget for spionage og for at skabe en ’fløjls-revolution’ med støtte fra Vesten. Mød Bahari og hør hans historie den 2. februar. Bahari fortæller om sit syn på dagens Iran i samtale med Janne Bjerre Christensen, der er Iran-ekspert, og post.doc-forsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Arrangementet er lavet i samarbejde med DIIS og Dagbladet Information.

Lørdag den 2. februar Kl. 16.45.

Breaking Ground – nazisme og film-film
Nogle af de mest provokerende og tankevækkende, korte eksperimentalfilm fra Østrig handler om landets nazistiske periode. Vi byder på otte af de bedste, samlet udner titlen ’Passing Time’. Læg dertil ’Cinema Revisted’ – et program helliget filmhistoriske dekonstruktioner.

Lørdag den 23. februar kl. 21.30: ’Passing Time’. Søndag den 24.kl. 16.30: ’Cinema Revisted’.

Oscar Shorts 2013 – årets Oscar-nominerede kortfilm
Igen i år kan Cinemateket med glæde præsentere årets Oscar-kortfilmvindere, allerede inden de er udpeget. Vi viser alle fem nominerede kortfilm – fra henholdsvis Live Action- og Animation-kategorien – som blandt andre tæller Simpsons-produceren David Silvermans 3D-animerede ’The Simpsons: The Longest Daycare’.

Lørdag den 23. februar og onsdag den 27. februar kl. 16.45 og kl. 19.00.

Gøg & Gokke – destruktionsglæde og situationskomik
For 12. gang fejrer Cinemateket Oliver ’Gokke’ Hardys fødselsdag. Fødselsdagen markeres med en festforestilling den 28. februar. Ulrich Breuning, præsident for Gøg & Gokke-selskabet Tit for Tat, introducerer duoen, hvorefter der blændes op for to smagsprøver på makkerparrets situationskomik og destruktionsglæde: den korte ’Gøg & Gokke på hospitalet’ (1932) og den lange ’Gøg og Gokke i Oxford’ (1940).

Torsdag den 28. februar kl. 19.00.

Funny Bones – Nøglen under måtten

Billy Wilders komedie ’Nøglen under måtten’ (1960) passer perfekt til en retro-sødmefuld date på valentinsdag. Filmen, der kaster et begavet ekko fra ’Mad Men’-æraen, hjemtog hele fem Oscar-statuetter, blandt andet for bedset film, instruktion og manuskript. Den er en mindst lige så gudbenådet udforskning af menneskelig dårskab som Wilders hovedværk ’Ingen er fuldkommen’.

Torsdag den 14. februar kl. 14.00.

SneakBar – nye kortfilm fra filmværkstedet
Kom til film af den nyeste generation af danske instruktører – og fest med i Asta Bar. Filmene denne gang er ’Patienten’ (19 min., instrueret af Cecilie McNair), ’Min bror’ (27 min., instrueret af Ulaano Salim), ’We are the Willows’ (26 min. instrueret af Patrick Sølberg Kristensen) og ’Sidste Weekend’ (22 min. instrueret af Niels Holstein Kaa). Der er fri entré til SneakBar, og det anbefales at bestille billetter i god tid.

Fredag den 1. februar kl. 19.00 og 21.00.

The Animation Workshop - afgangsfilm
Årets bachelorfilm fra den danske animatoruddannelse, The Animation Workshop, byder blandt andet på metaforiske hverdagsfortællinger, fantasy og psykologiske gys. Kontant leverede plots iklædes de smukkest tegnede og 3D-animerede gevandter. Det er her, fremtidens danske animatorer viser talenterne frem.

Onsdag den 6. februar Kl. 17.30.

Krimiklubben – skakmat med Bo Tao Michaëlis
I skyggen af Watergate-skandalen drejede Arthur Penn i 1975 en sort, senmoderne privatdetektivfilm med Gene Hackman i hovedrollen – en film, der nu, snart 40 år senere, velfortjent er blevet en klassiker i noir-genren. Kritiker, forfatter og krimiekspert Bo Tao Michaëlis introducer ’Skakmat’.

Søndag den 15. februar kl. 14.00.

Friday Late Night – It Might Get Loud
Med hele tre guitarhelte i én film er ’It Might Get Loud’ kræs for elskere af ’den seksstrengede’. U2’s The Edge hylder teknologien, Jack White inspireres af de gamle Delta Bluesmen, mens guitaren for Led Zeppelins Jimmy Page er en kvinde, der skal kærtegnes. De tre mestre jammer, så himlen revner!

Fredag den 22. februar kl. 21:30.

Psych-out! – film fra undergrunden
Fra kultfilmkælderen viser vi to værker af B-filminstruktøren Larry Cohen, hvis fantasi er væsentligt større end hans budgetter. Den new age-psykedeliske, apokalyptiske scfi-horror-kriminalfilm ’God Told Me To’ (1976) og stopmotion-monsterfilmen ’Q – fugleguden’ (1982). Og som altid er der vinyler og kolde øl i pausen.

Torsdag den 28. februar kl. 19.30.

Soirée filles – De elskende fra Pont-Neuf med tapas og cocktail
Pont-Neuf-broen i hjertet af Paris fungerer i Leos Carax’ film som tilflugtssted for de unge elskende (Juliette Binoche og Denis Lavant). I virkeligheden ville Paris’ bystyre ikke lade Carax spærre broen af under optagelserne, så der blev bygget en mildt sagt bekostelig 1:1-model i Sydfrankrig. ’Cinéma du look’-klassikeren ’De elskende fra Pont-Neuf’ om pigen, der flygter fra sin pæne virkelighed ud i vagabond-livet, hvor hun møder kærligheden, er en love story skræddersyet til venindepleje. Inden filmen er der tapas og cocktails i Restaurant SULT.

Torsdag den 21. februar kl. 17.00.

Danish on a Sunday
Tag din engelsktalende nabo eller veninde med – eller tip filminteresserede udlændinge om muligheden for at se gode danske film med engelske undertekster. I denne måned den politisk ukorrekte komedie ’Klovn – The Movie’ (’Clown’) og den poetiske kærlighedshistorie ’Allegro’.

Søndag den 10. februar kl. 14.15: ’Klovn – The Movie’. Søndag den 24. februar kl. 14.15: ’Allegro’.

Tid: Februar måned
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 3374 3412