Malerisk dokumentar om en hyrde-familie i de rumænske bjerge

MÅNEDENS DOKUMENTAR i december er Titus Fashinas ’Close to Heaven’ - en gribende og billedskøn fortælling om én af de sidste fårehyrde-familier i de rumænske Karpater-bjerge. I en klassisk observerende stil og næsten uden ord, beskriver instruktøren på poetisk vis et år i hyrdernes liv. Filmen vises 20.-27. december i Cinemateket.

”Det er svært at tro på, at en sort/hvid dokumentarfilm om en fårehyrde i de rumænske Karpater-bjerge kan være en fascinerende, uforglemmelig og billedstærk biografoplevelse, men det er ikke desto mindre tilfældet.” Sådan skrev Der Spiegel om ’Close to Heaven' ('Dem Himmel ganz nah'), som vi viser som Månedens Dokumentar i juledagene.

Livets tekstur

Instruktør Titus Fashina formidler fårehyrde-familiens historie i bjergtagende, maleriske sort/hvid billeder, der er ”æstetiserende frem for informative” (Johs. H. Christensen, JP). ’Close to Heaven’ er ikke en klassisk, didaktisk dokumentar, men snarere et dokumentarisk billeddigt, der lader det være op til tilskueren selv at skabe historien.

Lars Movin skriver i Information:

”Det meste siges uden ord. Med kærlighed til både karaktererne og stedet registrerer filmholdet selve livets tekstur. Det er sanseligt: uld, muld, mælk og emalje vibrerer i billederne. Man fornemmer, at det snart er en verden af i går. Men det foregår lige nu. Midt i Europa. Langt fra alting. Tæt på himlen.”

Hverdagen ophæves til mytiske dimensioner

♥ ♥ ♥ ♥ "Årstidernes gang skildres stilfærdigt og smukt" (Dorte Hygum Sørensen, Politiken)

Filmens omdrejningspunkt er Dumitru Stanciu - en af Europas sidste bjerghyrder. Som sine forfædre i mange hundrede år, følger han sin fåreflok over de øde, transsylvanske tinder dag ud og dag ind – og sådan går uger, måneder og år. Men Fashina formår at finde skønheden i det rutineprægede og trivielle, og det er ifølge Lars Movin netop gennem gentagelserne, at hverdagens glæde springer frem i filmen. 

Omegnens sidste hyrder forlader bjergene, og Stanciu-familiens træhytte er ved at falde sammen. Når Dumitru for sidste gang hænger sin store fåreskindspels på knagen, forsvinder et stykke gammelt Europa. Men måske vil hans søn Radu, som går i skole i byen, men elsker friheden i bjergene, overtage den uoverskuelige fåreflok og det ældgamle erhverv?

Såre menneskelige drømme, sorger og stædighed er i centrum i denne episke og gribende dokumentarfilm.

'Close to Heaven' præsenteres i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark.

Tid: 20.-27. december
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 3374 3412