Vinterferie i Cinemateket

UGE 7. I denne uge byder Cinemateket på filmperler af vidt forskellig karakter. Fra sødmefuld Billy Wilder-komedie over retro-privatdetektivfilm med Gene Hackman til en række af Tim Burtons mest fortryllende værker. Se derudover Månedens Film, filmkoncert, Paul Thomas Anderson-retrospektiv og meget mere.

Fuldkommen romantisk komik
Romantikere i alle aldre er velkomne, når Cinemateket på valentinsdag, torsdag den 14. februar, viser Billy Wilders klassiker 'Nøglen under måtten' (1960). Oplev Jack Lemmon i en af sine fineste roller som den ambitiøse unge forsikringsagent, der udlåner sin lejlighed til firmaets ledere, så disse kan dyrke deres elskerinder i al ubemærkethed. 

’Nøglen under måtten’ hjemtog hele fem Oscar-statuetter – bl.a. for bedste film, bedste instruktør og bedste manuskript. Nyd Shirley MacLaine som den gæve og charmerende elevatorfører Fran - og læs mere her.

Skakmat med Gene Hackman
Søndag d. 17. kl. 14.00 rykker Krimiklubben ind i Cinemateket. Vi viser Arthur Penns ’Skakmat’, der opdaterer stilen og stemningen fra 1940'ernes privatdetektivfilm til de politisk højspændte 1970'ere. Gene Hackman er blændende i hovedrollen som Harry Moseby, der fanges i et uigennemskueligt spil.

Filmen introduceres af kritiker, forfatter og krimiekspert Bo Tao Michaëlis. Læs mere her.

Burton og venner
Hver eftermiddag i ugen – og også i uge 8 - er der mulighed for at stikke hovedet ned i kaninhullet til det forunderlige univers hos Tim Burton og hans legekammerater. Vi viser blandt andet den eviggrønne ’Edward Saksehånd’ om den venlige Edward med det helt særlige sæt hænder, stop-motion-folkeeventyret ’Corpse Bride’ og 2010s ’Alice i Eventyrland’ efter Lewis Carrolls klassiske forlæg.

Derudover vises værker af Burtons mangeårige samarbejdspartner Henry Selick (’Jimmy og den store fersken’ og ’Coraline’) samt Shane Ackers originale animationsfilm ’9’, der havde Burton som fødselshjælper og producer. Alle filmene vises i originalversion og med danske undertekster. Læs mere om filmene og anbefalede aldersgrænser her.

Rumænsk galgenhumor, kunstnerisk kitsch og amerikansk grandeur
Hele denne uge kan du også få et skud knaldsort tragikomik i Månedens Film, den rumænske ’Everybody in Our Family’ om en fraskilt far, der kommer i karambolage med sin ekskone og eksens nye mand, en badeværelsesvask og en rulle gaffatape. Læs mere her.

Onsdag er der mulighed for at opleve et autentisk vidnesbyrd fra 20’ernes Varieté-kultur, når vi som afslutning på vores Fashion in Film-serie viser det dekadente stumfilms-drama ’The Orchid Dancer’. Den konservatorieuddannede Ronen Thalmay leverer brusende live-akkompagnement. Læs mere her.

Endelig skal nævnes vores retrospektiv-serie om Paul Thomas Anderson, der er højaktuel med anmeldersuccesen ’The Master’. Vi viser blandt andet den lidt oversete ’Punch-Drunk Love’ med Adam Sandler og Emily Watson i hovedrollerne. Læs mere her.

Tid: 12.-17. februar
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12