Programmet for april-maj er på gaden

NYT PROGRAM. Cinemateket hylder nogle af de helt store – Shakespeare døde for 400 år siden og Lars von Trier fylder rundt. Vi viser filmatiseringer af den engelske nationalskjalds værker og en kavalkade over Triers oeuvre. Vær også med til at mindes ikonet David Bowie med fem af hans bedste filmroller og deltag i et væld af særarrangementer og skarpt kuraterede serier.

Serier og festivaler

David Bowie – den fremmede

Det nyligt afdøde, men alligevel udødelige rockikon nåede vidt omkring. Også på film. Bag de høje kindben og det intense tofarvede blik gemte sig et legebarn, der gerne flirtede med rollen som alien – i mange gestaltninger. "David Bowie var en af de største kunstnere, verden har set," udtalte Lars von Trier efter nyheden om Bowies død den 10. januar i år. I serien 'David Bowie – den fremmede' præsenterer vi klassikere som 'Just a Gigolo', 'Manden, som kom ned på jorden' og 'Merry Christmas Mr. Lawrence' samt 80'er-fantasy kultfilmen 'Labyrinten til troldkongens slot' med introduktion af Filmnørdens Hjørne.
Serien (5 film) vises 13. april-29. maj.

Lars von Trier - dansk films uundværlige enfant terrible fylder 60 år
Lars von Trier er dansk films fremmeste provokatør og grænseoverskridende fornyer. Han er gået gennem stjernestunder og infernokriser og har bestandigt overrasket os med talentets uforudsigelighed. Nu bliver det unge geni 60 år. Trier er den fødte auteur, der fra den allerførste begyndelse fremstår med sin personlige profil. Et fremmeligt barn, der lavede film om verdens undergang og alt det, man ikke kan flygte fra. Triers oeuvre er overraskende varieret. Han har taget genrerne op og underkastet dem sin særlige behandling: Musical, thriller, horror, komedie, melodrama, katastrofefilm i en skøn blanding af lovmæssighed og anarki.
Serien (19 film) vises 30. april-31. maj.

Shakespeare – fra Fuji-bjerget til Råbjerg Mile
Den 23. april er det 400 år siden, at William Shakespeare døde. Den gamle mesters 34 skuespil – komedier, tragedier og romancer – har været udgangspunkt for over 300 filmatiseringer. Denne serie viser, hvor forskelligt man som filmskaber kan gå til bardens værker. Kurosawa transformerer 'King Lear' til et japansk feudalt skæbnedrama i 'Ran', mens Richard Loncraine omskriver verdenshistorien ved at lade et fascistisk Storbritannien i 30’erne danne perfekt klangbund for 'Richard III'. I 'Romeo & Julie' bliver Shakespeares klassiske fortælling omplantet til Californien (Venice Beach erstatter Verona!) og udsat for Baz Luhrmanns overdådige visuelle stil, så historien indskriver sig i sin egen postmoderne tid.
Serien (8 film) vises 3. april til 28. maj.

Sherlock Holmes – genfundne perler og udødelige klassikere
Arthur Conan Doyle skrev i 1887 den første roman om Sherlock Holmes, og det blev til i alt fire romaner og 56 noveller om detektiven fra Baker Street 221 B. Der er sidenhen produceret over 250 film om Sherlock Holmes, og omkring 75 skuespillere har haft rollen som den store detektiv. 'The Sign of Four' og 'The Hound of the Baskervilles' er de oftest filmatiserede af Conan Doyles historier og uden tvivl de to mest elskede. Vi præsenterer 'The Sign of Four' i 1932-versionen og 'The Hound of the Baskerville' fra 1939, foruden syv andre filmatiseringer af både nyere og (endnu) ældre dato.
Serien (9 film) vises 16. april til 31. maj.

Amerikansk avantgardefilm film- og foredragsrække ved Lars Movin
Hvis nu du ikke var så heldig at tilbringe en sommer i midt-60’ernes New York-dampkedel, mens selve fænomenet undergrundsfilm blev til og fandt sit publikum, eller hvis du ikke lige har fået set Warhols komplette værker til ende på dvd - eller hvis du blot kunne tænke sig at opleve nogle af filmhistoriens mest sofistikerede, finurlige, personlige og vilde avantgardefilm på stort lærred, så kig med her. For vi har manden, der kan skrue tiden tilbage for os, og som kender værkerne og mange af deres farverige skabere personligt: Lars Movin er en af de forfattere og foredragsholdere, der kan forske dybt, men altid formidler levende og i øjenhøjde. Cinemateket har inviteret ham til at genfortælle den amerikanske avantgardes historie kapitel for kapitel ved en række torsdags-arrangementer med foredrag og håndplukkede film. Alt sammen i forbindelse med Movins murstensudgivelse 'Amerikansk avantgardefilm', der udkommer på Informations Forlag den 15. april.
Serien (4 foredrag inkl. filmvisninger) vises 15. april-26. maj.

Musikfilm Festivalen 2.-10. april – 9 dage, 30 film, 100% lydoplevelse
Cinemateket slår i dagene 2.-10. april dørene op for den 4. udgave af Musikfilm Festivalen. Der er over 30 film på plakaten og et væld af særvisninger at deltage i. Programmet er mere varieret end nogensinde før og bugner af spritnye film suppleret med klassikere, nicheproduktioner og genfundne perler fra filmarkivernes skatkister. Film om navne fra rockens hovedåre – og pletskud om alt fra heavy metal (i 3D!) til reggae, punk, electronica, jazz, hiphop, americana og klassisk musik. David Bowie, Daft Punk, Nina Simone, The Velvet Underground, Rufus & Martha Wainwright, Spids Nøgenhat, Bob Dylan, The Ramones, R.E.M., Leonard Cohen, Bill Callahan, Lemmy, Arvo Pärt og The Doors er bare nogle af navnene.
Musikfilm Festival '16 (35 film og events) løber af stabelen 2.-10. april.

Cinemateket har desuden serier med...

Wilder at Heart – Billy Wilders bedste (2. april-28. maj), Jacques Rivette – mellem Paris og uendeligheden (1. april-22. maj), Dalton Trumbo – kommunisten, der forførte Hollywood (6. april-8. maj), Hjernen i fokus – Copenhagen Brain Films og New Danish Screen sætter spot på hjernen (13. maj-26. maj), Dansens Dag – kridt skoene og dans med (21. april-30. april), Himmelske Dage - tro på film i Kristi Himmelfartsferien (6. maj-8. maj), Filmuniversitetet - L'inhumaine og Blow-Up (23. april og 21. maj).

Udvalgte særarrangementer

H.C. Andersens fødselsdag 
Kom til dansk premiere med introduktion på to genfundne H.C. Andersen-film med danske og udenlandske skuespillere fra 1950’erne. Naturligvis på H.C. Andersens fødselsdag den 2. april.
Lørdag den 2. april kl. 14.15.

Lov, ret og film 
Vi viser Richard Brooks' mesterlige faktabaserede krimi 'Med koldt blod' fire gange i maj måned. Den 4. maj kl. 19.00 byder vi på en 45 minutters introduktion ved professor Ditlev Tamm under overskriften ‘Lov, ret og film’.
Onsdag den 4. maj kl. 19.00.

Koldkrig i Danmark 
Få introduktion og forfilm med, når Filmarkivet viser den mest udprægede koldkrigsfilm fra 1950'erne, Johan Jacobsens ‘Blændværk’ (1955), hvor Kjeld Petersen begår mord i rollen som ræverød, militant sabotør.
Onsdag den 20. april kl. 19.00.

Dirch Passer 90 år 
På Dirch 90-årsdag har Filmarkivet fundet et par perler frem fra hylderne. De to film indledes hver for sig med en overraskelse fra Filmarkivets gemmer. I pausen serverer vi et glas vin og skåler for Dirch.
Onsdag den 18. maj kl. 19.00.

Lyrikporten
Onsdag den 27. april afholder Cinemateket i samarbejde med Gyldendal danmarkspremiere på ‘Lyrikporten – 28 danske digtere’ instrueret af Jørgen Leth. Hele arrangementet er gratis.
Onsdag den 27. april fra kl. 16:30.  
Månedens Film og Månedens Dokumentar 

Månedens Film i april – Mr. Holmes
Ian McKellen leverer et stærkt portræt af en 93-årige Sherlock Holmes i Condons billedskønne og originale feel good take på Sherlock Holmes-karakteren.
21. april-1. maj. 

Månedens Dokumentar i april – Sonita
Sonita er en afghansk pige, som bor med sin familie som illegal flygtning i Iran – et land, der hverken tillader, at kvinder synger eller optræder. Kunne hun selv vælge, havde hun imidlertid Michael Jackson som far og Rihanna som mor.
14. april-20. april.

Månedens Film i maj – The Diary of a Teenage Girl
Tikkende hormonbombe. ”I’ve just had sex! Holy shit!” siger 15-årige Minnie til os i sin videodagbog. ’The Diary of a Teenage Girl’ er amerikansk independent film, når den er bedst. Filmen tog ikke overraskende Sundance-festivalen med storm sidste år.
19. maj-29. maj.

Månedens Dokumentar i maj – Boom Bust Boom
Mød Monty Pythons Terry Jones på bar sammen med nogle af verdens klogeste økonomer og risikoanalytikere. Plus en håndfuld puertoricanske aber. Og sang og animation. Bingo – noget så sjældent som en forståelig indføring i verdensøkonomiens boblelogikker opstår.
13. maj-18. maj.

Børne- og familiefilm

The Hunger Games – hele sagaen
Alle filmene i The Hunger Games-serien kan ses i Cinemateket i april og maj – og 14. maj kan alle fire film opleves i ét stræk.
Serien (4 film) vises 9. april-14. maj.

Olsen-banden – de kendte og den ukendte
Vi har udvalgt de i vores øjne sjoveste og bedst udtænkte Olsen-banden-film. Og så har vi den 24. april inviteret to af Danmarks mest indsigtsfulde kendere af serien til at fortælle anekdoter.
Serien (5 film) vises 10. april-22. maj.

Børnebiffen – for de mindste
Med Vitello, Cirkeline, Pipungerne og alle de andre sjove figurer.
Hver torsdag-søndag 1. april-29. maj. 


Læs mere om hele Cinematekets program.

Tid: April-maj 2016 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412