Autentiske børnefilm

INTERVIEW. Med debutspillefilmen 'Villads fra Valby' og senest 'Kidnapning' har instruktør Frederik Meldal Nørgaard stået i spidsen for børne- og familiefilm, som er populære både hos publikum og på internationale festivaler. Opskriften har været at skrue ned for tempo og special effects, men op for autenticitet og følelser, fortæller instruktøren.

Det var en glad Frederik Meldal Nørgaard, der i weekenden modtog Børnenes Jurypris på Lübeck Nordic Film Days for sin film 'Kidnapning'. Filmatiseringen af Bjarne Reuters roman af samme navn er Nørgaards anden tur i instruktørstolen efter i 2015 at have skrevet, instrueret og medvirket i debutspillefilmen 'Villads fra Valby'.

En vellykket børne- og familiefilm er en oprigtig seeroplevelse for både børn og deres voksne - en gensidig glæde

'Villads fra Valby' blev til på et lille budget, men tog priser med hjem fra flere internationale filmfestivaler. Derfor var det spændende at se, om en større film som 'Kidnapning' kunne gentage succesen, fortæller Frederik Meldal Nørgaard:

Fakta

"Villads fra Valby" har i år vundet fire priser, og "Kidnapning" vandt i november sin første international pris.

Internationale priser til dansk film 2017

"'Kidnapning' er jo lidt mere en mainstreamfilm, selv om vi selvfølgelig har forsøgt at give den en tilsvarende hjertelighed og autenticitet. At den så går hen og vinder en pris på den første festival, den er udtaget til, synes jeg da er stort og vidner om, at den har nogle kvaliteter i festivalsammenhænge. Det betyder, at den kan komme ud og møde et bredere publikum."

Film for børn - og voksne

'Villads fra Valby' fortæller historien om en dreng, der ikke er klar til at overgive sig til en voksenverden, mens 'Kidnapning' er en hæsblæsende gangsterkomedie om Bertram og hans familie. Selvom filmene er blevet til på forskellige budgetter, er filosofien og opskriften bag dem den samme:

"Begge film har noget autentisk over sig. Mens der kan være en tendens til blandt andre børne- og familiefilm at skrue op for plot, tempo og special effects, er vi gået i en anden retning. Vi har skruet ned for tempoet, men op for autenticiteten. 'Villads fra Valby' og 'Kidnapning' har nogle mennesker og relationer, man kan spejle sig i, og jo mere troværdige karakterer er, jo mere kan publikum se sig selv i dem - og jo mere føler de for historien," siger Frederik Meldal Nørgaard og tilføjer, at han med filmene også har haft en ambition om at vende tilbage til en fortælletradition, han kan huske fra sin egen barndom.

"Jeg er selv vokset op med film og tv-serier som 'Busters verden', 'Nana' og 'Omsen og Momsen', hvor mine forældre syntes, det var lige så fedt at se med, som jeg syntes. En vellykket børne- og familiefilm er en oprigtig seeroplevelse for både børn og deres voksne - en gensidig glæde. Den tradition har jeg forsøgt at vende tilbage til."

Ikke færdig med 'Kidnapning'

Hjemvendt fra Lübeck med endnu en pris i bagagen arbejder Frederik Meldal Nørgaard lige nu som skuespiller på et teaterstykke sammen med teaterselskabet Von Baden, han var med til at etablere i 2001.

Ser man tilbage på Nørgaards karriere er det da også særligt skuespilgerningen, der fylder med blandt andet roller i 'Hvidsten gruppen' (2012), 'Tarok' (2013) og 'Borgen' (2010). I 2000 debuterede han som instruktør med kortfilmen 'Kuppet', der blev nomineret til prisen som bedste kortfilm ved European Film Awards.

Instruktørhatten kommer dog på igen, forsikrer Frederik Meldal Nørgaard - måske med endnu en børne- og familiefilm:

"Tilbage i 2015 var det lidt tilfældigt, at jeg endte med at lave børnefilmen 'Villads fra Valby.' Til gengæld er jeg ret vild med det. Lige nu håber vi på, at 'Kidnapning' gør det så godt på streaming, dvd og siden hen tv, at vi kan lave en toer. I så fald bliver det med afsæt i bogen 'Rent guld i posen,' som er anden del af Bjarne Reuters bogserie."

'Kidnapning' havde dansk biografpremiere den 13. juli. Den er produceret af Regner Grasten for Regner Grasten Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Trailer til 'Kidnapning'