Bud efter nye talenter i Göteborg

FESTIVAL. 'The Return', 'Charmøren' og 'Holiday' fører an i den stribe af markante debutfilm, der er inviteret til Göteborg Filmfestival. Dansk film er bredt repræsenteret med spillefilm, dokumentarer, kortfilm og tv-drama på årets store nordiske festival, der starter 26. januar.

Der er masser af ny filmkunst fra hele verden på årets Göteborg Filmfestival, der åbner dørene den 26. januar.

Men den svenske festival, der afholder sin 41. udgave, har især et stærkt renomme som internationalt udstillingsvindue for nye nordiske film. Her retter opmærksomheden sig især på festivalens hovedkonkurrence, Dragon Award Best Nordic Film, hvor vinderen ud over æren modtager en sum på en million svenske kroner.

I år er tre danske spillefilmdebuter med i dysten om titlen som bedste nordiske spillefilm: 'The Return' af Malene Choi Jensen, 'Charmøren' af Milad Alami og 'Holiday' af Isabella Eklöf. Dertil kommer endnu flere spillefilm samt dokumentarfilm, kortfilm og tv-drama, der alle indgår i årets danske bidrag på i alt 17 titler.

Festivalen introducerer fra i år en ny international pris for bedste internationale film, hvor publikum vælger deres favorit blandt tyve spillefilm.

Se oversigt over alle danske film nederst i nyheden.

Tre danske debutanter i hovedkonkurrencen

Der er i alt ni titler i hovedkonkurrencen Dragon Award Best Nordic Film, hvoraf de tre film altså er danske – og alle tre spillefilmdebuter.

'The Return' bevæger sig i feltet mellem fiktion og dokumentar i sin fortælling om to dansk-koreanske adoptivbørn, der på en rejse tilbage til deres fædreland hvirvles ind i en storm af følelser, der tvinger dem til at konfronteres med deres skæbne og identitet. Filmen bygger dels på instruktør Malene Choi Jensens egne erfaringer som adoptivbarn, dels på historier fra andre adopterede. Filmen, der er en dansk-sydkoreansk samproduktion, har nordisk premiere i Göteborg og har nogle dage forinden verdenspremiere på Rotterdam Filmfestivalen. En dansk premieredato er endnu ikke fastlagt.

'Charmøren', der har fået en varm modtagelse på festivaler efteråret igennem, får sin nordiske premiere i Göteborg. Milad Alamis drama om en iransk mand, der desperat søger en dansk kæreste som adgangsbillet til permanent ophold i landet, kan ses i de danske biografer fra 17. maj. Læs om filmholdets erfaringer i mødet med efterårets festivalpublikum.

Både 'The Return' og 'Charmøren' er støttet gennem Det Danske Filminstituts talentordning New Danish Screen.

'Holiday' er historien om den unge Sascha, der holder luksusferie ved den tyrkiske riviera med sin kriminelle elsker. Isabella Eklöf får sin europæiske premiere i Göteborg, mens verdenspremieren finder sted tidligere i januar på den prominente Sundance Filmfestival. Filmen, der er støttet via Filminstituttets konsulentordning, har endnu ikke fastlagt en dansk premieredato. Læs om baggrunden for filmen i interviewet Femi-film uden knyttede næver.

Flere debutfilm på festivalen

Simon Lereng Wilmonts første lange dokumentarfilm 'The Distant Barking of Dogs' vandt IDFAs debutantpris i november og konkurrerer i Göteborg om titlen som bedste nordiske dokumentar.

I serien Nordic Light, der er festivalens særlige udvalg af nye film fra Norden, præsenteres publikum for flere danskproducerede debuter, nemlig Gustav Möllers 'Den skyldige', der i ugen op til har verdenspremiere på Sundance, Hlynur Pálmasons 'Vinterbrødre', Gabriel Tzafkas 'Thorn' og Sakaris Stórás dansk-færøske 'Dreams by the Sea'. Serien viser også 'Darling', der er Birgitte Stærmose anden spillefilm.

Christina Rosendahl får international premiere

Blandt de øvrige danske dokumentarer er Camilla Magids 'Land of the Free' og Anna Eborns 'Lida' samt Christina Rosendahls 'Vold i kærlighedens navn', der hermed får sin internationale debut.

De 17 danske titler tæller også en gallavisning af Per Flys 'Dobbeltspil', der får dansk premiere 18. januar, og Adam Prices DR-dramaserie 'Herrens veje', der er i spil til en pris som bedste tv-manuskript. Som åbningsfilm til festivalens børnefilmsektion vises Karla Von Bengtsons 'Nabospionen'.

Endelig er også to kortfilm udtaget: den animerede 'Dråberne' af Karsten Kjærulf-Hoop og Sarah Jungen samt dukkefilmen 'To Be' af Farzaneh Omidvarnia.

Årets program tæller desuden en række internationale koproduktioner med danske producenter og kreative kræfter ombord. Se program og flere informationer på festivalens hjemmeside.

Göteborg Filmfestival finder sted fra 26. januar til 5. februar.


Danske film i Göteborg 2018

Dragon Award Best Nordic Film

 • Charmøren / instr. Milad Alami
 • Holiday / instr. Isabella Eklöf
 • The Return / instr. Malene Choi Jensen

Dragon Award Best Nordic Documentary

 • The Distant Barking of Dogs / instr. Simon Lereng Wilmont

Nordic Light (spillefilm)

 • Darling / instr. Birgitte Stærmose
 • Den skyldige / instr. Gustav Möller (afslutningsfilm)
 • Dreams by the Sea / instr. Sakaris Stórá
 • Thorn / instr. Gabriel Tzafka
 • Vinterbrødre / instr. Hlynur Pálmason

Nordic Light (dokumentarfilm)

 • Land of the Free / instr. Camilla Magid
 • Vold – I kærlighedens navn / instr. Christina Rosendahl

Nordic Light (tv-serie)

 • Herrens veje / forfatter Adam Price / konceptuerende instr. Kaspar Munk / Serien er nomineret til Nordisk Film & TV Fond Prize

Nordic Light (kortfilm)

 • Dråberne / instr. Karsten Kjærulf-Hoop, Sarah Jungen
 • To Be / instr. Farzaneh Omidvarnia

Gala

 • Dobbeltspil / instr. Per Fly

Göteborg Children's Festival

 • Nabospionen / instr. Karla Von Bengtson (åbningsfilm)

Focus: Nationalism

 • Lida / instr. Anna Eborn