Moralske dilemmaer og seksualoplysning i den muslimske verden

FILM OG DEBAT. Cinemateket belyser betændte emner i Mellemøsten med visningerne af to omdiskuterede film: 'The Beloved Companion' den 1. nov. kl. 19.00 og 'Bethlehem' den 5. nov. kl. 19.15. Mød bl.a. den dansk-iranske sexolog Mehrnoush Parve og den israelske skuespiller Tsahi Halevi.  

Seksualoplysning i den muslimske verden

Den 1. november går Cinemateket bag om den iranske dokumentarfilm ‘The Beloved Companion’ (‘Ashenaye Mahboub’), som er blevet kaldt ”den første sexologiske film fra et islamisk land”. Selvom filmen er kysk i sin grafik og formynderisk i sit tonefald, sammenlignet med vestlig standard, så er det et interessant skridt i retning af at imødekomme et dokumenteret behov for sober seksualoplysning. Dvd’en storsælger i Iran, selv om man skal være over 18 for at købe den på apoteket. Projektet har haft udenlandsk bevågenhed på diverse blogs, bl.a. på cnn.com.

Den herboende dansk-iranske sexolog Mehrnoush Parve, der har været med til at forme projektet, vil selv introducere klip fra filmen og fortælle om dens tilblivelse. Arrangementet vil kaste lys over, hvordan det er at lave et oplysningsprojekt af denne kaliber, og om hvilke samfundstendenser, det berører.

I diskussionspanelet indgår desuden Misha Zand, der er cand.mag. i Tværkulturelle Studier og har stort kendskab til iranske samfundsforhold, samt Anne Boukris, projektchef i Center for Kunst & Interkultur (CKI) og med særlig indsigt i bl.a. problemstillinger vedrørende social kontrol.

'The Beloved Companion' vises lørdag den 1. november kl. 19.00.

Moralske dilemmaer i Israel/Palæstina-drama

Onsdag den 5. november viser Cinemateket i samarbejde med Copenhagen Jewish Film Festival ’Bethlehem’, Yuval Adler's prisvindende Israel/Palæstina-drama, og inviterer skuespilleren Tsahi Halevi til en debat om filmens tematikker.

‘Bethlehem’ følger Shin Bet-agenten Razi (Halevi) og hans 17-årige palæstinensiske informant Sanfur. Sanfur (spillet af Shadi Mar’i) er en frustreret ung mand, der desperat prøver at finde sin egen vej i livet, men som er uløseligt fanget i en konflikt mellem Al-Aqsa Martyrernes Brigade (som hans storebror er leder af) og loyaliteten over for Razi.

Efterhånden som hovedpersonernes forhold bliver mere og mere nært over årene, vokser deres moralske dilemmaer. Hvor skal de lægge deres loyalitet, når konflikten spidser til? Filmen er instrueret af debutanten Yuval Adler, der også har skrevet manuskriptet sammen med den palæstinensiske journalist Ali Waked.

Efter visningen byder Den Israelske Ambassade på forfriskninger i Asta Bar.

'Bethlehem' vises onsdag den 5. november kl. 19.15. 

Tid: ’Film og debat’. 1. og 5. november.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: online eller på tlf. 33 74 34