Den forunderlige kvanteverden

"Min nye film viser, hvordan de helt og aldeles skøre kvantefænomener nu anvendes praktisk i moderne teknologi”. Sådan siger filminstruktøren Lars Becker-Larsen om sin film ”Den forunderlige kvanteverden”, som kan ses på Filmstriben.

Ifølge filmen ”Den forunderlige kvanteverden” er forskere kommet så langt med at udvikle bl.a. kvantecomputere, at vi som samfund skal berede os på radikale teknologiske forandringer i hverdagen inden for ganske få år. Samtidig belyser filmen den historiske baggrund for den moderne udvikling. Det var dialogen mellem Niels Bohr og Albert Einstein i 1920’erne og deres forskning i kvantefysikkens verdensbillede, der er grundlaget for nutidens landvindinger.

Læs mere:

Sære verdener. Artikel og premiereinterview med instruktør Lars Becker-Larsen i FILMupdate 4.12. 2013.

Filminstruktør Lars Becker-Larsen om sine film:

"Jeg har altid lavet film om naturvidenskab. Jeg flyttede meget tidligt ind i Niels Bohr Instituttets kaffestue og blev hængende. Jeg kom ligesom aldrig ud igen."

"Film er jo fantastisk til at formidle komplekse sammenhænge, så de står lyslevende. Jeg synes også, at det er betagende at arbejde med videnskabsfolk. De kan have en fantastisk evne til at fortælle, når de først lukker op for deres historier."

"Kvantefysikken har været omdrejningspunktet for flere af mine film. Jeg bliver ved med at være lige fascineret af denne helt igennem absurde virkelighed. På en gang smuk, flippet, surreel og fuld af poesi."

"Min første film var 'Atomfysik og virkelighed', der handler om det måske mest absurde af kvantefænomenerne: entanglement. Det betegner, at der mellem to partikler, der adskilles over selv astronomiske afstande, vil forblive i en besynderlig, øjeblikkelig forbindelse. Einstein kaldte det 'spooky action at a distance'. Det kan man næppe bebrejde ham."

"'Københavnerfortolkningen' går et skridt tilbage til de to 'founding fathers', Niels Bohr og Albert Einstein. Trods deres uenighed om et samlet verdensbillede fik de alligevel indkredset kvantefysikkens to centrale fænomener, hvoraf entanglement er det ene. Superposition er det andet og betegner, at en partikel på mærkelig vis kan befinde sig mange steder samtidig. Som hvis jeg nu befandt mig samtidigt hjemme og på baren nede om hjørnet."

"Min nye film, 'Den forunderlige kvanteverden', viser, at nu kan vi bruge det! De helt og aldeles skøre kvantefænomener, som fysikerne tidligere betragtede som noget kuriøst, kan vi nu anvende til at lave praktisk teknologi. Ja, de er endda selve grundlaget for fremtidens informationsteknologi."

"Jeg bliver nok hængende i den kaffestue lidt endnu …".

Tags: