Lyden af jul - ’Jingle Bell Rocks’ og andre musikfilm-perler i Cinemateket i december

MUSIKALSKE JULEGODTER. Glem alt om bjældeklang, korsang og overspillede jule-carols. Cinemateket ringer julen ind med alternative musikfilmklokker. Følg i hælene på amerikanske julepladesamlere i den gribende, humørfyldte nye dokumentar ’Jingle Bell Rocks!’ – og oplev 8-bit-cyperpunk, en operaklassiker med Herbert von Karajan på dirigentpodiet og ’Woodstock’ i den forlængede Director’s Cut-udgave.

Julegaven til (jule)musikjunkier - og andre, der holder af en gribende historie

Tag på et trippet, nostalgisk og vidt øjenåbnende filmisk slæderidt ind i den forunderlige verden af amerikansk julemusik. Mød undergrundsmusikere, one-hit wonders og renommerede navne som The Flaming Lips, Run-DMC, The Free Design, Low, Miles Davis & Bob Dorough, Clarence Carter, El Vez og mange flere i dokumentaren 'Jingle Bell Rocks!'. Hele banden er bragt sammen af julemusikjunkien og filmmageren Mitchell Kezin, som løfter sløret for sine mest skattede alternative julesange – og dem der virkelig får hans følelsesregister til at ringe. Hør desuden hvad diverse djs, radioværter, kritikere og samlere, som deler Kezins passion, har at berette om emnet – og find ud af hvor omfattende, vanvittig og himmelsk herlig ”the world of jingle bell rock” egentlig er. Du vil bl.a. støde på titler som 'Merry Christmas Someone', 'Green Chri$tma$' og finde ud af at 'Santa Claus Is a Black Man'. Filmen præsenteres i samarbejde med CPH:DOX.

’Jingle Bell Rocks!’ vises tirsdag den 9. dec. kl. 21.45.

Den ultimative festivalfilm

Michael Wadleighs Oscar-belønnede Woodstock-portræt betragtes af mange som festivalfilmen over alle festivalfilm. Gennem tre legendariske dage i 1969 stillede instruktøren og hans crew (der bl.a. talte en ung Martin Scorsese) skarpt på alle tiders største og mest overrumplende event med kærlighed, fred, musik og 400.000 ekstatiske og hedonistiske mennesker som kalejdoskopisk omdrejningspunk. 'Woodstock' er et historisk dokument om en generation og dens frigørelse, men også et kapitel om generationens sammenstød med det omgivende samfund. Vi viser Director's Cut-versionen på fantastiske tre en halv time med Jimi Hendrix for fuld udblæsning og uforglemmelige klip med Janis Joplin og Jefferson Airplane, der ikke var med i den oprindelige 1970-version af filmen. Baren er åben fra kl. 18.30 og i pausen vender dagens DJ vinylskiver i diskoteket.

’Woodstock – Directors Cut’ vises fredag den 5. dec. kl. 19.00 (baren åbner kl. 18.30).

Herbert von Karajan, Wienerfilharmonikerne og Strauss - med introduktion

’Rosenkavaleren’ er uden sammenligning den mest succesrige tyske opera i forrige århundrede. Handlingen udspiller sig i Wien omkring 1740 og tager afsæt i en hed elskovsnat mellem den smukke marskalinde og hendes unge elsker Octavian. Det er en romantisk komedie centreret om de forskellige intrigespil, som den klodsede, giftelystne Baron Ochs udsættes for. Men Strauss’ har tilført den et melankolsk, bittersødt stemmeleje, i og med at marskalinden erkender betydningen af aldersforskellen mellem hende selv og Octavian – der ender med at erobre Baron Ochs forlovede. Forfatter, kritiker og operaekspert Jakob Levinsen introducerer ‘Rosenkavaleren’ og fødselsdagsbarnet Richard Strauss, som fylder 150 år, i år. 

’Rosenkavaleren’ vises søndag den 7. dec. kl. 16.00 (med introduktion), søndag den 14. dec. kl. 19.15 og lørdag den 27. dec. kl. 15.00..

Ideologiske retro-beats

Musik lavet med udtjente computerspils-lydchips? Ja da! Der er både højt humør, klædelig selvironi og berettiget stolthed at finde hos de mange dedikerede udøvere af 8-bit-musikken, som kommer til orde i filmen ‘Europe In 8 Bits’: Bl.a. engelske Henry Homesweet, spanieren Ralp, norske Binärpilot, tyske Patric Catani, italienerne Kenobit og Mat64, svenske Covox, Goto80 og Cornbeast. De fleste af udøverne af 8-bit-musikken har siddet med i gymnastiksale proppet med joysticks, harddiske og halvandenliters colaer. De er stadig nørdede indeni - men nu med et ideologisk twist: 8-bit-musik er både retro-cool beats OG et slag i ansigtet på nutidens ‘brug-og-smid-væk’-adfærd. Eller som en sociolog udtaler i filmen: "De tager et gammelt objekt og giver det ny ånd. Det er vældig cyberpunk!"

’Europe in 8 Bits’ vises lørdag den 13. dec. kl. 17.00.

Tid: 7.- 27. december.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: online eller på tlf. 33 74 34 12