Cinemateket i marts-april

NYT PROGRAM. Cinematekets marts-april-program er på gaden. Radaren er rettet mod Afghanistan, Catalonien, New Zealand, Irland og mange andre eksotiske steder. Og frekvensen er indstillet på mode og musik i stor stil. Oplev også en stribe at de allerbedste danske film fra året, der gik – og anden halvdel af vores store David Lynch-retrospektiv samt en eksklusiv serie belgiske film, som vises i forbindelse med officielt statsbesøg. Plus meget, meget mere...

Serier og festivaler

Dansk film 2016 – årets bedste valgt af Nanna Frank Rasmussen 

Jyllands-postens anmelder Nanna Fransk Rasmussen har udpeget de syv bedste film fra 2016. Hendes valg faldt på 'Forældre', 'Shelley', 'Hundeliv', ’Kollektivet’, 'Den magiske juleæske', 'Jacob Holdt: mit liv i billeder' og 'Fuglene over sundet'. Se dem alle gennem hele marts-april. Nanna Fransk Rasmussen introducerer visningen af 'Forældre' den 15. marts.
Dansk film 2016 (7 film og events) 1. marts-22. april

Statsbesøg og to belgiske enere – Felix van Groeningen og Joachim Lafosse

I slutningen af marts kommer det belgiske kongehus på officielt statsbesøg i Danmark, og Cinemateket sætter i den anledning fokus på belgisk filmkultur med besøg af to af tidens mest spændende filminstruktører, Felix van Groeningen ('The Broken Circle Breakdown') og Joachim Lafosse ('Efter kærligheden'). Vi viser de fire seneste film af dem begge – og 29.-30. marts besøger Lafosse Cinemateket.
To belgiske enere (8 film og events) 29. marts-11. april

Musikfilm Festival '17 – 22.-30. april

Velkommen til den femte udgave af Musikfilm Festivalen, Danmarks eneste festival med specifikt fokus på musikfilm. Sloganet er "9 dage, 35 film, 100% lydoplevelse!" og programmet er hermed større end nogensinde – og det bugner desuden af en stribe særarrangementer og fester samt det årligt tilbagevendende plademarked. Her er alt hvad et musikhjerte kan banke for – fra punk og funk over triphop og britpop til jazz, americana og dødsmetal. Der er Early Bird-rabat på alle billetter frem til 27. marts.
Musikfilm Festival ’17 (35 film og events) 22.-30. april

Catalansk Filmfestival – 1.-5. marts

Udforsk den catalanske identitet fra forskellige historiske og aktuelle vinkler, når Cinemateket slår dørene op for årets Copenhagen Catalan Film Festival. På plakaten er fem aktuelle film, der tilsammen tilbyder et alsidigt indblik i det catalanske samfund. I forbindelse med filmvisningerne byder festivalen på koncerter, instruktørbesøg og gastronomiske oplevelser.
Catalansk Filmfestival (6 film og events) 1.-5. marts

Afghansk Filmfestival – 12.-21. april

Hvor godt kender vi Afghanistans diversitet og kulturhistorie, når vi skræller den endnu ikke afsluttede krig med Taleban bort? I samarbejde med en række samarbejdspartnere udvider vi horisonten og inviterer på en ti-dages rejse gennem stor litteratur, mageløse landskaber, lidelse, ømhed, en rigdom af farver og fortællinger, stolthed, granatsplinter og trodsigt håb.
Afghansk Filmfestival (12 film og events) 12.-21. april

David Lynch – film, kunst, kaffe og Twin Peaks 

Vi fortsætter vores store David Lynch-retrospektiv og viser i marts og april spillefilm fra 1990’erne og 00’erne og afholder en række arrangementer, hvor vi kommer hele vejen rundt om den populære amerikanske auteur og multikunstner med det høje hår: Kunsten, kaffen, meditationen og selvfølgelig tv-fænomenet 'Twin Peaks'.
David Lynch (10 film og events) 1. marts-26. april

Copenhagen Fashion Film Festival – Moving the Fashion Image 18.-28. april

Fra unikke stumfilm og ikoniske undergrundsfilm til helt nye modefilm med blikket rettet mod bæredygtighed og de udfordringer verden står over for. Copenhagen Fashion Film Festival byder ikke blot på særlige filmoplevelser, men også inspirerende talks, events og debataftener.
Copenhagen Fashion Filmfestival (6 film og events) 19.-29. april

Nøglerne til La La Land – tre inspirationskilder og et foredrag

'La La Land' har været en gave i den kolde tid, Ryan Gosling og Emma Stone har fået hjerter til at slå i 8/8-delstakt, og musicalen har vist at den lever i bedste velgående! Oplev 'La La Land'-instruktør Damien Chazelles syv år gamle forstudie 'Guy and Madeline on a Park Bench' samt andre inspirationskilder – og vær med, når Bo Tao Michaëlis i samarbejde med Filmmagasinet Ekko den 4. marts viser klip og fortæller om sine yndlingsmusicals gennem tiderne.
Nøglerne til La La Land (4 film og events) 4. marts-10. april

Flere serier og festivaler i Cinemateket i marts – april

Ny irsk film – voksende talentmasse (2.-15. marts). Cinéma du monde – alverdens film på fransk (22.-30. marts). Technicolor verden rundt – Himalaya, Niagara Falls, Indien (2. marts-16. April). New Zealand på hovedet – feriegys og grin med Taika Waiti (3. marts-20. april). Danish on a Sunday – Danish hits/English subtitles (5. marts-23. april). Blodig Weekend (6.-9. april). CPH:DOX (16.-26. marts). Ønskefilm – film valgt af dig (3. marts-21. april). Copenhagen Architecture Festival (27. april-7. maj). Dansens dag 2017 – kærlighed til dans (20.-29. april).

Særarrangementer

The Sound of Music – Sing-along med apfelstrudel 

Kom til The Sound of Music sing-along i marts og april. Cinemateket præsenterer filmen i en restaureret udgave med fine sangtekster på lærredet, og der er frit lejde til at synge med på alle ørehængerne. Skuespiller Anja Owe deler ud af sin musicalkærlighed før og under visningerne. Vi byder på saftevand og apfelstrudel undervejs.
5. marts kl. 12.00 + 2. april kl. 14.00

Historier om Danmark – fra guldhorn til klaphat 

Fra april til december bliver danmarkshistorien endevendt, diskuteret og måske revideret, når DR – med Lars Mikkelsen som fortæller – laver historiske nedslag i serien 'Historien om Danmark'. Cinemateket hører til de mange institutioner, der giver disse nedslag perspektiv og dybde med særlige events og udstillinger. Vi lægger ud den 4. april med et debatarrangement, der sætter tendenser i dansk historieskildring på film under lup under ledelse af Bue Kindtler fra Rigsarkivet, og viser A.W. Sandbergs dokumentar om danernes historie fra istid til nutid (skabt til Verdensudstillingen i Paris 1937). Den 18. april er det blevet vikingetid, og vi præsenterer Malene og Paul Gernes' 'Normannerne' (1960) – ligeledes med oplæg. 
4. april kl. 19.15 + 25. april kl. 16.45

Film, tapas & cocktails – Wild Tales + The Grand Budapest Hotel

I samarbejde med Restaurant SULT og Copenhagen Fashion Film inviterer Cinemateket til to eksklusive aftener, der kombinerer tapas og film. Der er menu og cocktails i SULT fra kl. 17.00 efterfulgt af film kl. 18.00. Filmene er Relatos Salvajes' fabulerende 'Wild Tales den 9. marts og Wes Andersons kærlige, skøre 'The Grand Budapest Hotel' den 19. april.
9. marts kl. 17.00 + 19. april kl. 17.00

Øl, film og skumsprøjt – Master and Commander med IPA-Smagning

Foredrag og ølsmagning: Øl-ekspert og storyteller Carsten Berthelsen tager os på en tur fra England til Indien – og fra 1800-tallet frem til i dag, når han fortæller om IPA'ens historie. Når der er smagt på øllet går vi i biografen og ser 'Master and Commander', hvor Russell Crowe spiller en britisk kaptajn, der under Napoleons-krigene jagter et fransk skib rundt om Kap Horn.
18. april kl. 18.00

Gøg og Gokke-Galla – frydefulde ødelæggelser

Ulrich Breuning, legendarisk præsident for Gøg & Gokke-selskabet 'Tit for Tat', forestår de indforskrevne ritualer, blænder op for kortfilm med slapstick og barnlig destruktionsglæde – og løfter glasset, når der afsluttes med et glas vin. Filmprogrammet består bl.a. af 'Sikke et hus' og 'Røg i køkkenet'.
10. marts kl. 19.15

Psych-Out! Film fra undergrunden – Frank Zappa special + THX 1138 

Psych-Out!-biffen hylder b-filmen, kultfilmen, det syrede, smalle og fantastiske. Den 16. marts præsenterer Psych-Out! i samarbejde med CPH:DOX den spritnye Frank Zappa-dokumetar 'Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words' – efterfulgt af Zappes egen og helt igennem blæste indfangning af livet på landevejen '200 Motels' (1971) med introduktion af Zappa-kender Lars Movin. Den 13. april står den på George Lucas' debut og New Hollywood-sci-fi-perle 'THX 1138', der introduceres af filmforsker Peter Ole Pedersen, som fortæller om filmen med udgangspunkt i sin nye bog 'Paranoia på film'.
16. marts kl. 19.00 ('Eat That Question') og 21.15 ('200 Motels') + 13. april kl. 19.00 ('THX 1138')

Friday Late Night: Musikfilm og bar – Joe Cocker og svedig soulfest 

Kom til europapremiere på 'Mad Dog With Soul' – en musikalsk livsrejse med beat- og blueslegenden Joe Cocker præsenteret i samarbejde med CPH:DOX. Baren åbner kl. 20.00. Filmen begynder kl. 21.30. Og tag danseskoene på og nyd storsvingende soultoner i premieren på 'Bang! The Bert Berns Story' om Bang! Records-grundlæggeren Bert Berns. Med efterfølgende Late Night-soulfest den 28. april fra kl. 21.30 (bar fra kl. 20.00).
17. marts kl. 21.30 ('Mad Dog With Soul') + 28. april. Kl. 21. 30 ('Bang! The Bert Berns Story')

Fri Fredag – fredagsbar med Gorillaz live i Manchester – fri entré

Tyvstart weekenden med kolde kvalitetsøl og god musik i Cinematekets pop-up bar, der på udvalgte fredage byder på liveoptagelser med kendte pop- og rocknavne på hele tre lærreder på én gang. Sammen med Musikfilm Festivalen og Warner Music viser vi den 28. april 'Gorillaz: Demon Days – Live at The Manchester Opera House'. Filmen begynder kl. 17.00. Baren åbner kl. 16.00.
28. april kl. 17.00

Flere særarrangementer i marts-april 

Filmarkivet præsenterer Psilander – dansk stumfilms glemte stjerne (12. marts). Cocteaus 'Skønheden og udyret' – eventyret i surrealistisk drømmeland (11. marts + 2. april). Canada 150 år – Inuit-film og jubilæums-reception (19. april). Filmuniversitetet – 'Rashomon – dæmonernes port' + 'Hvis …' (11. marts + 1. april) Yukio Mishima – Temaaften med film, foredrag og strygekvartet (6. april). Faust og sorgsang – musik af Else Marie Pade og Birgitte Alsted (7. april). New Danish Screen præsenterer - Hr. Boe & Co. – 'Offscreen' med instruktørbesøg (5. april). Flugttanker - Film og debat: Ingenmandsland (2. marts). Søndagsmatiné x 2– jazzdramaet 'Whiplash' og portrættet af den polske mesterkomponist Krzysztof Penderecki 'Paths Through the Labyrinth' (12. marts + 30. april).

Månedens Film og Månedens Dokumentar

Månedens Film i marts – Certain Women

Kelly Reichardts vinder af hovedprisen på London Film Festival 2016, 'Certain Women', følger tre meget forskellige kvinder i den lille by Livingstone i Montana, USA. Usentimentalt skildret men med funklende præstationer af skuespillerinderne Laura Dern, Michelle Williams og Kristin Stewart. En lokal men universel fortælling.
2.–12. marts 

Månedens Film i april – Hedi

Tunesisk perle af Ben Attias, koproduceret af Dardenne-brødrene, som gav Majd Mastoura Sølvbjørnen for bedste hovedrolle ved Berlin-festivalen. Et gribende drama om at finde sin sjæl og vriste sig løs af rutiner og ydre forventninger.
20.–30. april 

Månedens Dokumentar i april – Lo and Behold, Reveries of the Connected World

Werner Herzogs tankevækkende og særdeles underholdende undersøgelse af internettet, og hvad internettets udbredelse betyder for vores personlige forhold til hinanden. Herzog bevæger sig i ti kapitler fra nettets fødsel til dets vidstrakte indflydelse på nutidens samfund.
6.–13. april

Børne- og familiefilm

Far til fire x fire – 1950’er-bif i påskeferien

Oplev fire af de bedste film fra den såkaldt første generation af Lille Per-film, hvor først Ib Schønberg og siden Karl Stegger spillede familiefar. 'Far til fire'-universet giver god anledning til en snak med børnene om dengang og nu – kønsroller, moralopfattelse, mobning m.m. Som perspektiv til påskeferievisningerne præsenteres dokumentariske filmbidder fra 1950’erne som forfilm.
11. marts–22. april

Børnebiffen – for de mindste 

’Dronning Numse’, ’Næsehornsdans’ og andre sjove, lærerige film i overskuelige programmer. Børnebiffen viser kvalitetsfilm for de 3-7-årige hver weekend og på udvalgte hverdage i marts-april. Der er ekstraforestillinger i påskeferien.
Hele marts-april

Tid: Marts-april 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og tlf. 3374 3412.