Linklaters 'Bernie' tager kegler, hjerter og stjerner

TRAGIKOMISK GENREHYBRID. Oplev Jack Black i sit livs rolle som smalltown bedemanden Bernie Tiede i Linklaters originale komedie, der parafraserer en virkelig, vanvittig mordhistorie. Se den anmelderroste, sorthumoristiske perle i Cinemateket 6.-19. september.

Månedens Film i Cinemateket er en absurdistisk, sorthumoristisk komedie af Richard Linklater. Anmelderne er begejstrede.   

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ”Forunderligt, at en film om et lillebysamfunds kollektive psykose kan virke så opløftende.” (Sophie Sonne, Politiken)

★★★★★   ”Genistreg” – ”Et usædvanligt dokudrama, hvor virkelighed og filmfiktion helt konkret blander sig på lærredet” (Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten)

★★★★★★ ”’Bernie’ er et beskedent, men dybt originalt mesterværk. Den er alt, hvad en film skal være: Den underholder, bevæger, forarger og sætter tankerne i gang.” (Kasper Vegeberg, Nosferatu).

Based on real events

’Bernie’ er en original komedie, hvori Linklater parafraserer en virkelig, vanvittig mordhistorie. Den lille Texas-by Carthage trak store overskrifter i august 1997, da den 81-årige Marjorie Nugent, byens rigeste enke, blev fundet på bunden af sin egen dybfryser. Få dage efter tilstod en meget samarbejdsvillig lokal begravelsesassistent, Bernie Tiede, at have myrdet enken med fire skud i ryggen.

Linklaters film er baseret på en legendarisk artikel af Skip Hollandsworth, der beskriver efterdønningerne i Carthage. Og de er ikke just, som man skulle vente det. Carthages indbyggere forsvarede nemlig hele vejen igennem den vellidte Bernie og gav ham helgenstatus trods sin ’forseelse’.

Jack Black i sit livs rolle

Trods filmens makabre omdrejningspunkt er den hverken actionpacked eller ”whodunit”-drevet, men fokuserer tålmodigt på den komplekst tegnede karakter Bernie Tiede og hans interaktion med lillebyens indbyggere. Og det er i Jack Blacks portræt af den buttede bedemand Bernie, at filmen ifølge kritikerne finder sin allerstørste styrke.

”At filmen lykkes, er først og fremmest Jack Blacks fortjeneste,” skriver Politikens anmelder.

Tid: 6.-19. september
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412