Cinemateket i juni

PROGRAM. Cinemateket byder i juni på en række af Chan-Wook Parks dirrende værker - blandt andet den spritnye ’Stoker’, der ikke kommer i dansk distribution. Dertil 18 nye fransk-canadiske film fra Québec, John Fahey-hyldest med film og live-koncert, foto-aften, John Carpenter-double bill i Psych-out!-biffen - og meget, meget mere …

Serier

Chan-Wook Park – skæbnestunder af ild og is
Sydkoreansk film står stærkt i disse år. Det kan man blandt andet takke Chan-Wook Park for. Siden den stilsikre instruktør slog internationalt igennem med hævnfantasien ’Old Boy’, har han gjort sig bemærket med dirrende værker som ’Sympathy for Mr. Vengeance’ og det eksalterede vampyr-syreudslip ‘Thirst’. Oplev dem alle i denne retrospektive serie, der helt eksklusivt også byder på Parks nye, roste Hollywood-drama ’Stoker’ med blandt andre Nicole Kidman på rollelisten. Se desuden den kuleskøre ‘I’m a Cyborg, But that’s OK’, der vises for første gang herhjemme.

Serien (9 film) vises 30. maj-23. juni. 

Ciné Tapis Rouge – nye fransk-canadiske film
Fransk-canadisk film har særligt siden 1980’erne været garant for levende, virkelighedstro, men samtidig innovative produktioner. I oktober blev en række nye danske film vist i Montreal, og nu er rollerne så byttet om, når Cinemateket præsenterer en serie spændende film fra den fransktalende del af Canada. Åbningsarrangement den 31. maj med Berlin-prisvinderen ’Inch'Allah’, der skildrer Israel-Palæstina-konflikten fra en ung canadisk læges synsvinkel. Vi får besøg af filmens producer Kim McCraw. Dagen efter kan man møde instruktør Philippe Lesage, som fortæller om sin dokumentarfilm ’Laylou’, der handler om den magiske tid mellem ungdoms- og voksenliv.

Serien (8 film) vises 31. maj-23. juni.

Christopher Walken – elskelig excentriker

Han er fortrinsvis kendt for at spille personer, der befinder sig langt ude på det mentale overdrev. Alligevel elsker alle Christopher Walken. Blandt kolleger og komikere er der gået sport i at imitere Walkens omhyggelige repliklevering og karakteristisk knirkende stemme. Vi byder på en række af det amerikanske skuespiller-ikons bedste præstationer – fra gennembruddet i ’The Deer Hunter’ over den sjældent viste undergangsvision ’King of New York’ til Todd Solondz’ nyeste påhit ’Dark Horse’. 

Serien (8 film) vises 1.-22. juni. 

Månedens Film – Sunset Boulevard

Alle moderne metafilms moderdyr – en film noir fortalt fra ligets synsvinkel. ’Sunset Boulevard’ er en vidunderligt forskruet fortælling om en manuskriptforfatter, der lader hånt om sine egne idealer og bruger sine kræfter – for ussel mammon – på at genoplive en aldrende stumfilms-divas karriere. En øm og generøs hyldest til Hollywoods drømmefabrik, der tillader sig at være bevidst om sin egen illusionskunst. Vises i en flot nyrestaureret DCP-udgave.

6.-16. juni.

Ønskefilm juni
Blandt denne måneds tilbud i Københavns eneste vælg-selv-biograf er 70'er-klassikeren 'Marathonmanden', 'Sort solskin' med Sidney Poitier og Roberto Benignis Oscar-vinder 'Livet er smukt'. 

Serien (7 film) vises hele juni.

Danish on a Sunday - Jagten og De fem benspænd
To gange om måneden holder vi søndags-bio for engelsk-talende gæster i Cinemateket. Denne gang med Thomas Vinterbergs 'Jagten' og Lars von Trier/Jørgen Leth-samarbejdet 'De fem benspænd'. 

9. juni kl. 14:15: 'Jagten'. 23. juni kl. 14:15: 'De fem benspænd'. 

Mest for børn

Verdens Bedste Børnefilm – frøer og drengepiger
Cinematekets nye familiefilms-tiltag Verdens Bedste Børnefilm har ét mål: at vise kvalitetsfilm for børn og unge og deres forældre – til en pris, hvor alle kan være med. I juni har vi valgt den muntert musikalske tegnefilm ’Frøernes spådom’ for de mindste og ungdomsfilmen ’Tomboy’, om ti-årige Laure, der antages for at være en dreng og vælger at spille med på spøgen.

9. juni kl. 14.00: ’Frøernes spådom’. 16. juni kl. 14.15 ’Tomboy’.

Børnebiffen
Børnebiffen tager de mindste filmelskere med udenfor i naturen i Juni. Cirkeline tager på ferie på Mallorca, og får nogle fantastiske eventyr til havs og til lands. Svalen bygger rede til dens unger, og så skal der skaffes mad. Den nye sommerfugl tager på picnic i skoven, men en sommerfuglefanger kommer i vejen for hyggen. Asfaltmaskinen lægger vej, så vi kan komme på ferie på lige, flade veje. Emil besøger en kaningård i Op med humøret. Derudover bygges der på livet løs i Hvem bløder? – og sidst på aftenen tager De fantastiske 3 på superhelteeventyr.

Serien (11 film) vises 1.-23. juni.

Særarrangementer

Foto-aften – tæt på New Yorks billedkronikør
Saul Leiter (f. 1923) har fotograferet de samme få gader gennem seks årtier med et udsøgt blik for vinduernes halve refleksioner, vejrets naturlige fotofiltre og ikke mindst byrummets pludselige udbrud af farver. I anledning af Copenhagen Photo Festival viser den helt nye portrætdokumentar om Leiter, ’In No Great Hurry’. The Times har kaldt filmen ”en smuk film om en vidunderlig mand”. Instruktør Tomas Leach introducerer.

11. juni kl. 19.15.

Friday Late Night – John Fahey hyldest
Sangskriveren, forfatteren og provokatøren John Fahey (1939-2001) spillede guitar som et helt orkester, men er ikke desto mindre blevet betegnet som faderen til American Primitive Guitar. Fredag den 14. juni viser vi den spritnye film om guitarlegenden, der samlede tråden op fra country- og blues-pionere som Blind Willie Johnson og gav den videre til Beck, Thurston Moore og Pete Townsend. Friday Late Night er arrangeret i samarbejde med Festival of Endless Gratitude, som inden filmen byder på en hyldest til Fahey i Asta Bar i form af en eksklusiv akustisk optræden med den portugisiske guitarist Norberto Lobo. Koncerten begynder kl. 20.30. Efter filmen er der vinyler på grammofonen frem til midnat.

14. juni kl. 21.30 - med koncertstart kl. 20.30. 

Jødisk Kulturfestival – to film om 2. verdenskrig
Optakten til tredje jødiske kulturfestival (der finder sted 5.-9. juni) foregår i Cinemateket. Den 4. juni viser vi den nye debatskabende 2. verdenskrigs-film ’Aftermath’. Dagen efter, på festivalens officielle åbningsdag, viser vi Dariusz Jablonskis tankevækkende filmperle ’Amatørfotografen’, om fastholdelse og fortrængning. Jablonski (også producer på 'Aftermath') vil være til stede ved begge visninger og besvare spørgsmål. 

4. juni kl. 19.15: ’Aftermath’. 5. juni kl. 18.30: ’Amatørfotografen’.

Middelalderen oplyst – bag om Rosens navn
Umberto Eco skrev med ’Rosens navn’ en moppedreng af en krimi baseret på research i middelalderens tænkning og ikke mindst dens tabuer. I instruktøren Jean-Jacques Annauds filmatisering spilles hovedrollen som William af Baskerville af Sean Connery, der sætter sig for at løse en mordgåde, hvis proportioner og perspektiver bare vokser. Ph.d. Jacob Tullberg holder en levende introduktion om fup og fakta i Ecos/Connerys middelalder-univers.

12. juni kl. 18.30.

Psych-out! – Carpenter Urban Action
Non-stop action fra L.A. til New York City med John Carpenter i instruktør-stolen! ’Psych-Out’ har tidligere hyldet horror-eksperten Carpenter, men denne gang er der action med stort A på plakaten i to af hans mest eksplosive hits. Aftenens double feature starter med ’Sidste nat på station 13’, hvor voldspsykopaterne i rockerbanden Street Thunder belejrer en politistation for at hævne sig på de betjente, der har skudt seks af deres medlemmer. Den følges op af ’Flugtaktion New York’ med Kurt Russell og funk-legenden Isaac Hayes i hovedrollerne. Bar og psykedelisk rejsegrammofon mellem filmene.

20. juni kl. 19.00.

Funny Bones – Playtime
Det franske filmgeni Jacques Tati kunne forvandle simpel falde-på-halen-komik til stor kunst – og han gjorde det næppe bedre end i ’Playtime’ fra 1967. Tatis faste figur, den distræte Monsieur Hulot, vandrer rundt i et moderne Paris, hvor teknologi og trendy arkitektur er ved at kvæle menneskene. Men det er altså langt fra så tungt, som det lyder!

5. juni kl. 19.15.

SneakBar juni
SneakBar er stedet, hvor kommende danske filmtalenter viser, hvad de kan inden for eksperimental-, kort- og dokumentarfilm. Fredag den 7. juni vil der være mulighed for at se nogle af de film, der bliver lavet på Filmværkstedet - og møde filmtalenterne bag. Filmene vises kl. 19.15 og igen kl. 21.00. Der er fri entré og efterfølgende bar. Læs mere på SneakBars Facebook-side: www.facebook.com/SneakBarCinemateket

7. juni kl. 19.15 + 21.00.

Husk også, at der stadig er mulighed for at se film i de serier, der begyndte i maj – herunder en række klassikere af den italienske filmaristokrat Luchino Visconti og en stribe syndige svenske sommerfantasier.

Tid: Juni 2013.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12.