Mød den amerikanske filmveteran William Friedkin under CPH PIX

CPH PIX 3. 16. APRIL. William Friedkin er for mange synonym med ’Eksorcisten’ og ’The French Connection’. Den amerikanske filmveteran er imidlertid meget mere end disse to hovedværker. Mød instruktøren til en række særvisninger i Cinemateket under filmfestivalen CPH PIX og stift bekendtskab med et filmkorpus, der kalder på gensyn.

William Friedkin satte i begyndelsen af 1970’erne nye standarder for gangster- og gysergenren med ’The French Connection’ og ’Eksorcisten’ – film der forenede rå realisme med et skarpt blik på ekstreme, næsten uvirkelige fænomener, og som inkasserede fem Oscars og yderligere ti nomineringer. Cinematketet og Københavns internationale filmfestival CPH PIX viser de to film med besøg af den i dag 78-årige amerikanske instruktør, som besøger festivalen i dagene 2.-6. april, og det er desuden muligt at høre ham præsentere en stribe andre dristige og stilistisk imponerende film i Cinemateket.

Det gode mod det onde er ikke en entydig kamp

For hvor historien om 70’ernes risikovillige New Hollywood ville have været umulig at skrive uden ’Eksorcisten’ og ’The French Connection’, så har de to film også lyst så meget op i Friedkins filmografi, at de resterende film har stået i skyggen af dem. Med denne serie åbner vi mulighed for at stifte bekendtskab med flere perioder i Friedkins filmværk. Et værk som Friedkin i 2013 modtog Den Gyldne Løve for på filmfestivalen i Venedig, og som CPH PIX du ligeledes hædrer.

Omdrejningspunktet for så godt som alle Friedkin-film er den klassiske kamp mellem det gode og det onde. Men det er aldrig en entydig kamp. Både for Al Pacinos voldelige omgang med New Yorks homo-miljø som undercover-agent i ’Cruising’, William Petersens selvtægt i ’To Live and Die in L.A.’ eller Emile Hirschs konspiratoriske white trash-teenager i forrige års ’Killer Joe’ er protagonisternes gode intentioner i konflikt med deres handlinger. Friedkin fokuserer nemlig altid sin skildringer på handlinger og sammenstød, hvor det er svært at skille det gode og det onde ad.

Friedkin-film med introduktion

  • 3. april kl. 19.00: ’The People Vs. Paul Crump’ (1965)
  • 4. april kl. 16.30: ’Cruising’ (1980)
  • 4. april kl. 19.00: ’The French Connection’ (1971)
  • 5. april kl. 13.45: ’To Live And Die In LA’ (1985)
  • 5. april kl. 16.45: ’Killer Joe’ (2011)
  • 5. april kl. 19.15 + 19.30: ’Eksorcisten’ (1973)

Her kan du læse mere om hele William Friedkin-serien i Cinemateket.

Desuden præsenterer CPH PIX og Cinemateket den nyrestaurerede udgave af Friedkins thrilller 'Frygtens pris' ('Sorcerer', 1978), der er Månedens Film i perioden 24. april-3. maj, og som instruktøren selv betegner som sin mest vellykkede film.

Cinematekets medlemmer får 20 procent rabat på billetprisen til alle ordinære filmvisninger i Cinemateket under CPH PIX. Billetprisen er således 68 kr. (mod 85 kr. for ikke-medlemmer) Visninger derefter har normal Cinematekspris 70/45 kr.

Tid:  CPH PIX 3.-16. april (med ekstravisninger af udvalgte William Friedkin-film helt frem til maj).
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12