Cinemateket i februar

Cinemateket byder i februar på en række spændende serier og særarrangementer. Oplev bl.a.: Sugoi eiga!* - japansk film i det ny årtusinde (* Fede film!). Levende talebobler i vinterferien – Bio Min Bio for børn og barnlige sjæle. Liv, død og Technicolor – filmfotografen Jack Cardiff. Beta-hannen fra Hollywood – Paul Giamatti. Malcolm McDowell – engelsk superstjerne fra 'If …', 'A Clockwork Orange' m.fl. Og meget, meget mere …

Serier

Sugoi eiga!* - Japansk film i det ny årtusinde

Oplev en række af de mest bemærkelsesværdige japanske film fra det nye årtusindes første årti. En skøn(som) blanding af internationale hits og overraskende fabler om livet i det moderne Japan. Den 3. februar kl. 19.00 byder den Japanske Ambassade velkommen og programredaktør Rasmus Brendstrup introducerer den skæve lolita-tragedie 'Air Doll'. *) Fede film.

Serien (9 film) vises 3.–26. februar.

Liv, død og Technicolor – filmfotografen Jack Cardiff

"Han anvendte kameralinsen som penselstrøg og han forandrede filmens æstetik for altid med sin blændende Technicolor-fotografering." Sådan lyder Martin Scorseses vurdering af den britiske filmfotograf og instruktør Jack Cardiff. Vi hylder Cardiff, der døde i 2009, med fire højdepunkter fra hans karriere som fotograf og viser desuden den nye dokumentarfilm 'Cameraman: The Life & Work of Jack Cardiff', der er blevet til gennem periode på 17 år. Den 12. februar kl. 19.00 viser vi 'En sag om liv eller død' med introduktion ved den Robert- og Bodil-vindende filmfotograf Manuel Claro, der bl.a. har stået bag 'Kandidaten', 'Alting bliver godt igen' og Lars von Triers kommende 'Melancholia'.

Serien (5 film) vises 4.–24. februar.

Malcolm McDowell – i strid medvind

Det er sjældent, man hører store stjerner udtrykke taknemmelighed og glæde ved deres karrierer. De fleste er hurtige til at fremture, hvor besværligt livet som 'berømt' er. Malcolm McDowell fremhæver ikke sit talent som noget specielt. Han var bare på det rette sted på det rette tidspunkt. Se McDowell i 'Hvis …', 'A Clockwork Orange', 'O Lucky Man!' og i 'I’ll Sleep when I’m Dead' fra 2003, der ikke fik premiere herhjemme.

Serien (7 film) vises hele februar.

USA's dårlige samvittighed – Samuel Fuller

"Hvis den første scene ikke giver dig stådreng, så smid lortet væk." Rapkæftet personlighed, tabloid fortællestil, usentimental gengivelse af samfundets problemer: Samuel Fuller (1912-97) var en omstridt instruktør i sin samtid, men siden har instruktører som Tarantino, Godard og Jim Jarmusch alle hyldet Fuller som et forbillede. Vi viser en række af hans bedste film, foruden Mika Kaurismäkis dokumentar 'Tigrero – en film der aldrig blev lavet', hvor Samuel Fuller sammen med vennen Jarmusch genser det Brasilien, han besøgte 40 år forinden.

Serien (8 film) vises hele februar.

Beta-hannen fra Hollywood – Paul Giamatti

Med sine let udstående øjne, tunge kinder og en højde under gennemsnittet er Paul Giamatti et godt eksempel på, at man kan få en karriere i Hollywood, selvom man ikke ligner Brad Pitt. Giamatti er med i alt fra små, skæve independent-film til letbenede komedie-blockbusters. Men selv når filmene er middelmådige, er Giamatti god. I februar kan du opleve Giamatti som sadistisk superskurk med had i øjnene, som fraskilt vin-entusiast, som vred tegneserieskaber – og ikke mindst i rollen som sig selv.

Serien (5 film) vises 2.-23. februar.

Levende talebobler i vinterferien! – Bio Min Bio for børn og barnlige sjæle

I vinterferien blæser vi liv i taleboblerne med en række nye og gamle tegnefilm baseret på de kendte, europæiske tegneserier; kærlige kendinge og seje helte som Asterix, Lucky Luke og Tintin på spændende eventyr. Alle filmene er med dansk tale, så der er lagt op til underholdning for hele familien – både nostalgi for de ’aldrende’, trofaste fans og øjenåbnende oplevelser for familiens yngste.

Serien (4 film) vises 13.-20. februar.

Bio 12:30 – Jesus danser tango

I februar byder Bio 12:30 på lidt af hvert. Fire fantastiske film på fransk og spansk: Den betagende franske 'Therese', den bidske 'Jesus fra Montreal', Goethe-filmatiseringen 'Valgslægtskaber' og Carlos Sauras smukke tangofilm. Kaffe og småkager inkluderet i prisen.

Serien vises hele februar.

Ønskefilm

Ønskerne myldrer ind, og vi haster med at opfylde dem. I februar kan du f.eks. opleve: Brasilianske samba-rytmer i 'Sort karneval' samt 'Frenzy', der er en af Hitchcocks sidste film.

Serien vises hele februar.

Børnebiffen

Der er gratis adgang til alle film på hverdage. I weekenden, på helligdage og i ferier koster billetter til Børnebiffen blot 10 kr. Børnebiffen er et gratis tilbud til daginstitutioner på hverdage. De mindste kan glæde sig til at se flere animationsfilm, bl.a. er der gemmeleg i 'Storvask' og fuglen, der ikke kan fløjte i 'Fløjteløs'. Der er også ræve på programmet, både som kortfilm og som animationsfilm.

Serierne vises hele februar.

Særarrangementer

’Cold Weather’ – Månedens Film

Hverdagskrimi ’Portland style’: Doug er, i lighed med arbejdskollegaen Carlos, stor fan af kriminallitteratur. Da Dougs ekskæreste Rachel pludselig forsvinder, begynder Doug og Carlos at lege amatør-detektiver. ’Cold Weather’ var en af sidste års mest roste amerikanske independent-film – en original blanding af mumblecore og klassisk krimi.

Månedens Film vises 17.–27. februar kl. 19.15.

’Bird on a Wire’ – Månedens Dokumentar

Den engelske instruktør-veteran Tony Palmers film om den canadiske forfatter og sanger Leonard Cohens europaturné i 1972 var forsvundet i 37 år. I 2010 restaurerede Palmer filmen på baggrund af et exceptionelt fund af tilfældigt opbevarede fragmenter – samt det originale lydspor! Oplev Cohen i det helt særlige spændingsfelt mellem ydmyghed og autoritet, humor og alvor, som han har en særlig sans for at generere.

Månedens Dokumentar vises 1.–6. februar kl. 19.15.

Fantômas – stumfilm med levende musik

Han er noget af en ener i filmhistorien. En superskurk, der raner med snilde, dræber med kælderkoldt blod og driver gæk med alt og alle, men som IKKE dør eller havner bag tremmer til sidst. Fantômas er så dygtig, at man må spørge sig selv, om han er mere helt end den lovlydige kommissær Juve, der jagter ham? I februar viser vi den bedste af Louis Feuillades klassiske film-føljetoner fra 1913-14 – ’Juve vs. Fantômas’ (endnu én følger til marts). Surrealistiske forklædninger, flugt i spruttønder, afsporede togvogne og vidunderlige tidsbilleder fra Paris anno 1900 – tilsat veltempereret live-klavermusik ved Ronen Thalmay.

Tirsdag den 15. februar kl. 19.00.

Kenneth Anger – Eksperimental

Hans film syder og sprutter af okkultisme, gude-ofringer, homo-erotik, nazi-fascination og ubetvingelig provokationslyst. Men de er lavet med en så viril, nærmest brunstig kærlighed til det at fortælle i billeder, at selv den mest middle-of-the-road-borgerlige betragter må sætte skepsisen på pause og lade sig overvælde. Oplev en række markante værker fra 1954 til 2008 – heriblandt eksperimentalklassikeren ’Scorpio Rising’ (1964).

Onsdag den 23. februar kl. 19.00.

Tæt på dEUS-profeten Tom Barman – SønDok

’Tempo of a Restless Soul’ er en anderledes ’rockumentary’. Den spiller ikke på de klicheer, som ofte kendetegner film om rockverdenen – sikkert fordi Tom Barman ikke alene er forsanger i det belgiske indierockband dEUS, men også politisk aktivist og en mand, der lever en hvileløst kreativ rock’n’roll-tilværelse. Instruktør Manu Riche vil være til stede ved visningen for at svare på spørgsmål og fortælle om arbejdet med ’Tempo of a Restless Soul’.

Søndag den 27. februar kl. 14.30.

Krimiklubben – Bo Tao Michaëlis introducerer ’Rebecca’

Krimiekspert, anmelder og hurtigsnakker Bo Tao Michaëlis introducerer Hitchcocks ’Rebecca’ og siger bl.a. om filmen: ”Jeg har valgt 'Rebecca', fordi den er stilren i sin spænding som en klassisk blanding af engelsk herregårdskrimi, latent (homo)seksuel gyser og psykologisk ’whodunit’”. Arrangementet er lavet i samarbejde med Bispebjerg Biblioteks Krimiklub.

Søndag den 20. februar kl. 14.00.

Gøg & Gokke-galla

De hænger sammen som kakao & flødeskum, og de har begejstret børn og voksne i et lille århundrede. Vi inviterer vi til Gøg og Gokke-galla med en pakke bestående af en kort stumfilm med levende musik og en lidt længere talefilm, hvor Gøg & Gokke skal begå sig i et berygtet fængsel. Aftenens vært er Ulrich Breuning, og afslutningsvis serveres et glas vin og noget lettere til børnene. ’De to musikanter’ vises med dansk tale, mens ’Gøg & Gokke i spjældet’ har danske undertekster. Pianist Lars Fjeldmose sætter traditionen tro treklange til duoens fortrædeligheder.

Torsdag den 24. februar kl. 19.00.

Mario Bava – Psych-Out! med ’Blood and Black Lace’ og ’Black Sabbath’

Velkommen til en aften med Mario Bava og to af det italienske B-filmgenis bedste film i en kulørt 1960’er-double feature! Bava gjorde genrefilmen til en moderne kunstform, og fornyede en lang række genrer undervejs i sine 20 år som instruktør (og kameramand). Lys, skygge, farver, stemninger og musik er mindst lige så vigtigt som plotmæssig logik i Bavas stilfulde univers – og frem for alt i hans skrækfilm, som vi her skal se to af. I pausen er der skiver på rejsegrammofonen og kolde øl for kolde kontanter i Asta bar. Psych-Out! præsenteres i samarbejde med filmgruppen STATION 16.

Torsdag den 17. februar kl. 20.00.

Arcade Fire – Friday Late Night med hot indie-hund

Den hotteste hund i det kobbel af canadiske rock-køtere, der har glammet sig ind i hjerterne på alverdens musikelskere de seneste år, er utvivlsomt Montreal-gruppen Arcade Fire. Et ensemble af spillemænd med rødder i såvel indie-pop som jazz og et output, der emmer af passion og eklekticisme. Følg processen bag gruppens foreløbige hovedværk 'Neon Bible', hvis tilblivelsesproces begyndte på landevejen i kølvandet på debuten ’Funeral’. Efter filmen er der bar og dj i Asta Bar.

Fredag den 25. februar kl. 21.45.

SneakBar – fire nye film fra Filmværkstedet

Begyndelsen og enden på livet, økonomisk og følelsesmæssigt rod i familien, samt livet som punker i provinsen er nogle af temaerne i de film, du kan opleve, når Filmværkstedet inviterer til premiere på fire korte danske produktioner. Efter visningerne er der fest og networking i Asta Bar. Der er fri entré.

Fredag den 4. februar kl. 19.00 og 21.00. Genvisning fredag den 18. februar. kl. 19.00.

TrailerPark – film & fest

TrailerPark Festival er en særegen musik- og kunstfestival, der årligt afholdes i København. En festival drevet af passion for iværksætteri og kærlighed til det kreative udtryk. Under TrailerPark Festival 2010 blev der filmet 80 timers råmateriale, som nu er klippet ned til en times indblik i en meget hektisk proces. Efterfølgende spilles op til dans i Asta Bar med udvalgte TrailerPark-djs, der vil genkalde sommerens stemning midt i vintermørket.

Lørdag den 12. februar kl. 21.45.