Fiktion2021 – Program og tilmelding

INVITATION. Kom til FIKTIONSDAG den 20. september, hvor vi vil skabe et rum for videndeling og inspiration.

Hvad sker der med spillefilmen i en tid, hvor der produceres og konsumeres mere audiovisuel fiktion end nogensinde tidligere? Danske spillefilm holder stand både i biografen, på festivaler og i publikums bevidsthed. Men hvad skal der til for at få den situationen til at vare ved?

Om Fiktion2021

Hvad: Brancheseminar om spillefilm

Hvornår: Mandag den 20. september kl. 9.00-19.00

Hvor: Cinemateket i Gothersgade 55, København

Tilmeldingsfrist: Søndag d. 12. september 2021 kl. 23.00. 

Pris: 650 kr. (520 kr. ex. moms)

Studerende: 400 kr. (320 kr. ex. moms – begrænset antal)

Hvordan fastholder vi spillefilmens betydning midt i udfordrede finansieringsmodeller, pres på etablerede vinduesstrukturer og ønsket om geografisk og samfundsmæssig mangfoldighed i filmene. Og hvordan forbereder vi os på omskiftelige nye tider?

På dagen kan I møde filmskabere, branchefolk og internationale aktører og høre deres mulige bud på ovenstående. Ligesom I får mulighed for faglig sparring og samvær med kolleger og Filminstituttet efter lang tid på hjemmekontorerne.

Program (ændringer kan forekomme)

Hvor: Bio Carl, Cinemateket

9.00-9.30 Indregistrering, kaffe og morgenmad
9.30-9.45

Velkomst og intro til dagens program

Direktør Claus Ladegaard

9.45-10.00 Tale ved Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen
10.00-10.25

Dagens TALK 

KAMPEN OM DANMARK - Hvordan forstår vi Danmark på Film og TV? Er befolkningens Danmark og det filmiske Danmark vidt forskellige?

Rune Lykkeberg, Chefredaktør på Dagbladet Information

10.25–10.35

Johanna Koljonen I

Kulturjournalist, forfatter og foredragsholder Johanna Koljonen er en af Nordens skarpeste kultur- og filmbranche-analytikere. Hun står bag den årlige Nostradamus-rapport og sidder i Svenska Filminstitutes bestyrelse. I dette åbningsoplæg, og i dryp gennem dagen, giver Koljonen sit bud på spillefilmens fremtid, muligheder og udfordringer.(Forproduceret)

10.35-11.35

Bonderøve og Københavnersnuder

Danmark er jo et temmelig lille land. Man kan uden at skynde sig for meget komme fra den ene ende til den anden i løbet af en dag. I bil. Alligevel er den store konflikt i det lille land, konflikten mellem land og by, mellem Udkantsdanmark og Den københavnske kulturelite, mellem det progressive og det reaktionære, mellem de forkælede og Produktionsdanmark.

I denne samtale tager vi udgangspunkt i to stærke kunstneriske fortællinger om kultursammenstød i provinsen, hvor det lykkes at skræve over kulturkløften og få et stort publikum til at se sig selv og de andre med nye øjne: Instruktør LISA JESPERSEN (Hvor Kragerne Vender) og forfatter STINE PILGAARD (Meter i sekundet) vil blandt andet tale om fortælleperspektiver, at forsvare (næsten) alle karakterer, hjemlængsel og rodløshed, humor som fortællegreb – og hvorfor det overhovedet er kunstnerisk interessant at fortælle historier fra Provinsen.

Moderator: Silje Riise Næss, Filmkonsulent

11.35-12.00 Pause
12.00-13.00

Publikum

Filminstituttets initiativ ’ Publikum Tættere På’ og puljen PublikumsFokus har sat lys på potentialet i at afsøge publikums perspektiv langt tidligere i filmenes liv. Før der er en film at vise. Tidlige indsigter om forbindelsen til publikum kan nemlig være inspirerende, mens indsigter på bagkant bliver mere evaluerende. Men hvordan undersøger man publikum til en film, der ikke eksisterer endnu? Hvad er best-pratices? Hvad er processen og hvilke erfaringer står branchen pt. med? 
Sanne Juncker Pedersen (strategisk leder af ´Publikum Tættere På´) deler foreløbige erfaringer og refleksioner omkring publikumsresearch og arbejdet med at udvikle og understøtte publikumsbevidstheden i alle faser af filmens tilblivelse samt lancering. 
Antropologer fra Maple Cph og Will & Agency præsenterer nogle af de konkrete processer og researchmetoder, som er udviklet og afprøvet i samspil med Filminstituttet og filmbranchen. De vil også eksemplificere metoderne med nogle af de mere overordnede indsigter, som er høstet. 

Moderator:  Sanne  Juncker Pedersen, Strategisk leder af ´Publikum Tættere På” 

13.00-14.00

Frokost-buffet i SULT

14.00-14.10

Bæredygtighed i filmproduktion

v/  Caroline Gjerulff og Jan Neiiendam, Vision Denmark

14.10-15.30

Masterclass med instruktør Eskil Vogt

Med udgangspunkt i den norske instruktør og manuskriptforfatter, Eskil Vogts gyserfilm med børn i alle hovedrollerne, DE USKYLDIGE, skal vi ind i maskinrummet hos en af den skandinaviske arthouse-films varmeste navne, og hører hvad der får ham til at tikke. DE USKYLDIGE var i ’Un Certain Regard’ programmet i Cannes i år, og ikke nok med det: Joachim Triers seneste film VERDENS VÆRSTE MENNESKER som Eskil Vogt har skrevet manuskript til, var i hovedkonkurrencen. Eskil Vogt er samtidigt involveret som manuskonsulent på adskillige skandinaviske filmprojekter i udvikling. Kort sagt; Her er en unik mulighed for at få et indblik i hvad der rør sig i kernen af den skandinaviske arthouse film.

Moderator: Kalle Bjerkø, Filmkonsulent

  Johanna Koljonen II
15.40-16.10 Kaffepause
  Johanna Koljonen III
16.20-17.20

Mønsterbrydere

Danmark ligger i den dårligste tredjedel af OECD-lande, når det gælder andelen af unge, der får en højere uddannelse en deres forældre. Hvordan kan vi i branchen imødekomme netop den andel af unge og sikre en bred repræsentation af stemmer i kulturen? Denne samtale udspiller sig mellem tre stærke MØNSTERBRYDERE. Vi skal høre deres personlige afsæt i forhold til emnet og i fællesskab reflektere over den store udfordring der ligger i at inspirere til mønsterbrydning. 
Skuespiller og instruktør Marijana Jankovic, Manusforfatter og instruktør Christian Bengtson og Filmskolerektor Tine Fischer.

Moderator: Lotte Svendsen, Instruktør og Filmkonsulent.

17.20 – 19.00

Tapas, Vin og Samvær

i Cinematekets Foyerområde

Vi glæder os til at se jer!


Kontakt

Marianne Moritzen
Afdelingschef
Tlf. +45 4046 3757
mariannem@dfi.dk

Nikoline Riget
Projektkoordinator, New Danish Screen
Tlf. +45 21707053
nikoliner@dfi.dk