Elena: Mageløs russisk realisme

MÅNEDENS FILM. Andrey Zvyagintsevs Cannes-vinder 'Elena' er en begavet fortælling fra det moderne Rusland, som byder på eftertænksom realisme og sitrende drama. Filmen vises 17.-27. januar i Cinemateket.

Den russiske filmskaber Andrey Zvyagintsevs debutfilm 'The Return' blev belønnet med Guldløven i Venedig, og Zvyagintsev blev navnet, der kunne løfte arven efter landsmændene Andrei Tarkovsky og Aleksandr Sokurov. Hans tredje film, 'Elena', manifesterer et ry som mester i antydningens kunst. Filmen modtog juryens særpris på filmfestivalen i Cannes og Nadezhda Markina, der ses i titelrollen, har fået store roser for sin præstation.

Elena er en pensioneret sygeplejerske, som deler hus med den ældre velhaver Vladimir. Elena og Vladimir er gift, men hans svigtende helbred og deres forskellige sociale baggrunde gør, at de på pragmatisk vis er gledet tilbage i deres oprindelige roller som henholdsvis plejer og patient. Handlingens omdrejningspunkt bliver det faktum, at parret hver især er foragtende og uforstående over for hinandens voksne børn, hvilket medfører konkrete stridspunkter og moralske dilemmaer. 

'Elena' skildrer vores tid i et fatalt drama om civilisationens forfængelighed og værdier i forfald. Filmen er en betydelig hverdagsfortælling fra nutidens Rusland, der byder på observerende realisme og underspillet, subtilt ubehag.

Anmelderne skriver:

♥ ♥ ♥ ♥ "Filmen kan ses som et kvindeportræt, en fortælling om egoisme og materialisme og en psykologisk historie om gensidig afhængighed og familier." (Kim Skotte, Politiken)

★★★★ "...en sær og særlig fortælling. Fuld af underspillede pointer og med en moral, der er så anløben, at man på samme tid fascineres og frastødes." (Louise Kidde, Berlingske)

★★★★ "...i stedet for at svælge i følelser, holder instruktøren sin historie i stramme tøjler og trækker scenerne så længe, at man som tilskuer næsten gisper efter vejret i formodning om, at noget vil ramle. Det stille drama er voldsomt." (Katrine Sommer, Jyllands-Posten)

"Med Elena er han [Instruktør Andrey Zvyagintsev] stærkt tilbage med et fascinerende, flertydigt drama om en nutidig verden i forfald på flere planer." (Eva Novrup Red, Information)

★★★★ "Den holder fast i sin enkelthed og imponerer med fremragende skuespil." (Kathrine Nørrelund, CinemaOnline.dk)

★★★★★ "Subtilt russisk drama afslører de ubehagelige sandheder om mennesket med en herlig kuldegysende effekt." (Yu Mei Leong, OnFilm.dk)

★★★★★ "I velkomponerede billeder giver Zviaguintsev et rystende portræt af det moderne Rusland, hvor penge er magt og hvor ikke mindst de ældre kvinder kommer i klemme." (Michael Søby, cphculture.dk)

Tid: 17.-27. januar
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 3374 3412