Hvinende baghjul og hypnotiske gentagelser – ugens skæve tilbud

Decembers godtepose er tung og rummer også kræs for kendere, og kultentusiaster. Oplev bl.a. en samling af Malcolm Le Grices filmeksperimenter den 15. december og to benzin-osende asfalt-klassikere årgang 1971 den 16. december.

Eksperimental: Fem hypnotiske film af Malcolm Le Grice

Malcolm Le Grice (1940-) er en af de mest indflydelsesrige modernistiske filmskabere i britisk filmkunst. Han startede i 1960’erne som billedkunstner, men skiftede i midten af årtiet til filmmediet. Hans tidlige værker er opbygget som strukturerer i tid med hypnotiske gentagelser af lyd og billeder.

Se fem af Le Grices film onsdag den 15. december kl. 19.00. Vi viser blandt andet 'Berlin Horse', der er en undersøgelse af forholdet mellem filmoptagelsen og filmoplevelsens reelle tid, og 'Whitchurch Down (Duration)', hvor Le Grice blander farvesekvenser med optagelser af landskaber og sætter fokus på filmens struktur.

Psych-Out: To benzin-osende kultklassikere til én films pris!

1971 var et prima år for 'chase-filmen' – den særlige afart af road movie-genren, som er fuld af hvinende, forkromede baghjul, og som befolkes af 'drifters' med hang til stoffer, beatmusik og andre søde sager. Du får to af slagsen for én films pris torsdag den 16. december kl. 20.00, når Psych Out!-biffen viser 'Vanishing Point' og 'Two-lane Blacktop'.

I 'Vanishing Point' (eller 'Speed', som filmen kom til at hedde herhjemme) brøler hovedpersonen Kowalski gennem landskabet i en toptunet Dodge Challenger – på pep-piller og med halvdelen af den amerikanske politistyrke i hælene. Dodgen skal køres fra Denver til San Francisco på rekordtid i en lyssky handel, så Kowalski propper sig med amfetamin og begiver sig derudaf.

Samme aften kan du i 'Two-lane Blacktop' opleve James Taylor og Beach Boys-trommeslageren Dennis Wilson som bil-'outlaws', der tjener til dagen og vejen ved at udfordre ligesindede til dueller. En gennemført symbolsk beskrivelse af lysten til at bevæge sig fremad, uanset om der er noget at bevæge sig frem imod.