Close-up: Grønland og Færøerne

ØKULTURER. Oplev nye sider af Grønland og Færøerne, når Cinemateket tager dig på visuelle rejser til de dramatiske og isolerede øer.

Færøske biodage

30. september-2. oktober stiller Cinemateket skarpt på den vulkanske øgruppe, som ligger isoleret i Nordatlanten. I tre dage tager vi temperaturen på nye strømninger og viser ældre film, som alle er inspireret af det barske landskab og mentaliteten på øerne.

Oplev de nye tendenser i færøsk film torsdag den 2. oktober, når Cinematket viser en række film fra de seneste fem år – med alt fra skæve skæbneberetninger og poetisk hverdagsrealisme til unikke musikvideoer og originale kunstfilm. Seriekurator Birgir Thor Møller fortæller om udviklingen.

Færøsk Kortfilmsaften torsdag den 2. oktober kl. 21.00.

Mød den markante instruktør Katrin Ottarsdóttir, når hun præsenterer sit premiereaktuelle psykologiske drama ’Ludo’, om en 11-årig pige fanget mellem sin psykisk ustabile mors omskiftelige temperament og sin fars velmenende passivitet.

’Ludo’ vises tirsdag den 30. september kl. 19.15. Q&A med Katrin Ottarsdóttir.

Cinemateket viser to andre af Katrin Ottarsdóttirs film: Den skæve roadmovie ’Bye Bye Bluebird’ (1999), om to rebelske veninder Barbara og Rannvá, der vender tilbage til Færøerne efter flere år i udlandet. Og ’Sporerne gror ud af ord’ (2009) en hyldest til den færøske forfatter Jóanes Nielsen. Portrætfilmen går bag om forfatteren, ærke-færingen og kommunisten Jóanes Nielsen og skildrer manden, der har det skrevne ord så velsignet i sin magt.

’Bye Bye Bluebird’ vises torsdag den 2. oktober kl. 18.45.

’Sporerne gror ud af ord’ vises tirsdag den 30. september kl. 21.30. Introduktion af Katrin Ottarsdóttir.

Læs mere om 'Færøske Biodage og se det fulde program her. 

Grønland - set med grønlanske øjne

Greenland Eyes præsenterer i dagene 18.-24. september en stribe nye og ældre film optaget i Grønland med introduktion af instruktører, medvirkende og andre gæster. Visionen med filmfestivalen er at inddrage publikum i en dialog om samtidens Grønland, som lige nu er i mediernes søgelys på grund af diskussioner om global opvarmning, olie- og mineraludvinding og (u)afhængighed af Danmark.

Mød instruktør og producer af Grønlands første komedie: ’Hinnarik’s Dream’. Grønlands første filmkomedie er fuld af sort slapstick-humor og andre visuelle gags.

'Hinnarik’s Dream' + forfilm: ’The Dream’. Søndag den 21. september kl. 16.30.

Kom også til kortfilmsaften med tre grønlandske kortfilm. ’Moving Images’ er en poetisk dokumentarfilm om Thuleforflytningen i 1953 og konsekvenserne for områdets befolkning. ’The Sledge Patrol’ sætter fokus på forholdet mellem Grønland, Danmark og Nordamerika under 2. Verdenskrig. Og endelig fortæller ’My Norwegian Gradfather’ en lidet kendt historie om Nazitysklands interesse for Grønland.

Tre kortfilm fra Grønland. Tirsdag den 23. september kl. 19.00.

Mød fotografen og medinstruktøren på ’Byen ved verdens ende’, David Katznelson og oplev hans bjergtagende og humoristiske skildring af den isolerede nordgrønlandske by Niaqornat, bestående af 59 mennesker og 100 slædehunde.

’Byen ved verdens ende’ med instruktørbesøg + forfilm: ’Greenland Unrealised’. Tirsdag den 23. september kl. 21.30.

Læs mere om ’Greenland Eyes’ og se det fulde program her.

Grønlandske film online

Filmcentralen har i forbindelse med filmfestivalen Greenland Eyes samlet kort- og dokumentarfilm under temaet 'Grønland før og nu' med film fra 1955 til 2013 - frit tilgængeligt på Filmcentralen. Besøg Filmcentralen.dk for at se udvalget under 'Grønland før og nu'.

Tid: 'Færøske Biodage' 30.-2. oktober og ’Greenland Eyes’ 18.-24. september.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: online eller på tlf. 33 74 34