Technicolor-billeder & chiaroscuro-effekter

KNIVSKARPE RESTAURERINGER. Oplev lærredet slå gnister! Når Cinemateket i november-december præsenterer nyrestaurerede kopier af bl.a. et af filmhistoriens største monumenter, Dennis Hoppers følsomme hovedrolledebut, et markant værk fra 1970’ernes sci-fi-‘guldalder’ samt en støvet perle, som blev fundet i skibscontainer med mærkatet "Skal destrueres". 18. november- 21. december.

Genfunden outback-thriller

Martin Scorsese så Ted Kotcheffs Guldpalme-nominerede film 'Wake in Fright' ved premieren i Cannes i 1971 og har siden udtalt: "Den film er dybt – og jeg mener DYBT – foruroligende. Den efterlod mig målløs. Den er visuelt dramatisk, stemningsfuld, smukt kalibreret – kryber ganske enkelt helt ind under huden." Karakteristikken bakkes op af den australske musiker og drejebogsforfatter Nick Cave, som har kaldt Kotcheffs drama "den bedste og mest skræmmende film om Australien overhovedet".
Plottet er simpelt, men subtilt eksekveret: En skolelærer udstationeret i en flække dybt inde i Australiens røde centrum skal hjem til kæresten i Sydney i juleferien. Men han strander i en korrumperet mineby ("The Yabba") inden han overhovedet når frem til sit fly, og snart er han involveret i både gamling, druk, vold, ulovlig kængurujagt og diverse seksuelle eskapader. En psykologisk tour de force med en klaustrofobisk sugende understrøm, fuld af funklende Technicolor-billeder, raffinementer i klipningen og en overraskende finale.
I mange år var 'Wake in Fright' ude af biografcirkulation, og de få kendte kopier af filmen var for dårlige til VHS- eller DVD-overførsel. I 1994 satte klipper Anthony Buckley imidlertid en intens søgning i gang efter den bedste uklippede version af filmen. Ti år senere fandt Buckley et komplet negativ af 'Wake in Fright' i en skibscontainer i Pittsburgh – med mærket "Skal destrueres". Han reddede materialet, som dannede grundlag for filmens omhyggelige restaurering i 2009.

’Wake in Fright’ vises tirsdag den 18. nov. kl. 21.45 og torsdag den 11. dec. kl. 18.45.

Hoppers følsomme hovedrolledebut

Dennis Hopper debuterede som hovedrolleskuespiller i denne lunefulde Edgar Allan Poe-inspirerede noir-film, der er blevet hyldet som et mesterværk af bl.a. Cinémathèque française. ’Night Tide’ er historien om den ensomme sømand Johnny, der på en jazzklub møder den mystiske kvinde Mora. Hun spiller havfrue i et lokalt show, men efter en serie mærkelige hændelser må Johnny erkende, at myter i høj grad kan blive til virkelighed. Hopper bringer sårbarhed og patos til rollen som 'Night Tide' blev restaureret i 2008 af Academy Film Archive med støtte fra The Film Foundation og Curtis Harrington.

’Night Tide’ vises torsdag den 4. dec. Kl. 19.15 og lørdag den 13. dec. Kl. 19.15.


Eisensteins monumentale epos

Charlie Chaplin kaldte den ”den mest fantastiske historiske film, der nogen sinde er lavet,” og som den amerikanske filmkritiker Jonathan Rosenbaum kaldte den ”en af de mest særegne hovedværker i filmens historie; sygeligt manieret, men så levende i sin fanatisme og ekspressionistiske kantethed, at den på det nærmeste opfinder sin egen genre.” Der er selvfølgelig tale om Sergei Eisensteins grandiose storværk 'Ivan den grusomme I-II'.
Eisenstein skildrer den russiske zar Ivan IV’s opstigning og fald i den sene middelalder. Ivan blev kronet som 17-årig og gift med Anastasia, som tragisk dør for øjnene af ham. Nok så vigtigt (ikke mindst i Stalins øjne) var det selvfølgelig, at Ivan var en visionær krigsherre og politiker, der som den første zar formåede at samle Rusland. Del I fokuserer på Ivans magtgrundlæggelse og viser hans opbakning hos bønderne. Del II fortæller om feudalherrers forsøg på at myrde Ivan og afdækker zarens grusomhed: "Et zardømme uden frygt er som en hest uden tøjler." Men magt korrumperer, og Ivan bliver mere og mere ensom på tronen, til sidst kun omgivet af sin private livgarde. Landsfaderen ender som hævneren og tvivleren, en udlægning, som Stalin ikke kunne bruge til noget. Del 2 blev lagt på køl og først frigivet i 1958, ti år efter Eistensteins død. Instruktøren lavede også en del optagelser til en planlagt del 3, men optagelserne blev konfiskeret; de fleste formodes tabt for evigt. Filmen vises med Sergej Prokofievs originale score.

’Ivan den grusomme I-II’ vises søndag den 14. dec. Kl. 15.00 og søndag den 21. dec. 13.00.

Fassbinders eksistentielle sci-fi

"Et skoleeksempel på en film, der var forud for sin tid," skrev New York Times om Rainer Werner Fassbinders ‘World on a Wire’. Den blev oprindeligt indspillet som en to-delt miniserie til tysk tv, men i 2010 restaureret og (gen)opdaget af mange. ‘World on a Wire’ er historien om det tyske ‘Institut für Kybernetik und Zukunftsforschung’ huser en supercomputer, der er vært for en simuleret virkelighed med over 9.000 intetanende indbyggere. Da projektets tekniske leder dør under mystiske omstændigheder overtager Dr. Fred Stiller (Klaus Löwitsch) styringen. Han ser sig imidlertid hurtigt stillet over for hændelser, der rejser spørgsmål ikke bare om den simulerede verden og dens indbyggere, men også om Stillers egen verdensopfattelse. Helaftensfilm 80/55 kr.

’World on a Wire’ vises tirsdag den 16. dec. kl. 19.30.

Læs mere om alle filmene og bestil billetter her.

Tid: November-december 2014
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 33 74 34 12